Retete de supe pe baza de legume

Un articol Ladys Blog dedicat retetelor de supa pe baza de legume. Pornind de la supa crema sau supa deasa de conopida si pana la reteta pentru supa de chimen. Cateva retete de supe pe baza de legume intr-un singur articol. Salvati acest articol pentru aceste retete inspirate din cartea de bucat semnata Sanda Marin.

Avem in acest articol reteta pentru supa de spanac, supa de varza, supa crema de conopida. Articolul include si retetele pentru supa de gulii sau pentru supa de chimen.

Supa deasa de conopida (crema)

3 l apă, 1 conopidă frumoasă, 1/2 lingură unt, 1 lingură făină, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână, sare.

Se fierbe o conopidă în apă cu sare. Se rup câteva buchete din conopidă pentru garnitură şi se păstreaza în zeamă. Se încălzesc fără să se îngălbenească untul şi făina şi se sting cu 2 — 3 ceşti de apă. Se trece conopida prin sită, se amestecă cu sosul de făină, se subţiază cu zeama în care a fiert conopida şi se lasă să mai fiarbă pe foc mic. Din când în când se ia cu o lingură pieliţa pe care o formează untul ridicat la suprafaţă.

Când este gata, se drege cu un gălbenuş bătut cu două linguri de smântână şi se adaugă buchetele de conopidă fiartă.

Supa de gulii

3 l apă, 3 gulii frumoase, 300 g cartofi, 1/2 lingură unt, 1 lingură făină, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână,sare.

Se curăţă guliile şi cartofii, se taie bucăţi şi se pun la fiert într-o oală cu apă şi puţină sare. Se lasă să fiarbă bine. Se face un rântaş din jumătate lingură de unt, cu o lingură de făină. Se stinge cu zeama din oală şi se amestecă încet cu supa. Când legumele sunt bine fierte, se trec prin sită şi se lasă supa să mai dea câteva clocote. Se drege în castron cu o lingură de smântână şi cu un gălbenuş.

* ALTA SUPĂ DE GULII
Se curăţă câteva gulii şi câţiva cartofi. Guliile se taie în felii subţiri, iar cartofii în cuburi mici. Se pregăteşte supa la fel ca la crema de gulii, fără să se treacă prin sită. Se drege cu ou şi smântână.

Supa de dovleac (crema)

4 l apă, 500 g dovleac, 1 ceapă, 2 linguri unt, 1 lingură făină, 2 linguri smântână, sare.

Se curăţă dovleacul de coajă şi de sâmburi, se taie bucăţi şi se înăbuşă cu puţin unt şi o ceapă tăiată mărunt. Se fierbe jumătate de oră la foc mic. Se face un sos alb din făină şi unt, subţiat cu puţină apă, şi se amestecă cu dovleacul trecut prin sită.

Se adaugă apoi apă în care a fiert zarzavat, se pune sare şi se lasă să fiarbă la foc mic; din timp în timp se ia cu o lingură pieliţa ce se formează deasupra prin ridicarea untului la suprafaţă. Se drege cu două linguri de smântână.

Supa de varza

3 l apă, 1 varză mijlocie, o ceaşcă orez sau arpacaş, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână, sare.

Se taie varza mărunt, se opăreste, se scurge de apă şi se pune la fiert într-o oală, cu apă fierbinte. Se adaugă jumătate ceaşcă de arpacaş sau de orez ales şi spălat (arpacaşul se moaie în apă din ajun). Se lasă să fiarbă, se potriveşte de sare şi când este gata, se drege în castron cu un gălbenuş şi cu smântână.

Supa de ceapa

3 l apă, 250 g ceapă, 2 linguri unt, o lingură făină, sare, 6 felii de pâine prăjită în unt, 1 lingură brânză rasă.

Se taie ceapa în felii foarte subţiri şi se pune la foc cu o lingură de unt. Nu trebuie să se îngălbenească. Când începe să se moaie, se trage cratiţa pe marginea maşinii, se adaugă făina. Se amestecă mereu şi când ceapa şi făina au luat o culoare gălbuie, se sting cu apă sau, mult mai bine, cu zeamă de carne, amestecând continuu.

Se pune sare şi se lasă să fiarbă încet în sfert de oră. între timp se prăjesc feliile de pâine în unt. Deasupra supei din farfurii se pune câte o feliuţă de pâine presărată cu parmezan ras.

Supa de spanac

3 l apă, 500 g spanac, 1 lingură unt sau unturâ, 1 lingură făină, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână, sare.

Se alege spanacul, se spală cu grijă şi se pune la fiert când apa clocoteşte. Separat se prăjeşte uşor făina în untură şi se stinge cu apa în care fierbe spanacul. Se toarnă rântaşul în oala cu spanac, se trece totul prin sită, se potriveşte de sare şi se lasă să mai dea câteva clocote. Când este gata, se drege în castron cu un gălbenuş şi puţină smântână.

Supa de salata

3 l apă, 6 salate, 1 ceapă, 1 căpăţână de usturoi, 1 lingură untură, 50 g slănină, 2 ouă, sare.

Se pune apa la foc. Când dă în clocot, se adaugă sare, o ceapă şi câţiva căţei de usturoi, toate tocate, şi câteva salate tăiate bucăţi. Separat se prăjesc în untură slănina tăiată cuburi şi câţiva căţei de usturoi tocat. Când încep să se rumenească, se pun în supă. În tigaia în care s-a prăjit slănina, se face o omletă obişnuită din două ouă, se taie în cuburi şi se pune în supă înainte de a fi servită la masă. După dorinţă se poate adăuga puţin oţet.

Supa de chimen

3 l apă, zarzavat de supă, 1 lingură chimen, 1 lingură unt, 1 lingură făină, sare, 6 felii de pâine tăiate cuburi.

Se fierbe în apă o lingură de chimen şi zarzavat de supă. Se prăjeşte uşor o lingură de făină cu o lingură de unt şi se stinge cu zeama strecurată. Se lasă să dea câteva clocote. Se potriveşte de sare. Se serveşte cu cuburi de pâine prăjită în unt. Supa este mai gustoasă dacă se înlocuieşte apa în care se fierbe chimenul, cu zeamă de carne.

Naturala si cuoscuta supa de chimen pentru regim dar si pentru bolile de stomac. Retete de supa din salata, varza sau spanac. Un potpuriu de retete de supa din legume intr-un singur articol. Retete inspirate din carte de bucate Sanda Marin si promovate de Ladys Blog.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*