Reţete pentru ouă ochiuri

Reţete pentru ouă ochiuri uşor de preparat. În acest articol vă prezentăm principalele reţete pentru ouă ochiuri. Includem în această serie de reţete: ouă ochiuri la capac, ouă ochiuri cu sos de roşii, ouă ochiuri la capac cu smântână, ouă ochiuri în cuib. Am aminitit că sunt reţete uşor de preparat însă necesită atenţie. Aparent este cea mai banală reţetă pe care o puteţi prepara. În realitate, pregătirea ouălor ochi este greu de realizat corect, fără a arde ochiul sau a-i distruge gălbenuşul. Pentru că acesta este farmecul, aspectul de bază pentru reţeta de ouă ochiuri: gălbenuşul.

Reţetele pentru ouă ochiuri propuse în acest articol sunt diferite de ouăle ochiuri româneşti. Acestea din urmă nu se prăjesc în ulei, nu se fac la capac. Ouăle ochiuri româneşti se fac în apă clocotită. Aveţi articolul cu această reţetă tot pe blogul nostru.  Reţete inspirate din cunscuta carte de bucate cei aparţine Sandei Marin.

Ouă ochiuri la capac

Se socotesc 2 ouă şi unt cât o jumătate de nucă pentru fiecare persoană.

Ochiurile la capac se pregătesc în farfurioare sau în tigăiţe rezistente la foc, cu care pot fi servite şi la masă. Numărul farfurioarelor trebuie să fie egal cu numărul persoanelor. Mărimea farfuriei trebuie să fie potrivită ca să încapă numai bine două ouă. Se aşază farfurioarele pe maşină şi se pune în fiecare câte o bucăţică mică de unt proaspăt, cât o jumătate de nucă. Când untul s-a topit, se sparg ouăle cu grijă în farfurioară. Sare se pune puţină numai pe albuş, deoarece pe gălbenuş lasă urme albicioase, care strică aspectul ouălor. Se ţin pe maşină 4-5 minute, la foc mic, până ce albuşul devine lăptos. Se servesc fierbinţi, îndată ce sunt gata.

Ouă ochiuri la capac cu smântână

6 ouă, 1/2 lingură unt, două linguri smântână, sare.

Se pregătesc ochiurile la capac aşa cum s-a arătat mai sus întrebuințându-se însă o singură formă cu marginile scunde, rezistentă la foc. Când ochiurile încep să se prindă, se toarnă peste ele smântână şi un praf de sare. Se dau puţin la cuptor.

Ouă ochiuri cu sos de roşii

6 ouă, 1/2 lingură unt; pentru sos: 500 g roşii, unt proaspăt cât o nucă, un praf de făină, sare, 1 linguriţă zahăr, 1 frunză de ţelină.

Se pregătesc ochiurile ca mai sus. În loc de smântână însă, se toarnă deasupra un sos de roşii şi se dau la cuptor.

Ouă ochiuri în tomate

6 ouă, 6 roşii frumoase, o lingură de unt proaspăt, 6 feliuţe mici de şuncă, sare.

Se aleg pătlăgele roşii netede şi destul de mari, ca să încapă în fiecare câte un ou. Se taie capacul, Se golesc de miez, se pune în fiecare câte o bucăţică mică de unt proaspăt şi un praf de sare; se aşază într-o tavă unsă bine cu unt. Se dau la cuptor la foc iute, şi se ţin până se înfierbântă.

În acest timp se pregătesc ochiurile în apă. Se pune în fiecare roşie câte o feliuţă de şuncă rumenită în tavă sau câteva felii de ciuperci înăbuşite în unt. Deasupra se aşază oul bine scurs de apă. Se dau câteva minute la cuptor şi se servesc.

Ouă ochiuri în cuib

6 ouă, 6 felii de parizer, 1/2 lingură untură, sare, câteva frunze de salată.

Se taie parizerul în felii. Se încinge untură într-o tigaie şi se aşază feliile de parizer. La căldură, pieliţa dimprejur se strânge, felia de parizer luând forma unui cuib, în care se sparge câte un ou. Se presară albuşul cu puţină sare şi se ţin pe aragaz până când ochiurile sunt gata. Se aşază pe farfurie cu garnitură de frunze de salată împrejur. Pentru ca să iasă bine cuiburile, feliile de parizer trebuie să fie neapărat întregi.

Ouă ochiuri în cuib de spanac

6 ouă, 1 kg spanac, 2 linguri unt, 1 lingură smântână, 1 lingură brânză rasă, sare.

Se alege spanacul şi se fierbe. Se lasă la o parte, la cald, o lingură de spanac, iar restul se aşază într-o formă de pământ rezistentă la foc, cu două linguri de unt. Se presară brânză rasă şi se pune puţină smântână. Separat se bat albuşurile, se adaugă sare şi se toarnă peste spanacul din formă. Se netezeşte albuşul cu dosul lingurii şi din loc în loc se fac găuri rotunde, cât să încapă un gălbenuş. La mijloc se face o gaură ceva mai mare, în care se aşază spanacul păstrat la cald. În fiecare gaură se pune câte un gălbenuş, cu grijă, să rămână întreg. Se dă la cuptor, la foc potrivit, până se prinde gălbenuşul. Se servesc în formă.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*