Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Explicatii pentru asezarea literelor pe tastatura

Daca nu v-ati intrebat o facem noi: de ce literele sunt aranjate intr-un anumit mod pe tastatura? De ce literele de pe tastatura nu sunt asezate in oridne alfabetica si au formatul general utilizat de acum? Exista o explicatie stiintifica pentru ceea ce se numeste QWERTY ca aranjare a literelor pe tastatura.

Tastatura folosita pentru computere si cele pentru masinile de scris occidentale, sunt denumite ‘QWERTY’, dupa primele sase litere pozitionate în coltul din stanga sus. Asezarea caracterelor a fost decisa în anul 1872 de catre inventatorul masinii de scris, Christopher Sholes.

Se pare ca aceasta asezare a fost decisa pentru a evita ca tastele literelor cel mai des folosite sa se încruciseze atunci cand se tasteaza în mod obisnuit, sau la o mica distanta de timp una de alta.

Tastatura QWERTY: explicatii

O explicatie mult mai logica si mai apropiata de realitate este data de dactilografii care folosesc la scriere „tehnica oarba”. Aceasta metoda consta în folosirea tuturor degetelor mainilor, fara ca utilizatorul sa priveasca tastele. Astfel ca fiecarui deget de la o mana îi este „repartizat” un grup restrans de litere, în asa fel încat posibilitatea de a gresi literele este redusa aproape la zero.

Modelul ‘QWERTY’ respecta acest principiu, pe baza unor calcule facute anterior. Astfel, literele centrale sunt cele mai folosite (în orice limba), fiind apasate (lovite, în cazul masinii de scris) cu degetele aratatoare, care au mai multa putere. Restul literelor sunt dispuse în functie de frecventa folosirii lor.

Tastatura QWERTY este utilizata in rpezent si la unele telefoane mobile. De obicei telefoanele mobile inteligente care utilizeaza sistemul de operare Symbian utilizeaza tastaura de tip QWERTY. Acest tip de tastatura a fost extinsa si la unele telecomenzi pentru televizoarele inteligente (Smart Tv). Desi ne-am obisnuit cu acest model de tastatura probabil ca nu ne-am intrebat niciodata de ce literele sunt asezate strict, intr-un anumit mod. Tastura QWERTY are explicatii stiintifice pe care am incercat sa le aducem la lumina pe Ladys Blog.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*