Ceasul energetic al organismului

Organismul are un ceas energetic care, potrivit medicinei traditionale chinezesti, este reglat de organul Qi (energie) al organismului. Ideea ceasului energetic al organismului se bazeaza pe principiul chinezesc potrivit caruia exista un flux de energie prin organism care se modifica la interval de doua ore, trecand prin difirite organe ale sistemului energetic. Mai jos, in acest articol aveti si diagramele cu aceste informatii. Ceasul chinezesc al organismului functioneaza pe premisa ca chi sau qi se deplaseaza prin corp la diferite momente in timpul zilei. In momente diferite din timpul zilei, chi se muta de la un sistem din organism la altul pentru a-l reface si a-l consolida. Acest ciclu dureaza 24 ore si fiecarui sistem ii sunt alocate 2 ore de incarcare cu chi. IMPORTANT: daca va treziti noaptea la ceeasi ora este bine sa cititi acest articol.

Potrivit acestui ceas energetic al organismului, in momentul in care un organ se afla la nivelul de varf energetic, organul de pe partea opusa a ceasului, la distanta de 12 ore, se afla la cel mai redus nivel. De exemplu, intre 1-3 noaptea (PM) ficatul ajunge la un nivel energetic maxim, facand acest lucru in procesul de curatare a sangelului, in timp ce intestinul subtire, organul responsabil pentru absorbtia si asimilarea multor nutrienti principali, este la reflux. Ce ne spune asta?

Organismul nu este programat sa se acomodeze la obiceiurile moderne de viata. Si se „raxeaza” astfel mesele la ore inaintate, viata activa pana la ore tarzii. Atunci cand mancam tarziu in noapte hrana nu este bine absorbita de intestinul subtire si ficatul are dificultati in as-i face datoria exact in aceeasi perioada cand ar trebui de fapt ca organismul sa se relaxeze. Ideea, promovata de medicina chineza, este de a incerca cat mai mult sa va planificati activitatile zilnice in functie de nivelurile de energie maxima ale organelor pentru a evita unele actiuni sau activitati cand energiile respectivelor organe se afla la reflux. Ideea este sa va modificati obiceiurile zilnice pentru o mai buna sincronizare a sistemului energetic functie de nivelurile maxime si minime ale organelor.

Daca exista un blocaj care impiedica fluxul de energie, de la un organ la altul sau de la un sistem la alt sistem, acest blocaj te poate forta sa te trezesti. Problemele de sanatate fizice, emotionale sau mentale pot toate crea blocaje, si cunoscand ce ar putea fi in neregula, o persoana poate fi ajutata sa se simta mai bine in cel mai scurt timp.

Ceas medical chinezescCeasul chinezesc al organismului explicat

Dificultati in a adormi intre 9 pm si 11 pm
In aceasta perioada, vasele de sange sau arterele sunt active. Acest lucru inseamana ca orice probleme asociate cu sistemul imunitar, tiroida, glandele suprarenale sau metabolismul ar putea sa te tina treaz.
Stresul, paranoia sau starea de confuzie ar putea, de asemenea, sa te tina treaz. Daca consideri ca acesta este cazul tau, incearca meditatia, fa o rutina din a practica yoga inainte de culcare sau repeta unele mantre linistitoare.

Trezirea intre 23.00 si 1 AM
Aceasta perioada este asociata cu vezica biliara. Aceasta parte a corpului lucreaza pentru a distruge toata grasimile pe care le-ai consumat in timpul zilei. Trezirea in aceasta perioada ar putea insemna ca ai nevoie sa treci la o dieta cu grasimi sanatoase.
Cu toate acestea, in cazul in care te confrunti cu sentimente de judecata fata de tine sau de altii, sau resentimente, toate acestea ar putea sa te tina treaz la fel de bine. Este important sa renunti la greselile pe care le-ai facut, tu sau altii, si sa elimini resentimentele.

Trezirea intre 1 AM si 3 AM
Ficatul se reimprospateaza in aceasta perioada, si cu totii stim cat de important este ficatul. Trezirea la aceasta ora poate insemna ca ficatul are prea mult de lucru (are de-a face cu multe toxine). Reabilitarea dietei tale si reducerea consumului de alcool va ajuta.
Furia, vinovatia si mania sunt toate asociate cu aceasta perioada. Un exces de oricare dintre aceste sentimente te poate face sa te trezesti. Este important sa incerci sa eliberezi acea furie si sa incerci sa vezi clar in orice situatie ingrijoratoare.

Medicina chinezeascaTrezirea intre 3 AM si 5 AM
Aceasta este perioada in care plamanii colecteaza oxigen si il misca catre toate celelalte sisteme ca sa le pregateasca pentru o noua zi. De asemenea, acestia elimina toxinele care pot fi prezente. Trezirea si tusea in acest moment poate fi un semn ca ai nevoie sa consumi alimente sanatoase sau sa respiri aer curat.
Aceasta perioada este asociata cu durerea si tristetea, si trezirea in timpul acestui interval poate insemna ca ceva, care te face sa te simti deprimat, s-a intamplat in viata ta. Este important sa accepti aceste sentimente, sa te intristezi in mod corespunzator, si sa-ti continui viata.

Trezirea intre 5 AM si 7 AM
Aceasta perioada este pentru curatatea si reinnoirea intestinului gros. Acest lucru are sens, deoarece majoritatea dintre noi avem un tranzit intestinal in acest moment. Pentru a ajuta procesul, este important sa bei multa apa.
Emotional, aceasta perioada este asociata cu sentimentul de a fi blocat, defensiv sau nerabdator cu privire la lipsa de miscare sau crestere in viata. Este un moment perfect pentru a canta niste mantre inaltatoare de dimineata.

Acest ceas al organismului continua pe tot parcursul zilei si exista unele lucruri pe care le puteti face pentru a sustine acest proces.

Ceas organism medicina chinezaSfaturi pentru a regla ceasul organismului
– Plamani: cu plamanii la nivel maxim in primele ore ale diminetii puteti planifica exrcitii fizice, gimnastica aerobica, fiind cea mai potrivita ora din zi pentru aceste activitati. De aceea laringitele se instaleaza de obicei dupa-amiaza tarziu, atunci cand energiile plamanilor sunt la nivel minim.

– Intestinul gros: pentru a a da zilei un star bun, asigurati-va ca puneti la dispozitie organismului indeajuns de mult timp „pentru a onora” functiile de golire ale intestinului gros.

ore ceas chinezesc

– Stomacul, pancreasul, intestinul gros: incercati sa consumati mesele incarcate, mesele „grele” la inceputul zilei – la micul dejun, cand stomacul este la varful activitatii energetice si la pranz pentru a surprinde expansiunea Qi si energia calda care se afle la nivel bun in mijlocul zilei. Consumand produse consistente la inceputul zilei se utilzieaza capacitatea intestinului subtire in perioada din zi cand este puternic din perspectiva absorbtiilor si similarilor.

– Rinichii: sunt aliniati cu glandele ce produc cortizonul care ne ajuta sa ne ridicam din pat dimineata. Dis-de-dimineata, intre orele 5 si 7, este perioada cand energia rinichilor este cea mai slaba. Este unul dintre motivele pentru care persoanele cu probleme cu rinichii au deseori probleme pentru a se trezi dimineata pentru a noua zi.

– Ficatul: persoanele care consuma alcool vor observa ca se trezesc des intre orele 1 si 3 noapte, atunci cand ficatul se afla la varful sau energetic. trezirea in acest interval poate semnala si probleme generate de mesele servite la ore tarzii. De aceea este foarte bine ca timpul ramas intre ultia masa din zi si perioada de varf energetic a ficatului sa fie cat mai mare. Ficatul doreste mese la ore mai mici si sa mergeti la somn cat mai devreme.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*