Salate din varza si din sfecla rosie

Patru retete de salate din varza si sfecla. Retete de salata de varza, salata de sfecla, salata de varza cu mere inspirate din cartea de bucate Sanda Marin. O carte de bucate recunoscuta pentru impunerea pe care o are pentru bucataria romaneasca traditionala. Cele doua retete de salate fac parte din bucataria balcanica si sunt utilizate atat in Romania cat si in Grecia, Turcia si Bulgaria. Doua retete de salata deja impuse petru romani.

Salata din varza este extreme de sanatoasa. Salatele cu varza din acest articol utilizeaza varza verde, varza proaspata si nu varza murata. Aveti nevoie aşadar, in functie de reteta de salata, de varza alba sau de varza rosie. Si mai aveti nevoie de mere in cazul retetei de salata de varza cu mere. Bineinteles, salata de sfecla are nevoie de sfecla rosie.

Salata de varza alba

Salata de varza alba se realizeaza cu varza proaspata. O reteta de salata cu varza recomandata si in regimuri alimentare. Salata de varza poate fi servita alaturi de felul doi sau chiar independent in perioade de regim.

500 g varza, 3 linguri ulei, 2 linguri oţet, 1/2 linguriţă sare.

Se taie varză foarte fin şi se sărează. Se lasă să stea o jumătate de oră. Se stoarce în mâini.

Se adaugă ulei şi oţet şi se amestecă.

Salata de varza rosie

Salata de varza rosie se realizeaza in mare parte la fel cu reteta de salata din varza alba. Aproximativ aceleasi ingrediente pentru reteta de salata din varza rosie. Difera insa modul de preparare, cu indicatii diferite pentru otetul utilizat in reteta de salata de varza rosie.

500 g varză roşie, 3 linguri ulei, 1/2 ceaşcă oţet îndoit cu apă, 1/2 linguriţă sare.

Se taie varza foarte fin. Se sărează, se amestecă, se lasă să stea puţin şi se stoarce bine. Se pune la foc sa fiarbă oţet de vin îndoit cu apă şi cu sare cât trebuie. Se toarna oţetul clocotit peste varză şi se amestecă bine câteva minute cu o lingură şi cu o furculiţă de lemn sau de os (lingurile de metal coclesc repede în oţet).

Varza astfel pregătită se poate ţine la rece, în borcane bine acoperite, câteva săptămâni. Înainte de a servi la masa, se adauga uleiul.

Salata de varza rosie cu mere

Reteta de salata de varza rosie cu mere este una favorita pentru bucataria balcanica. Merele utilizate in aceasta reteta de salata trebuie sa fie alese cu atenţie. Recomandam cumpararea produselor in piata si nu de la hypermarketuri.

500 g vară roşie, 2 mere mijlocii, 1 rădăcină mică de hrean, 3 linguri de ulei, ½ ceaşcă oţet îndoit cu apă, ½ linguriţă sare.

Se taie varza foarte fin, se sărează, se amestecă şi se stoarce, apoi se opăreşte cu oţet, aşa cum s-a arătat mai sus. Se rad merele pe răzătoare şi se amestecă cu varza.

Se adaugă uleiul. Se aşează varza în salatieră, iar pe margini se presară hrean ras. Acestă salată este mult mai gustoasă decât salata pregătită numai din varză roşie.

Salata de sfecla

O reteta de salata recomandata in orice perioada. Salata de sfecla se realizeaza din sfecla rosie. Este recomandat sa cumparati sfecla de la tarani. Nu recomandam sfecla din hypermarketuri pentru ca dupa coacere sau fierbere isi modifica structura.

500 g sfeclă, 1 rădăcină mică de hrean, 2 linguri ulei, 1 lingură oţet, sare.

Sfecla pentru salată se poate pregăti fie coaptă la cuptor, fie fiartă. Pentru fiert, sfecla se spală şi se pune la foc cu apă rece, cât să o cuprindă bine. În ambele cazuri sfecla este gata când furculiţa intră uşor în ea. După ce se răceşte, se curăţă de coajă şi se taie în felii. Se sărează şi se toarnă oţet.

Se poate păstra astfel în borcane bine acoperite, la rece, câteva săptămâni. Înainte de a se servi, după gust, se pot adauga ulei şi hrean ras.

Salatele din acest articol au la baza informaţii din cartea de bucate Sanda Marin. Sunt retete sanatoase si delicioase de salata recomandate de Ladys Blog.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*