
Reteta traditionala ruseasca pentru ciorba de vara, o ciorba de sezon cu foarte multe legume. Reteta pentru ciorba de vara merita atentie si in perioadele de post. Este important ca legumele folosite pentru ciorba de vara sa fie proaspete, de preferat cumparate din piata, de la producatori. Leusteanul va conferi o aroma deosebita, patrunjelul va spori specificul de vara al ciorbei si mararul va ajuta cu un spor de vitamine.
„Coloana vertebrala” a acestei variante de ciorba de vara traditionala ruseasca este fasolea. Va recomandam sa cumparati fasolea tot de la producatori, de preferat este sa aveti deja o fasole pe care „sa o cunoasteti”, sa stiti cum si cat se firbe, cat creste sau ce proprietati culinare are. Asa cum veti citi in reteta de mai jos, este si varianta „de criza” in care puteti folosi fasole conservata. Reteta pe care o recomandam pentru ciroba de vara are nevoie de o oala de cel putin 5 litri. Si, asa cum se precizeaza: legume prospete si dragoste pentru bucatareala. Iata mai jos ingredientele si modul de preparare pentru reteta traditionala de ciorba de vara.
Ingrediente ciorba de vara
Ingredientele sunt preconizate pentru o oala cu capacitatea de 5 litri:
- 600gr sfecla rosie;
- 300gr dovlecei;
- 250gr cartofi;
- 250gr rosii;
- 120gr fasole uscata (eventual conservata);
- 120gr morcov;
- 120gr ceapa sau praz;
- 60gr radacini de patrunjel;
- 60gr ulei vegetal;
- o lingura cu otet;
- o lingurita cu zahar;
- sare dupa gust;
- 2 litri bulion sau apa fiarta;
- 1 ardei dulce;
- cite o legatura de leustean, patrunjel si marar;
- 2-3 catei de usturoi;
- 2 frunze de dafin;
- citeva boabe de piper negru.
Preparare ciorba de vara ruseasca
Fasolea se lasa peste noapte in apa pentru inmuiere. A doua zi se fierbe de 2-13 ori pentru a scoate azotul (cel vinovat pentru vitaminele BsiN). Ca alternativa puteti folosi fosole conservata le care e necesar sa scurgeti sucul si sa o spalati sub un jet de apa.
Sfecla rosie se fierbe in coaja pina e aproape gata, se raceste se curata si se taie felii. Cartofii se curata si se taie cuburi mari. Dovleceii se spala bine si se taie felii ca si sfecla rosie. Rosiile, dupa ce au fost spalate , se taie felii sau le puteti taia in cubulete. Ca sa fie ciorba perfecta, puteti opari putin rosiile si sa le decojiti.
Ceapa se curata si se toaca semicerc. Procedam la fel si cu morcovul. Aceste doua ingrediente se calesc pe tigaie cu ulei vegetal. Puteti folosi si ulei de masline de calitate, presat la rece.
Tocam marunt verdeata, usturoiul se striveste si taiem cubulete mici ardeiul dulce. Obtinem un amestec aromat amestecand aceste ingrediente extrem de importante pentru ciorba de vara.
Aducem pina la fierbere apa (cei 2 litri de apa sau de bulion), punem in oala cartofii , ceapa cu morcovul calit, sfecla rosie si o mica parte din verdeata. Lasam sa fiarba tot amestecul timp de 10 minute, adica pina aproape cartofii sunt gata.
Dupa 10 minute de fierbere, adaugam toate celelelte ingrediente: rosiile, dovleceii, fasolea, radacina de patrunjel, frunzele de dafin, piperul boabe. Lasam sa dea in clocot din nou si micsoram flacara lasand la fiert.
Adaugam zaharul, otetul si sarea dupa gust. Punem si amestecul aromat si lasam sa fiarba la foc foarte mic 5-7 minute. Stingem focul si lasam sub capac 10-15 minute sa se mai amestece aromele.
Cand serviti ciorba o puteti imbunatati adaugand smantana. Ciorba de vara (fara smantana) se poate consuma si rece. Iar dupa 12 ore de stat la frigider ciorba de vara pe baza de fasole va fi mult mai ‘asezata”, cu un gust deosebit. Ardeiul iute se poate adauga langa castronul cu ciorba de vara.