Teleportarea a fost experimentata de chinezi

Cercetatorii chinezi au reusit sa experimenteze teleoprtarea. Adevarat, o teleportare la nivel redus dar este o teleportare. Teleportarea era doar o speculatie a oamenilor de stiinta in anii 90′. De atunci, folosind fizica cuantica, teleportarea a fost un obiectiv al celor mai buni cercetatori. Procesul de cercetare pentru teleportare a devenit un obicetiv pentru toti fizicienii specializati in optica cuantica din intreaga lume. De fapt, in ultimii doi ani, doua echipe din lume au realizat primele telportari cuantice in afara unui laborator.

Potrivit businessinsider.com, oamenii de stiinta din China au reusit pentru prima data in istorie sa teleporteze un obiect pe orbita Terrei, sub forma unui foton care a fost transferat la bordul unui satelit aflat la o altitudine de peste 500 de kilometri.

Experimente teleportare

In 2017, cercetatorii din China au dus procesul cu un pas mai departe: ei au teleportat cu succes un foton de pe Terra la bordul unui satelit ce orbiteaza la o altitudine de peste 500 de kilometri.

Satelitul, denumit Micius, este un fotoreceptor deosebit de sensibil, capabil sa detecteze starile cuantice ale fotonilor lansati de la sol. Satelitul Micius a fost lansat pentru a permite oamenilor de stiinta sa testeze diverse concepte tehnologice de baza ale fizicii cuantice, precum inseparabilitate, criptografie si teleportare.

Noua teleportare a fost anuntata sub forma unuia dintre primele rezultate obtinute in urma acestor experimente. Savantii chinezi nu numai ca au reusit sa teleporteze primul obiect din istorie de la sol pe orbita terestra, ci au creat si prima retea cuantica satelit-sol, doborand recordul de distanta pentru o masurare a inseparabilitatii cuantice.

„Teleportarea pe distanta lunga a fost recunoscuta ca un element fundamental in protocoale precum retelele cuantice la scara mare si calculul distributiei cuantice”, a declarat un reprezentant al echipei chineze pentru MIT Technology Review. „Precedentele experimente de teleportare in destinatii indepartate s-au limitat la distante de ordinul unei sute de kilometri, din cauza pierderii fotonului in fibrele optice sau canalele terestre prin spatiu liber”.

Definitia teleportarii

Este un proces destul de diferit fata de cele prezentate in diverse productii SF, precum franciza „Star Trek”.

Teleportarea cuantica se bazeaza pe inseparabilitatea cuantica — situatia in care un set de obiecte cuantice (precum fotoni) se formeaza in acelasi moment intr-un spatiu. In acest fel, ei impartasesc aceeasi existenta. Acea experienta comuna continua si atunci cand fotonii sunt separati — ceea ce inseamna ca masuratorile efectuate asupra unuia influenteaza imediat starea celuilalt, indiferent de distanta dintre ei.

Aceasta legatura poate fi folosita pentru a transmite informatie cuantica, prin „descarcarea” informatiei asociate unui foton — cu ajutorul unei legaturi inseparabile — celuilalt foton. Al doilea foton preia identitatea primului.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*