Traditii si superstitii de Florii

In Duminica Floriilor oamenii obisnuiesc sa mearga cu ramuri de salcie la biserica deoarece se considera ca asa se cuvine sa il intampine pe Mantuitor. Acestea sunt sfintite si puse la icoane. O traditie din popor spune ca renuntarea la aceste ramuri nu este de bun augur daca celelalte Florii nu au venit. Oamenii obisnuiau sa le puna si pe pomii fructiferi, crezand astfel ca acestia vor rodi. Datorita faptului ca aceasta este perioara in care pomii prind putere pentru a rodi, nu se obisnuia plantarea de pomi inainte de Florii.

Mai mult, in ziua de Florii se obisnuia impodobirea stupilor cu ramurile de salcie sfintita pentru ca albinele sa se poata bucura din plin de binecuvantarea divina.
In unele sate uitate de timp, matisorii erau aruncati in curte in momentul in care grindina incepea sa bata. Totusi, ramurile de salcie erau acolo pentru a-i proteja pe credinciosi de duhurile rele.

Sarbatoarea Floriilor, care celebreaza sosirea lui Iisus Hristos in Ierusalim, marcheaza inceputul saptamanii ce culmineaza cu noaptea de Inviere si cu marea sarbatoare de Paste. Ramurile de salcie si dezlegarea la peste sunt simbolurile Floriilor.

In duminica dinaintea Pastelor, ortodoxia serbeaza Floriile, ziua in care Mantuitorul Iisus Hristos a intrat in Ierusalim, calare pe un manz de asin. Oamenii l-au intampinat cu ramuri de finic (curmal) in maini, dar Iisus si-a pastrat smerenia citind in sufletele lor. Stia ca aceia care astazi il primesc cu urale, in scurt timp se vor lepada zgomotos de El. si cu toate acestea, Domnul a facut sacrificiul suprem pentru izbavirea pacatelor lumii. Sarbatoarea Floriilor se mai numeste sarbatoarea Stalparilor, dupa ramurile de palmier sau finic, cu care a fost intampinat Mantuitorul. in trecut, sarbatoarea mai purta numele de „Duminica aspirantilor sau a candidatilor la Botez“, cei care nu primisera inca botezul mergeau la episcop pentru a-i cere sa ii crestineze. Tot in acea zi, regii si imparatii isi aratau marinimia fata de condamnati, de aceea sarbatoarea mai era cunoscuta drept „Duminica gratierilor“.

Floriile deschid saptamana cea mai importanta pentru pregatirile de Paste, cunoscuta sub numele de „Saptamana Mare”, dupa cele 40 de zile de post. „Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi incepe Saptamana Patimilor, in amintirea carora in biserici se oficiaza in fiecare seara Deniile, slujbe prin care credinciosii il „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, pana la moarte si inviere”, a explicat preotul.

Ce simbolizeaza finicul

Intrarea in Ierusalim a Domnului a fost profetita cu aproximativ 500 de ani inainte, de catre Profetul Zaharia, in Vechiul Testament. Acolo Hristos este numit „imparatul Ierusalimului“ care vine „drept si biruitor; smerit si calare pe asin, pe manzul asinei“. Ramurile de finic sau curmal sunt simboluri biblice ale Bisericii, inteleasa ca o comuniune a drept-credinciosilor. Finicul este si simbol al intelepciunii, aparand pe stalpii Templului iudaic si fiind folosit in sarbatoarea iudaica a recoltelor, alaturi de ramurile de salcie.

Obieceiuri de Florii

Crestinii din Baragan pastreaza cu sfintenie o serie de obiceiuri populare la sarbatoarea Floriilor. Intrarea Mantuitorului in Ierusalim este cinstita cu fast in fiecare biserica. Oameniii merg la biserica cu crengute de salcie care sunt slujite de preoti, apoi sunt asezate la usi sau la icoana.
„Se spune ca e bine sa pui salcie la icoana, pentru binele casei, la cotetele pasarilor si la grajdurile animalelor pentru a le apara de boli sau sa te incingi la brau pentru a te feri de dureri de spate“, spun etnografii de la Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi. Pentru a avea spor, viata linistita si sanatate, ramurile sfintite se pastreaza peste an in casele credinciosilor, fiind folosite la tamaduirea diferitelor boli. Oamenii mai obisnuiesc sa infiga aceste ramuri in straturile proaspat semanate, sa le puna in hrana animalelor sau sa le aseze pe morminte.

Obiceiuri pagane Florii

In Duminica Floriilor, in comuna Lupsanu din judetul Calarasi, copiii merg cu „Floriile“. „Vin Floriile cu soare si soarele cu Florii!“, canta ei refrenul colindului in care este exprimata bucuria primaverii si a trezirii naturii la viata. De Florii, fetele aveau propriul ritual de infrumusetare.

„La sate, pe vremuri, se practicau cateva obiceiuri pagane. La miezul noptii dinspre Florii, fetele fierbeau apa cu busuioc si cu fire de la ciucurii unei naframe furate de la inmormantarea unei fete mari. in duminica de Florii, ele se spalau cu aceasta apa pe cap, aruncand-o apoi la radacina unui pom fructifer, sperand ca in acest fel sa le creasca parul frumos si bogat. in alte locuri din Baragan, oamenii nu se spala pe cap in aceasta zi, tocmai ca sa nu incarunteasca la fel ca pomii in floare“, arata etnografii.

Traditii de Florii

1. In Duminica Floriilor nu se face curatenie in casa, deoarece, spun credintele populare, ai parte de rau tot anul. Oamenii de la sate spun insa ca e bine ca fetele care vor sa se marite sa scoata la soare zestrea. Se zice ca acest obicei grabeste aparitia ursitului si a nuntii.
2. Spalatul pe cap in aceasta zi nici nu intra in discutie, pentru ca risti sa albesti prematur. Legenda porneste de la faptul ca in aceasta zi infloresc pomii cu flori albe.
3. Conform traditiei populare, asa cum va fi vremea in Duminica Floriilor, la fel va fi si in prima zi de Paste.
4. Superstitiile de Florii legate de vreme nu se incheie aici. Unele spun ca broastele vestesc prin cantecul lor o vara lunga si frumoasa.
5. In aceasta zi sfanta are loc dezlegarea la peste, iar cei care mananca de Florii vor avea noroc si se vor vindeca de orice boala ar suferi.
6. O dorinta arzatoare se indeplineste daca te impartasesti in aceasta zi. Tot ce trebuie sa faci este sa o spui in gand in timp ce te indrepti spre preot.
7. In unele zone din tara, parintii isi lovesc usor copiii cu ramuri de salcie sfintite la biserica, pentru ca ei sa creasca sanatosi si destepti.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*