
Reteta manastireasca de post, cu ingrediente „din natura”. O reteta de ciorba cu fasole boabe 100% de post, recomandata si utilizata de maicutele de la Manastirea Prislop. Reteta traditionala, manastireasca, de ciorba de fasole boabe. Cu toate caloriile si proteinele necesare pentru a sustine organismul in perioada de post. Este foarte important sa alegeti o fasole de calitate care fierbe bine.
Pentru reusita acestei retete de post este important sa utilizati o fasole buna, o fasole boabe care sa fiarba bine si sa nu afecteze intreaga reteta. Exista specialisti care recomanda ca boabele uscate sa fie bagate la congelator pentru cateva zile sau puse intr-un cuptor incalzit la nivel mic pentru cateva ore, pentru a omora germeni sau bacterii care se poate sa fi ramas in boabe. Este recomandat de asemenea ca inainte de a gati fasolea, sa alegeti boabele care au un aspect inestetic sau par a se fi stricat.
Ingrediente ciorba fasole
- 500 g fasole boabe uscata
- 2 cepe
- 1 morcov
- 2 ardei
- 6 rosii mici (rosii cherry)
- 1 lingura pasta de tomate
- 1/2 ţelina mica
- 50 ml ulei
- patrunjel proaspat
- sare si piper dupa gust
Preparare ciorba de fasole boabe
Fasolea boabe (aleasa) se pune la inmuiat de seara, in apa. Se pune la fiert cu apa rece ( 3 litri), dupa 10 min de la fierbere se inlocuieste cu alta apa. Procedura se repeta de doua ori. Legumele se spala si se curata apoi le taiem cubuleţe, fara rosii. Separat intr-o oala se adauga uleiul la incins, se adauga legumele si se lasa câteva minute sa se soteze. Se adauga pasta de tomate, rosiile decojite si supa de fasole, circa cinci polonice, apoi se lasa sa fiarba la foc mic circa 12 minute. Dupa acest timp se adauga peste legume fasolea fiarta. Se lasa sa mai dea câteva clocote, se adauga sare si piper, dupa gust. Se ia de pe foc si se adauga patrunjel taiat marunt. Se serveste calda, eventual cu ardei iute sau ceapa rosie.