
Rusaliile reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori din calendarul crestin-ortodox. Traditiile si obiceiurile de Rusalii fac legatura cu Pogorarea Sfantului Duh peste apostoli si ziua cand a fost alcatuita prima comunitate crestina,nucleul Bisericii de mai tarziu. Sarbatoarea figureaza insa si la paganii romani, unde Rosaliile erau zane rele si frumoase, fiinte razbunatoare.
Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh, numita in popor si Duminica mare, este sarbatoarea anuala a Pogorarii Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc (II, 1-4) si cu care se incheie descoperirea fata de lume si de creatie a lui Dumnezeu, Cel in treime. Ea cade totdeauna la 10 zile dupa inaltare sau la 50 de zile dupa Pasti, cand a avut loc evenimentul sarbatorit si cand evreii isi serbau si ei praznicul. E totodata sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, caci in aceeasi zi, in urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3.000 de suflete, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai tarziu.
Cel mai probabil, cuvantul romanesc deriva din cuvantul slav „rusalka”, rusalcele fiind spirite ale apei de genul nimfelor, zanelor, demonilor de apa, care erau sarbatoriti, pentru a fi imbunati, in prima saptamana a lunii iunie. Aceasta traditie pagana, pre-crestina s-a transmis si romanilor, care au denumit rusalka „dragaica” (dracoaica, demon). in aceasta saptamana era interzis spalatul, scaldatul, si in general, ii era interzis unei persoane sa se apropie de ape.
Se obisnuieste sa se vorbeasca de trimiterea Sfantului Duh in lume, ca despre un act prin care Duhul ar lua locul lucrarii lui Hristos. in acest caz, Biserica ar fi numai opera Sfantului Duh. in realitate insa, Duhul trebuie vazut intotdeauna ca Duhul lui Hristos, deci, nu trebuie vazut sau conceput ca despartit de Hristos.
In ziua de Rusalii, crestinii obisnuiesc sa vina la biserica si sa aduca frunze de nuc sau de tei, simboluri ale limbile de foc, ca semne ale coborarii Sfantului Duh. Acestea sunt binecuvantate si impartite credinciosilor.
In ziua Pogorarii Sfantului Duh, dupa Sfanta Liturghie, se savarseste vecernia Plecarii genunchilor, ritual care se deosebeste de slujbele obisnuite. Preotul este imbracat cu toate vesmintele liturgice; el citeste, stand in genunchi, in fata Sfintelor Usi, sapte rugaciuni, impartite in trei grupe. in Duminica Rusaliilor, credinciosii ingenuncheaza pentru ca traditia crestina spune ca participantilor la ritualul Plecarii ghenunchilor li se implineste cea mai fierbinte dorinta.
Traditiile de Rusalii se intemeiaza pe credinta in viata vesnica, in existenta spiritelor rele (diavoli) si in posibilitatea de mijlocire inaintea lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiti, scrie crestinortodox.ro.
• In aceasta zi sfanta se practica ritualuri care sa indeparteze puterea Rusaliilor, cunoscute in popor ca zane rele, iele sau imparatesele vazduhului. in traditia populara se spune ca acela care pandeste Rusaliile si doreste sa le vada dansand va avea probleme mari de sanatate.
• In biserici se aduc in ziua de Rusalii frunze de nuc si flori de tei. Dupa ce sunt sfintite, aceste ofrande se impart credinciosilor, ca simbol al limbilor de foc pogorate asupra apostolilor. Traditia spune ca este bine ca ramurile verzi cu frunze de nuc si flori de tei sa impodobeasca ferestrele casei si icoanele, avand puteri protectoare impotriva ielelor si a pagubei.
Rusaliile sunt zane capricioase. in credinta populara, Rusaliile sunt zane capricioase si razbunatoare. Ele danseaza in vazduh sau pe pamant in timpul noptii, asezate in cerc. Daca un satean calca pe camp, pe locul unde au dansat Rusaliile, un loc unde iarba ramane arsa, acesta se imbolnaveste si nu mai poate sa mearga, fiindca „a fost luat de Rusalii”.
Dansul Calusarilor de Rusalii
De Rusalii este specific „Dansul Calusarilor”, ca un remediu pentru starea sufleteasca a celor care au vazut sau se tem de Dansul ielelor. Calusarii merg la casele satenilor care au probleme de sanatate sau cred ca ielele le-au „pocit” mintile.
Tot in ziua de Rusalii, in multe zone ale tarii, oamenii se protejeaza de paguba sau de necazuri „nefiresti” cu ajutorul talismanelor. Cel mai puternic talisman este realizat din frunze de pelin, boabe de usturoi si tamaie si se pastreaza intr-o punguta rosie, care se poarta la brau.
Zile libere Rusalii
In prezent, prima si a doua zi de Rusalii se numara printre liberele legale incluse in Codul muncii – singurul act normativ in vigoare ce prevede in ce zile de sarbatoare legala nu se lucreaza.