
Ingrediente şi preparare reţetă plăcintă dobrogeană. Reţetă plăcintă dobrogeană: dificultate medie de preparare. Plăcintele din regiunea Dobrogei sunt renumite şi au un loc aparte în bucătăria tradiţională românească. Bucătaria dobrogeană este, evident, foarte mult influenţată de cadrul natural în care s-a dezvoltat şi de oamenii care au trecut prin aceste locuri frumoase de la începutul timpului. Nu în ultimul rând, bucătăria dobrogeană a fost influenţată de bucătăria otomană. Să nu uităm că o bună perioadă Dobrogea a fost paşalâc în cadrul Imperiului Otoman.
Reţetă plăcintă dobrogeană – de dificultate medie. O reţetă influenţată de bucătăria otomană renumită pentru deserturi dar şi pentru plăcinte. O influenţă specifică în Dobrogea a venit şi din partea tătarilor. Chiar şi de la acest popor migrator, stabilit în cele din urmă în Crimeea şi în Dobrogea, avem tradiţii gastronomice.
Ingrediente reţetă plăcintă dobrogeană
Coca:
- 600 g faina,
- 100 g ulei,
- 2 oua,
- 1 lingura otet,
- ½ lingurita sare,
- apa circa 200 g cat cuprinde faina,
- 200 g margarina sau unt.
Umplutura:
- 500-600 g branza de vaci bine scursa,
- 3-4 oua,
- 100-150 g zahar,
- 100-150 g smantana,
- 40 g griş,
- razatura de la o lamaie,
- sare dupa gust.
Umplutură reţetă plăcintă dobrogeană
Branza se sfarama sau se trece prin sita de malai, se amesteca foarte bine cu smantana, ouale, zaharul, razatura de lamaie, sare si gris. Cine doreste poate sa intrebuinteze la umplutura jumatate de branza de vaci si jumatate de branza telemea sau de burduf, in acest caz nu se mai sareaza umplutura.
Coca pentru reţetă plăcintă dobrogeană
Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul, sare si apa cat primeste faina ca sa se obtina o coca potrivit de moale. Se framanta pana coca nu se mai lipeste nici de masa nici de maini. Se imparte coca in opt bucati egale, se rotunjeste fiecare, se unge cu ulei si se acopera cu o cratita sau lighean incalzit. Se lasa sa se odihneasca coca 20 minute.
Dupa aceea, fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai intinde cu mainile cat sa acopere tava bine unsa cu unt. Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara sa se rupa. Se pun in tava jumatate din foi pregatite in acest fel, stropite intre ele cu unt.
Peste aceste foi se intinde umplutura, iar peste umplutura se asaza restul de foi stropite deasemenea intre ele cu unt topit si pe deasupra ultima foaie se unge bine cu unt. La urma se apasa foile petrecute peste marginile tavii ca sa se lipeasca intre ele. Restul de foi peste margini nelipite se taie cu cutitul. In felul acesta aerul cat si albusurile dinauntru placintei nu vor iesi afara si vor forta foile sa se umfle intre ele, dand o forma frumoasa placintei.
Placinta trebuie sa se coaca la inceput la cuptor incalzit potrivit, ca sa nu se rumeneasca de la inceput prea repede, deoarece aceasta impiedica cresterea placintei.
Servire plăcintă dobrogeană
Cand placinta este scoasa din cuptor se pune incet pe masa, fara sa fie trantita si dupa 10-20 minute se taie in bucati. Bucatile nu se scot imediat din tava, decat atunci cand se servesc la masa, astfel se racesc.
Aceasta placinta poate avea ca umplutura: carne, dovleac, cartofi, ciuperci, praz inabusit sau ceapa verde condimentata.