Top articole

Un militar a scris o carte despre cainele sau de lupta

Un militar britanic si cainele sau labrador au legat o prietenie incredibila in razboiul din Afganistan. Si, dupa ce au scapat din iadul de lupta al Afganistanului, cei doi prieteni s-au plimbat pe dealurile verzi ale Angliei. Cainele Treo, antrenat sa miroasa dispozitivele explozive improvizate (IED) a petrecut ani de zile in teritorii ostile unde „a vanat” bombe si arme ascunse de talibani.

Dupa iadul Afganistanului el s-a retras, putem spune ca a iesit la pensie, si s-a bucura de pace la batranete in Congleton, Cheshire, alaturi de proprietarul sau si fost partener de misiuni, sergentul Dave Heyhoe.

Treo a fost detasat la Unitatea de suport cu caini de lupta 104 din cadrul Corpului veterinarilor al Armatei Regale Britanice. El si-a dovedit istetimea chiar din prima misiune in care a participat intr-o zona de razboi, descoperind o ascunzatoare cu arme zidite in peretele unei colibe.

Labradorul a devenbit cunoscut chiar si de talibani care urmareau sa-l ucida, marturie fiind un mesaj interceptat de infanteristii marini britanici in care talibanii cereau: „ucideti cainele negru”. O alta isprava apreciata a cainelui labrador a fost descoperirea unui dispozitiv exploziv improvizat in timp ce a fost trimis in recunoastere, in fata unei patrule, un provincia Helmand din Afganistan.

Sergentul Dave Heyhoe l-a intalnit pe Treo in 2005 cand a devenit instructorul lui. In 2008, dupa multe ore de antrenament, cei doi au lucrat impreuna in Afganistan detectand explozivele capcana puse de talibani. Cei doi au reusit sa descopere 14 bombe si zeci de arme in doar cinci luni petrecute in linia intai – mai mult decat orice echipa similara care a participat la conflictul din Afganistan.

Cainele TreoCei doi, militar si caine special antrenat, au reusit sa salveze vietile a mii de oameni nevinovati care puteau oricand sa fie aruncati in aer. Dar efortul si daruirea cainelui nu au ramas nerasplatite. Treo a fost medaliat de armata din Marea Britanie pentru serviciile aduse tarii sale, iar numele lui scris pentru totdeauna in cartea care cuprinde animalele care si-au pus viata in pericol pentru a salva oamenii.  Sergentul Heyho  l-a insotit pe Treo la ceremonia in care a fost medaliat labradorul care s-a desfasurat la Muzeul Imperial de Razboi din Londra unde si-a descris astfel cainele: „camarad si cel mai bun prieten canin”.

Carte caine de luptaEste evident faptul ca cei doi au fost de nedespartit. La lucru erau impreuna, iar de timpul liber cand exista se bucurau amandoi. Atunci cand sergentul Dave Heyhoe s-a retras din armata, Treo a fost retras odata cu el. Iubirea fata de prietenul canin l-a facut pe fostul militar sa scrie o carte despre patrupedul erou: “E vorba de Treo: Viata si dragostea si razboiul alaturi de cel mai curajos caine”.

Militarul cu cainele Treo

In octombrie 2015, Treo a murit, la doar 14 ani, iar sergentul a fost devastat de durere. A dorit sa aiba mereu ceva aproape in legatura cu el si Dave Heyhoe si-a tatuat pe umar urma labutei lui Treo si o poezie dedicata lui. Mai sus aveti fotografia cu acest tatuaj dar si coperta cartii pe care sergentul britanic a scris-o in onoarea labradorului care i-a fost cel mai apropiat camarad in razboi, in linia intai din Afganistan. Inca un lucru neobisnuit in aceasta poveste. Pentru tatuajul sau, Dave Heyhoe a folosit cenusa rezultata in urma incinerarii lui Treo: „His owner was understandably devastated, but came up with an innovative way of keeping his memory alive”. Cerneala utilizata la tatuaj este parte cerneala, parte cenusa lui Treo. In clipul video de mai jos aveti aceasta poveste impresionanta publicata pe canalul TV online al fortelor regale britanice: „am vrut ca Treo sa fie parte din mine din nou”.

Povesti adevrate, intamplari care impresioneaza pe Lady’s Blog. Un militar a scris o carte despre cainele cu care a dezamorsat bombe dovedind ca cel mai vechi prieten al omului este important chiar si in linia intai, in zone de razboi.

Top articole
Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*