Kitul de cutremur trusa necesara

Se vorbeste des de kitul de cutremur. O trusa de cutremur pe care este bine sa o aveti la indemana. Kitul de cutremur este o trusa cu lucruri necesare pe care este bine sa o aveti la indemana in situatia unui cutremur sau, in general, la situatii de inundatii, criye sau chiar la razboi. Un kit de cutremur are in compunere aceste lucruri care va pot salva viata sau va pot ajuta sa supravietuiti pana ajung la dv. echipele specializate in salvare. Un kit de cutremur este o trusa complexa mai “bogata” decat un kit medical. Kitul de cutremur este mai mult decat un kit medical si trebuie neaparat sa continua un minim de lucruri sau, functie de posibilitati, sa aiba cat mai multe lucruri ce pot fi de mare folos in situatia unui cataclism.

Kitul de cutremur nu are o utilizare de zi cu zi. Sau, daca este o trusa de cutremur mai complexa, poate inlocui trusa de prim ajutor din masina. Dar cu toate acestea nu vom simti lipsa unui kit de cutremur decat in momentul de cumpana, atunci cand va dati seama ca o trusa de cutremur v-ar fi de mare ajutor. Dar poate fi prea tarziu. Si lucruri care nu costa foarte mult, lucruri incluse intr-un kit de cutremur, nu va sunt la indemana dv. Sau familiei. Din acest motiv este bine sa luati o decizie simpla: procurati-va un kit de cutremur, o trusa de cutremur pe care sa o aveti la indemana.

Rucsac cutremur

Pregatirea si educatia preventiva în caz de cutremur contribuie semnificativ la salvarea de vieti, la reducerea panicii si dezorganizarii.  Nepregatirea poate produce mai multe pagube decat seismul în sine. Reactia gresita in situatia unui cutremur este de asemenea periculoasa. IGSU are cateva mesaje video pentru a pregati populatia in situatia unui cutremur. Mai jos va prezentam un astfel de clip vide ce nu vorbeste despre kitul de cutremur dar are informatii importante pentru cum este corect si corespunzator sa reactionam in cazul unui cutremur.

Kit cutremur trusa

Fiecare persoana trebuie sa stie si sa ia cateva masuri preventive în eventualitatea unui seism de magnitudine considerabila, care poate avea importante pagube umane si materiale. Trusa de cutremur va poate salva viata in aceasta situatie. Un kit de cutremur aflat la indemana va poate slava viata nu doar dv. ci si familiei, celor care sunt in acel moment al cataclismului aproape de dv.

Truse de cutremur

In primul rand, este necesar un plan de urgenta pentru familia dumneavoastra. Fiecare membru al familiei trebuie stie ce sa faca acasa, la scoala sau daca seismul are loc cand membrii familiei sunt separati unul de celalalt. Stabiliti un loc de întalnire, în care toata familia sa stie sa ajunga. Este indicat sa vorbiti cu un prieten din afara localitatii sa fie persoana de contact în cazul unui cutremur. Fiecare membru al familiei trebuie sa memoreze numarul de telefon al persoanei de contact.

Kit cutremur trusa

Kit de urgenta cutremur

Kitul de cutremur este doar esentialul „de acasa” insa cutremurul nu tine cont de locul unde va aflati. Dar trebuie sa aveti la îndemana un kit de urgenta în caz de cutremur. Acesta trebuie sa fie usor de transportat si sa contina:

Apa este esentiala pentru supravietuire. Stocati cel putin doi litri de apa de persoana/zi. Cea mai buna este apa plata îmbuteliata în sticle mici de plastic. Acestea trebuie puse într-un loc racoros, la întuneric. În cazul în care dupa cutremur veti avea acces la apa din alte surse, fierbeti apa timp de minim 10 minute si apoi dupa racire se poate consuma în siguranta.

In caz de cutremur este necesar, in situatia in care nu puteti parasi locul, sa semnalati prezenta dv.: telefonul mobil dar si un fluier, o busola pentru a detemrina locul unde sunteti. Baterii pentru telefon sau un incarcator suplimentar pentru telefon sunt de asemenea de mare ajutor in kitul de cutremur.

Mancarea. Alegeti mancare care nu trebuie pastrata în frigider, care nu trebuie gatita sau preparata: conserve de mancare preparata: fasole fiarta, mazare, peste, carne, fructe, vegetale, cereale, biscuiti, lapte pasteurizat, sucuri, cafea, ceai (îmbuteliate), mancare speciala pentru copii sau pentru persoane care necesita un regim special (diabetici). Includeti în pachet si un deschizator de conserve sau un briceag universal, un card multifunctional.

Kitul de cutremur

Potrivit IGSU, un kit cutremur, o trusa speciala pentru cutremur ar trebui sa contina cateva lucruri si produse esentiale.

A) Apa si alimente:

 1. Aproximativ 5 litri de persoana, conserve sau alimente neperisabile, deschizator de conserve.
 2. Alimente pentru copii (daca este necesar).

B) Medicamente si materiale de uz medical personal.

 1. Medicamente necesare daca suferiti de boli cronice: astm, diabet zaharat, zaharina, hipertensiune erteriala etc.
 2. Analgezice, antiseptice.
 3. Dezinfectant, plasturi, bandaje, mpnusi, masca sterila.

C) Produse de igiena:

 1. gel antibacterian.
 2. batiste, servetele umede sau prosoape de hartie, hartie igienica + scutece daca este necesar; haine de schimb.

D) Materiale de prima necesitate:

 1. fluier, briceag, lanterna, baterii, desfacator conserve etc.
 2. Radioreceptor AM si FM.
 3. Chibrituri, lumanare, pix si carnetel.
 4. Încaltaminte rezistenta.

E) Acte si bani:

 1. Copii ale actelor importante: cadrul de identitate, contractul casei, asigurari, contracte, analize medicale cu gupa de sange si RH etc. Toate aceste documente le puneti într-o anvelopa din plastic, închise ermetic.
 2. O suma de bani minim necesara.

Daca aveti animale de companie nu uitati sa puneti deoparte mancare si apa si pentru pentru acestea. Nu confundati insa kitul de cutremur cu mancarea de animale. Trusa de cutremur trebuie sa fie un bagaj, un rucsac, un kit de cutremur pe care sa va puteti baza.

Kit cutremur trusa

Kit de cutremur date suplimentare

Atat pentru apa, cat si pentru mancare, notati pe eticheta data cumpararii. Proviziile trebuie înlocuite la fiecare cateva luni, în functie de data expirarii produselor. Apa, pesmetii si conservele nu fac parte din kitul specializat. Apa si alimentele trebuie tinute separat, alaturi de kitul propriu-zis, langa trusa de urgenta pentru cutremur.

Sac/i de dormit, pulover si sosete calduroase, tricouri, pelerina de ploaie. Este bine sa aveti si un saculet sau o zona la indemana de unde sa gasiti aceste lucruri. Insa, peste toate, esential ramane kitul de cutremur care va poate salva viata.

Procurare kit de cutremur

Desi nu sunt des intalnite, trusele de cutemur pot fi cumparate. Exista in acest moment un site specializat: kit-cutremur.ro. Puteti comanda de pe acest website truse de cutremur gata pregatite sau puteti sa va precomandati si sa configurati propria trusa de cutremur.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*