5 sosuri reci cu mustar, usturoi, tarhon sau ou

Cinci retete de sosuri reci ispirate din cartea de bucate Sanda Marin. Printre aceste retete regasiti si mujdeiul de usturoi dar si sosul de usturoi Aioli. Cateva retete neceare pentru orice gospodina. retete de sosuri importante pentru principalele feluri de mancaruri. Sosul de ou, bine cunoscut in bucataria romaneasca interbelica, sosul de mustar simplu sau cu tarhon, sunt sosuri esentiale pentru retetarul oricarui bucatar.

Toate aceste retete sunt usor de realizat. Sunt integrate in categoria sosurilor reci. Acestea pot fi servite si fara a fi incalzite. Sosurile reci se servesc de obicei la fripturi sau chiar la peste prajit sau inabusit. Mujdeiul de usturoi ca reteta simpla poate fi utilizat pentru orice friptura. Reteta de mujdei de usturoi din acest articol este reteta clasica, naturala si cea mai sanatoasa. Asadar cinci retete de sosuri pe care este bine sa leaveti la indemana.

Retete sosuri reci

1. SOS DE OU

1 ou, 1 gălbenuş, 200 g ulei, 1 linguriţă zeamă de lămâie, sare, 1 castravete mic în oţet, 1 linguriţă cozi de ceapă verde tocate mărunt.

Se fierbe un ou răscopt. Se dă gălbenuşul prin sită, se pune un gălbenuş crud, sare, puţină lămâie, şi se face cu ulei un sos de maioneză. Când este gata, se pune albuşul răscopt, un castravete în oţet şi cozile de ceapă, toate tăiate foarte fin.

2. SOS DE MUŞTAR

2 linguriţe muştar, 100 g ulei, sare, puţin oţet sau zeamă de lămâie.

Se subţie muştarul cu puţin oţet de vin sau cu zeamă da lămâie şi se freacă cu uleiul turnat picătură cu picătură.

3. SOS DE MUŞTAR CU TARHON

2 linguriţe muştar, 1 linguriţă zahăr, 100 g ulei, sare, 1/2 linguriţă oţet, 2 linguriţe tarhon.

Se amestecă muştarul cu zahărul pisat şi se freacă turnând uleiul picătură cu picătură. Se potriveşte de acru şi de sărat, şi se subţiază, dacă e necesar, cu puţin oţet; la urmă se adaugă foile de tarhon tocat. Acest sos este foarte gustos. Se poate servi la rasol.

4. MUJDEI DE USTUROI

2 căpăţâni de usturoi, un praf de sare, 1/2 ceaşcă apă sau zeamă de carne.

Se curăţă usturoiul şi se striveşte cu puţină sare în piuliţa de lemn, până se face ca o alifie. Se pune în sosieră şi se toarnă deasupra zeamă de carne sau apă.

5. SOS DE USTUROI (AIOLI)

1 căpăţână de usturoi, 1/2 linguriţă boia de ardei, 1 gălbenuş, 100 g ulei, sare, 1/2 linguriţă oţet.

Se striveşte usturoiul în piuliţa de lemn sau şi mai bine într-una de piatră. Se adaugă boiaua de ardei, sare şi un gălbenuş. Se toarnă puţin câte puţin uleiul, ca la maioneză, şi zeamă de lămâie. Se freacă totul până devine ca o cremă.

Retetele pentru sosurile reci din acest articol sunt ispirate din cartea de bucate a Sandei Marin. Pe Ladysblog.ro gasiti cele mai potrivite retete din aceasta cunoscuta carte de bucate. Retete in mare parte romanesti dar si din bucataria internationala.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*