Volkswagen va plati reconfigurarea sistemului hardware pentru 2400 maşini diesel

Scandalul Volkswagen privind falsificarea informaţiilor legate de poluarea motoarelor diesel se apropie de un final pentru proprietarii de maşini. Grupul auto Volkswagen AG a acceptat să acopere o parte din costurile reconfigurării sistemului hardware la vehiculele echipate cu motoare diesel, a anunţat luni ministrul german al Transporturilor, Andreas Scheuer, transmite Reuters.

„Avem un angajament de la Volkswagen pentru reconfigurarea sistemului hardware, costul fiind estimat la 3.000 euro per vehicul. VW va coperi 2.400 de euro din această sumă. Acum va trebui să se ajungă la un acord în coaliţia de guvernare privind acoperirea deficitului de finanţare de 600 de euro”, a explicat Andreas Scheuer.

Acesta a adăugat că partidul său, Uniunea Creştin-Socială (CSU), care guvernează alături de Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel, nu vrea ca şoferii maşinilor diesel să plătească costuri suplimentare pentru reconfigurarea sistemului hardware la vehiculele echipate cu motoare diesel mai vechi.

Volkswagen plăteşte în primul rând în Germania

Poluarea urbană în multe oraşe germane este mai ridicată decât prevăd normele UE, determinând autorităţile să găsească metode de a reduce poluarea.

Germania s-a angajat ca până la sfârşitul anului să actualizeze softul pentru aproximativ 5,3 milioane de maşini echipate cu motoare diesel, pentru a reduce emisiile poluante cu până la 30%.

În februarie, un tribunal german a decis că oraşele din Germania pot interzice circulaţia celor mai poluante automobile diesel pe străzile lor. Teama că aceste interdicţii vor fi puse în aplicare a dus la scăderea semnificativă a vânzărilor de autoturisme diesel pe cea mai mare piaţă auto din Europa.

Industria auto germană este afectată

Industria auto germană, unde lucrează aproximativ 800.000 de angajaţi, este afectată de reacţia negativă faţă de automobilele echipate cu motoare diesel după ce, în luna septembrie 2015, Volkswagen a recunoscut că a utilizat un software pentru a eluda standardele de emisii poluante. Acest scandal s-a extins la nivelul întregii industrii şi a stimulat în alte ţări investiţiile în vehiculele electrice.

Pentru a reduce nivelul poluării şi a evita interzicerea totală a vehiculelor diesel, Volkswagen, Daimler şi alţi producători auto şi-au accelerat eforturile de dezvoltare a maşinilor electrice.

Lege diesel Germania

Berlinul decide soarta automobilelor diesel mai vechi

Guvernul condus de Angela Merkel ar urma să anunţe luni care va fi calea pe care o vor urma milioane de germani care deţin un automobil diesel mai vechi şi, totodată, care va fi factura de plată pentru constructorii auto, informează AFP.

Factorii politici şi constructorii auto încearcă de mai multe luni să ajungă la o soluţie de compromis cu privire la flota de automobile diesel, o tehnologie inventată în Germania.

„Industria auto a generat această problemă şi ea este cea care trebuie să plătească”, a subliniat luni dimineaţa ministrul german al Mediului, Svenja Schulze, într-un interviu acordat postului public de radio.

Autovehiculele diesel în Germania

Potrivit analiştilor, coaliţia la putere ar urma să se inspire din trei opţiuni tehnice, fiind posibil chiar să le combine: înlocuirea componentelor autovehiculelor, o primă pentru schimbarea automobilelor diesel mai vechi cu modele noi şi, varianta minimală, continuarea aducerii la zi a programelor software vinovate de manipularea emisiilor poluante.

Guvernul de la Berlin este însă pus cu spatele la zid, în condiţiile în care mai multe tribunale germane ameninţă să interzică circulaţia celor mai poluante automobile diesel prin centrul oraşelor. Numai perspectiva unor astfel de interdicţii, care au intrat parţial în vigoare în Hamburg, a dus la scăderea accelerată a vânzărilor de automobile echipate cu motoare diesel, a căror cotă de piaţă s-a redus de la 48% în 2015 la 39% în 2017.

Pentru producătorii auto BMW, Daimler şi, mai ales, Volkswagen trebuie găsită o soluţie înainte ca justiţia sau asociaţiile consumatorilor să se implice. În SUA, Volkswagen a fost nevoită să plătească 27 miliarde de euro pentru retragerea de pe piaţă a autovehiculelor diesel şi soluţionarea acţiunilor în justiţie.

Volkswagen, cel mai mare producător auto din lume, este acuzat începând din 2015 de autorităţile americane că a echipat aproximativ 11 milioane de vehicule cu un software capabil să falsifice rezultatele testelor de poluare. În urma izbucnirii acestui scandal, Daimler şi producătorul de componente auto Bosch au fost acuzaţi şi ei de manipulare.

Guvernul de la Berlin este supus şi presiunilor care vin de la Bruxelles, Comisia Europeană ameninţând Berlinul cu acţiuni în justiţie şi amenzi semnificative pentru lipsa de reacţie în faţa poluării aerului.

Însă, acest dosar este unul spinos într-o ţară în care industria auto reprezintă aproximativ 800.000 de locuri de muncă şi a devenit un adevărat „cartof fierbinte” pentru fragila coaliţie guvernamentală condusă de Angela Merkel, miniştrii social-democraţi şi cei conservatori exprimând puncte de vedere opuse.

Cancelarul s-a declarat joia trecută favorabil variantei schimbării automobilelor diesel mai vechi cu modele noi, nota de plată urmând să fie suportată de constructori.

Costructorii obligaţi pentru instalarea de noi filtre

„Cea mai simplă şi mai rapidă metodă, din punct de vedere al mediului, este înlocuirea vechii flote cu una nouă”, a spus Angela Merkel, adăugând că utilizatorii nu ar trebui să fie nevoiţi să plătească.

În consecinţă, constructorii sunt cei care ar trebui să acopere costurile acestei vaste operaţiuni de reînnoire a flotei auto. Potrivit cotidianului german Bild, industria auto va oferi o primă de până la 10.000 de euro pentru fiecare automobil, prioritatea urmând să fie acordată oraşelor germane unde aerul este cel mai saturat de oxidul de azot emis de automobilele diesel.

În ceea ce priveşte repararea anumitor vehicule, constructorii ar putea fi obligaţi să finanţeze până la 80% în costurile instalării unor filtre de oxid de azot pentru motoarele diesel care respectă normele Euro 5. La rândul lor, automobiliştii ar urma să plătească restul de 20% din costuri, adică aproximativ 600 de euro, potrivit presei germane.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*