Reţetă ciorbă de perişoare

Reţeta pentru ciorba de perişoare bine explicată. Ciorba de perişoare din acest articol este inspirată din cartea de bucate semnată de cunoscuta Sanda Marin. O reţetă de dificultate redusă ce va aduce satisfacţia unei ciorbe de tradiţie pentru bucătăria românească. Reamintim însă că ciorba este specifică bucătăriei otomane de unde a fost adusă şi în Principatele Române. Dar bucătăria românească a perfecţionat acest fel de mancare şi a diversificat reţetele de ciorbe.

Reţeta de ciorbă de perişoare are nevoie de ingrediente proaspete şi de calitate. Carnea tocată o puteţi lua de la o măcelărie de încredere unde este bine să o tocaţi pe loc. Alegeţi două bucăţi frumoase de carne de vită şi porc şi vi le toacă pe loc la măcelărie. Zarzavatul de supă să fie proaspăt, de preferat din piaţă de la ţărani sau precupeţi.

Ingrediente ciorbă de perişoare

2 l apă, 1 l borş, zarzavat de supă, verdeaţă, 3 roşii, sare, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână, un os de vită sau porc pentru gust. Perişoare: 500 g carne, 1 felie de pâine, 2 linguri orez, 1 ceapă, 1 ou, sare, piper.

Preparare ciorbă de perişoare

Se pune la fiert într-o oală cu apă, un morcov, un pătrunjel, o ceapă, toate tăiate mărunt şi osul şi se lasă să fiarbă bine. Se toarnă borşul fiert separat şi strecurat, se adaugă verdeaţă tăiată fin, roşiile cărora li s-au scos sâmburii şi sare. Se lasă să dea câteva clocote.

Se face o tocătură din carne, miezul de la o felie de pâine muiat şi stors bine, se adaugă orezul; ceapa tocată fin, un ou, sare, piper. Se fac perişoare mici cu mâna udă şi se pun la fiert în ciorbă. Înainte de a servi, se scoate osul din ciorbă şi se drege cu un gălbenuş bătut cu smântână.

Istoricul ciorbei

Ciorba este nelipsită de pe masa românului, la fel ca mămăliga, cârnaţii sau şunca. Ne-am obişnuit să le considerăm “de-ale casei”, invenţii româneşti care sfidează timpul. Ei bine, unele dintre aceste preparate au ajuns pe plaiurile mioritice în urma capriciilor istoriei.

Imperiul Otoman, temuta stăpânire de acum câteva seco­le, a influenţat puternic civilizaţia şi cultura popoarelor care i-au fost supuse. Gastronomia nu a făcut excepţie. Turcii au pregătit, deci, pentru prima dată ceea ce noi numim acum ciorbă sau pe limba turcă: “çorba” (transliterat “chorba”).

Ciorba de perişoare este însă specific bucătăriei româneşti şi diferă de la o regiune la alta. Reţeta pentru ciorba de perişoare oferită în acest articol LadysBlog.ro este inspirată din cunoscuta carte de bucate semnată de Sanda Marin.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*