
Momentul în care scafandrul a fost salvat de balena cu cocoaşă a fost surprins de camera video. Balena l-a protejat pe scafandru de un rechin tigru de 5 metri care încerca să îl atace. Balena s-a aşezat între scafandru şi rechin. Balena de 25 de tone l-a protejat pe scafandru până când acesta s-a aflat în siguranţă.
Bioloaga Nan Haueser, în vârstă de 63 de ani, făcea scufundări în zona coastelor Rarotonga ale Insulelor Cook când balena a înotat spre el pentru a-l proteja de posibilul atac ucigaş al rechinului tigru. În opinia cercetătoarei, situaţia trăită poate fi dovada că balenele au un instinct natural pentru a proteja alte specii, inclusiv pe oameni.
Balena salvatoare
Bioloaga crede că astfel de momente nu au mai fost înregistrate video până acum şi imaginile pot reprezenta prima dovadă care susţine că o balenă gigant cu cocoaşă a păzit un om de atacul unui rechin.
Balena a protejat-o pe Nan Haueser şi apoi a împins-o la suprafaţă cu botul şi a ţinut-o în siguranţă pe bioloagă timp de 10 minute. Abia mai târziu cercetătoarea a realizat că un rechin tigru de talie mare se afla în apropiere. Iar atitudinea balenei a fost una de a o proteja de atacul rechinului. Iniţial Nan Haueser a crezut că rechinul era o altă balenă şi doar când acesta a putu fi observat din lateral şi-a dat seama că este un rechin tigru.
Potrivit site-ului The Independent, Nan Haueser a delcarat:
Am petrecut ultimii 28 de ani protejând balenele şi, până în acest moment, nu am realizat că de fapt ele mă protejează pe mine.
Ea a comparat acţiunea altruistă a balenei cu cea a unui pompier care aleargă să salveze persoane pe care nu le cunoaşte dintr-o clădire aflată în flăcări. În aproape trei decenii de când studiază balenele, Nan Haueser a declarat că nu a fost martoră la un astfel de comportament al balenelor.
Echipa de scafandri care o însoțea, aflată într-o ambarcaţiune din apropeire, s-a îngrijorat de siguranţa bioloagei şi şi-au abandonat drona cu care filmau pentru că „nu au dorit să-mi fimleze moartea” a mai declarat Nan Haueser.