
Reţetă cozonac molodovenesc, probabil cea mai „simadicoasă” reţetă de cozonac. Pentru că vorbim despre: reţetă cozonac moldovenesc. Acolo, în Moldova, sunt tăticii şi mămicile cozonacilor şi nu numai. Sunt o sumedenie de reţete minunate de prăjituri în Moldova. O bucătărie cu tradiţie care a rezistat peste timp dar a fost în acelaşi timp influenţată puternic de bucătăriile rusă şi otomană. Un spaţiu de interferenţe culturale care are o bucătărie complexă, comparabilă cu cea a unor ţări renumite în gastronomie şi cu o bogată tradiţie culinară.
Reţetă cozonac molodovenesc: dificultate peste medie. De altfel se ştie că reţeta de cozonac este nu complicată ci greu abordabilă.
Ingrediente reţetă cozonac molodovenesc
- 1 kg de faina,
- 10 galbenusuri,
- drojdie de bere,
- 100 g untura,
- 200 ml ulei,
- sare,
- 300 g zahar tos,
- o lingura de zahar farin,
- vanilie,
- 300 de g nuci macinate,
- 2 linguri de rom,
- 100 g stafide,
- 1 lingura cacao,
- 3 linguri de zahar,
- 500 ml lapte.
Preparare reţetă cozonac molodovenesc
Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca.
Cu 250 ml de lapte clocotit se amesteca 4 linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framintat). Se freaca drojdie de bere cit o nuca cu o lingura de zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit.
Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga maiaua crescuta si se incepe framintatul. Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intii bine ouale in aluat, se framinta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cite putin si untura de porc proaspata. Se framinta o ora, adunind aluatul spre centrul vasului de framintat. Se lucreaza la temperatura ridicata si se framinta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cind aluatul face basici.
Aroma cozonacului
Ca aroma, pentru cozonac se foloseste cu precadere coaja de lamiie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framintatul. Cit aluatul sta la dospit, acoperit cu un prosop curat, pe marginea plitei calde, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca intr-un vas adinc cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri de zahar tos, cu stafide si doua linguri de rom.
Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime. Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime.
Se lasa tava pe marginea plitei inca o ora dupa care se coc cozonacii in cuptorul cald, cu focul mic un sfert de ora, ca sa aiba timp sa mai creasca. Se face focul mare, pentru o jumatate de ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului.
Cind se introduc in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura de zahar farin si se cerne peste cozonacii calzi.
Important pentru reuşită reţetă cozonac molodovenesc
Cozonacii nu se taie calzi si nu se pastreaza decit in camere aerisite si curate.