Reţete din crap: plachie, crap la cuptor, crap prăjit

Reţete plachie de crap, crap la cuptor şi crap prăjit ce poartă semnătura Sanda Marin. Reţeta de plachie de crap se serveşte rece. Reţeta de crap la cuptor se serveşte caldă. Reţeta de crap prăjit se serveşte cu mămăliguţă şi usturoi. Crapul este unul dintre cei mai apreciați pești de apă dulce. Faptul că nu are oase, iar carnea lui gustoasa este plină de substanțe nutritive (vitamina B12, seleniu, proteine şi fosfor) îi determina pe amatorii de peşte sa prepare crapul in cele mai felurite moduri.

Reţeta de plachie de crap, reţeta de crap la cuptor şi reţeta de crap prăjit sunt propuse de Ladys Blog fiind inspirate din cartea de bucate Sanda Marin.

Verificarea prospeţimii peştelui

Verificarea prospeţimii peştelui este simplă. Este un test valabil atât pentru crap cât şi pentru orice specie de peşte. Dacă apăsaţi peştele cu degetul, iar zona apăsată nu revine la forma iniţială câteva secunde, este primul semn că peştele nu este proaspăt. Peştele proaspăt este elastic şi nu se deformează. Dacă este alterat, carnea lui este moale ca plastilina şi, la apăsare, apare o denivelare. Cel mai bine este să-l verificaţi pe abdomen.

Alte criterii pentru a stabili dacă un peşte este proaspăt: trebuie să aibă ochii limpezi (nu înfundaţi), branhiile roşii şi carnea tare. Ochii peştelui proaspăt trebuie să aibă corneea perfect transparentă, convexă şi cu pupilele negre.

Reţetă plachie de crap

1 crap de 1 kg, 3 linguri de ulei, 3 cepe mijlocii, 1 pahar vin roşu, 1 lingură bulion, 6 felii de lămâie, 2 foi de dafin, 5 boabe de piper, sare.

Se pregăteşte peştele la fel ca pentru prăjit (v. 178). Se prăjesc în ulei cepele tăiate felii. Se sting cu vinul roşu, la care se adaugă bulionul, lămâia, foile de dafin şi piperul. Se pun atât peştele, cât şi uleiul în care a fost prăjit, trecut printr-o sită. Se dă la cuptor să fiarbă înăbuşit, până scade cât trebuie. Se serveşte rece. Plachia de crap se poate pregăti şi cu peştele neprăjit.

Reţetă crap la cuptor

1 crap de 1,5 kg, 3 linguri ulei, 1 pahar vin alb, 3 cepe, 2 căţei de usturoi, 2 foi de dafin, 5 boabe de piper, 1 lingură bulion de roşii, sare.

Se curăţă crapul, se sărează pe afară şi înăuntru şi se lasă să stea cel puţin un sfert de oră. Se aşază într-o cratiţă lungă în care să încapă bine. Se pune ceapa tăiată fetii subţiri, usturoiul, vinul, uleiul, foile de dafin, piperul, bulionul de roşii şi sarea. Se unge bine crapul cu ulei, se dă la cuptor, se ţine o oră şi jumătate. Se unge din când în când cu sosul din cratiţă. Dacă scade prea mult înainte de a fi peştele gata, se mai pune puţină apă. Înainte de a servi crapul la cuptor, se scoate usturoiul.

Reţetă crap prăjit

1 crap de 1 kg, 100 g ulei, 2 linguri făină, sare, pătrunjel verde.

Se curăţă peştele, se taie în bucăţi de mărime potrivită şi se sărează. Se pune uleiul să se înfierbânte. Se usucă peştele cu o cârpă, se dă prin făină şi se prăjeşte pe ambele părţi în uleiul fierbinte. Se serveşte cald, este bun însă şi rece. Se aşază pe o farfurie lungă, iar împrejur se pun frunze de pătrunjel. Se poate prăji şi în pesmet; în acest caz crapul prăjit se dă prin făină, se moaie în ou şi în pesmet înainte de a se prăji.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*