Friganele: reteta cea mai simpla

Friganelele sunt simplu de preparat. Cand eram mic imi facea tata aceasta rapida reteta alaturi de mancare de mazare. Friganelele sunt cea mai usoara reteta. La indemana oricui, reteta rapida si satioasa. O reteta ce poate fi inclusa in dietele ce recomanda doar legume, oua si produse lactate. O reteta populara, cu doar cateva ingrediente necesare. Friganelele pot fi servite calde, alaturi de legume sotate in unt, legume trase la tigaie in unt sau ca garnitura la orice fel de mancare din legume sub forma de piure sau sote. Datorita simplitatii, aceasta reteta este una dintre preferatele bunicilor de la tara care deseori servesc pentru nepoti friganelele nu doar cu legume ci si cu lapte fiert.

Ingrediente friganele reteta 1:

Oua (2), faina (3 linguri pline), lapte (1 pahar), sare (un varf de cutit).

Mod de preparare friganele:

Se freaca ouale cu sarea, dupa care se adauga, treptat, faina, amestecand incontinuu, pentru a nu se forma cocoloase. Se subtiaza aceasta compozitie, turnind cite putin lapte, pina se obtine un aluat mai gros decat cel de clatite.
Intr-un vas mai adanc se incinge grasime. Cand este bine infierbantata, se ia cu o lingura din compozitie si i se da drumul in vas.
Se pun toate friganelele, una dupa alta, si se prajesc pe ambele parti.
Se servesc calde alaturi de legume sotate in unt.

Friganele cu legume soteVersiunea 2: friganele din franzela

400 g franzela, 3 oua, 1/2 l lapte, ulei pentru prajit

1. Franzela de o zi sau doua se taie in felii de circa 1 cm grosime, aceasta se curata de coaja si li se da o forma rotunda, patrata sau triunghiulara.
2. Feliile se inmoaie in lapte fara se zdrobeasca, se scurg, se trec prin oua batute, si imediat se pun la prajit in ulei incins. Se prajesc pe ambele parti pana se rumenesc.
Se pot servi cu orice fel de garnitura de legume, sub forma de piure sau sote.
Recomandam sa serviti friganelele cu o mancare de mazare, la fel o reteta simpla. Mazare scazuta ce poate fi preparata rapid si, alaturi de friganele, este o reteta ce poate asigura o masa delicioasa.

Ingrediente ptr doua portii:

  • 300 gr mazare proaspata
  • 1 ceapa
  • 1/2 ardei rosu
  • 4-6 fire marar
  • 3 linguri ulei de masline de calitate
  • 1 morcov
  • 2 prize piper
  • 1/2 lingurita boia dulce
  • sare

Preparare mazare scazuta:

1.  Se dau pe razatoarea mare ceapa si ardeiul. Se taie morcovul felii. Se calesc 2 linguri de ulei incins timp de 2 minute.
2.  Se adauga mazarea, condimentele (piper, boia si sare dupa gust) si mararul tocat. Se acopera cu 1 cana de apa.
3.  Se fierbe totul la foc mediu, cam 20-25 minute, pana apa de pe mazare scade, ajungand la consistenta unui sos.
4.  Se adauga restul de ulei si se drege de sare.

Reteta de friganele cu mazare de la bucataras.ro:
INGREDIENTE

Pentru mancarea de mazare:

  • Mazare congelata 500 g.,
  • o ceapa,
  • un morcov,
  • 3 rosii intregi,din conserva sau proaspete,
  • o foaie dafin,
  • marar,
  • busuioc
  • knorr delikat,
  • sare si piper.

Pentru friganele:

  • cateva felii de paine ceva mai veche,
  • ou,
  • lapte.

MOD DE PREPARARE RETETA Mancare de mazare cu friganele:

Mazarea…
Se taie marunt ceapa, morcovul se taie felii si se pun in 200 ml. apa, impreuna cu o lingurita de knorr delikat si foaia de dafin. Se lasa sa fiarba 10 min., dupa care se adauga mazarea congelata, rosiile taiate marunt si se presara putin busuioc.
Din momentul in care amestecul da din nou in clocot, se mai lasa 10-15 min. sa fiarba, depinzand de tipul de mazare folosit.
La sfarsit se adauga o lingurita de ulei de masline extravirgin, piper si marar din abundenta.

Friganelele…

Feliile de paine se trec prin lapte , apoi prin ou batut cu putina sare, urmand a fi rumenite in ulei incins, pe ambele parti.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*