Reţete cu calcan

Patru reţete cu calcan semnate de Sanda Marin. Reţeta pentru calcan fiert, calcan prăjit, calcan prăjit în unt, calcan la cuptor. Calcanul este un peste mai puțin obișnuit. Poate fi întâlnit, in funcţie de specie, in apele mai multor mari de pe glob. Specia Scophthalmus maeoticus trăiește in Marea Neagra in nisipul de pe toata lungimea litoralului. In funcţie de specie si zona calcanul are diferite denumiri: kalkan, Black Sea turbot. Lungimea obișnuita este de 60-70 cm. Rar depășește 1 m, iar greutatea de 6-7 kg, rar 10 kg. Este un peste care creste relativ încet : după 10 ani atinge lungimea de 55 cm si greutatea de 3,5 kg.

Reţetele pentru calcan fiert, calcan prăjit, calcan prăjit în unt şi calcan la cuptor sunt propuse de Ladys Blog şi inspirate din cartea de bucate a cunoscutei Sanda Marin. Pe lângă faptul ca are o mulțime de vitamine si minerale prețioase pentru sănătatea organismului, carnea de calcan şi în general carne de peşte s-a dovedit benefica pentru inima si arterele noastre.

Oamenii de știința au calculat ca pestele, consumat de doua-patru ori pe săptămâna, re­­du­­ce cu 30% riscul apariției unei boli de inima.

Reţetă calcan fiert

1,500 kg calcan, 21 apă, sare, 6 cartofi mijlocii, 50 g unt proaspăt.

De obicei calcanul nu se serveşte întreg. Când este de mărime potrivită, se curăţă înăuntru, se taie cu un foarfece mare coada şi înotătoarele de jur împrejur şi se spală bine în mai multe ape. Se face o tăietură în lung pe partea unde pielea este neagră, aproape de şira spinării, astfel încât la fiert peştele să fie pătruns la fel de căldură.

Se aşază peştele în vasul special de fiert peşte cu partea albă în sus, cu apă rece şi puţină sare. Se pune la foc mare până începe să fiarbă. Se trage apoi pe marginea maşinii şi se lasă să fiarbă în clocote mici. Se încearcă cu un chibrit. Când lemnul intră uşor în partea cea mai groasă, peştele este fiert.

Calcanul fiert se curăţă de piele, se aşază pe farfurie şi se serveşte cu cartofi fierţi şi cu unt.

Calcanul tăiat din bucată se fierbe în acelaşi fel. Foarte gustos este ficatul de calcan. Se poate pregăti fiert sau prăjit, ca şi peştele.

Reţetă calcan prăjit

Se curăţă calcanul, se taie în bucăţi de mărime potrivită şi se sărează. Se pune uleiul să se înfierbânte. Se usucă calcanul cu o cârpă, se dă prin făină şi se prăjeşte pe ambele părţi în uleiul fierbinte. Se serveşte cald, este bun însă şi rece. Se aşază pe o farfurie lungă, iar împrejur se pun frunze de pătrunjel. Se poate prăji şi în pesmet; în acest caz calcanul prăjit se dă prin făină, se moaie în ou şi în pesmet înainte de a se prăji.

Reţetă calcan prăjit în unt

1,500 kg calcan, 3 linguri lapte, 100 g unt topit, 2 linguri făină, 50 g unt proaspăt, 1/2 lămâie, frunze de pătrunjel.

Se curăţă calcanul şi se taie în bucăţi potrivite, care se ţin un sfert de oră într-un castron cu puţin lapte. Se încinge unt într-o tigaie. Se scurg bucăţile din lapte, se dau prin făină şi se prăjesc în unt. Se aşază pe farfurie, iar deasupra se toarnă unt proaspăt topit şi puţină zeamă de lămîie. Se presară pătrunjel verde, tocat. Se serveşte foarte fierbinte, cu cartofi fierţi, aşezaţi împrejur.

Reţetă calcan la cuptor

1,500 kg calcan, 3 linguri unt, 1/2 lingură făină, 200 g smântână, sare, piper.

Se curăţă un calcan de mărime potrivită şi se pregăteşte ca pentru fiert. Se unge cu unt o farfurie rezistentă la foc. Se sărează calcanul cât trebuie, se aşază în farfurie cu partea albă în sus. Se stropeşte bine cu unt. Se acoperă cu un capac sau, dacă lipseşte, cu o coală de hârtie albă mai tare, de mărimea farfuriei. Se dă la cuptor la foc mijlociu, se ţine aproximativ o oră. Se unge din timp în timp cu untul din farfurie. Se încearcă cu un chibrit, ca şi calcanul fiert, şi când este gata, se scoate din cuptor şi se curăţă de piele.

Separat se încălzeşte o jumătate lingură de unt. Când este fierbinte se pune tot atîta făină şi se amestecă fără a lăsa să se îngălbenească. Se adaugă smântâna, turnată câte o linguriţă, şi se amestecă mereu. Se adaugă sare şi piper. Se ţine la cald, într-un vas cu apă fierbinte. Cu 10 minute înainte de a servi, se toarnă sosul în farfurie peste calcan. Calcanul peregătit la cuptor se serveşte foarte fierbinte.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*