Proprietăţi terapeutice coacăz negru

Proprietăţi terapeutice coacăz negru îl recomandă pentru mai multe remedii naturiste. Frunzele de coacăz negru conţin: taninuri, rutozid, vitamina C, săruri de potasiu, ulei volatil 0,2%. Frunzele de coacăz negru au acţiune diuretică, iar fructele aperitiv, digestiv, tonic, răcoritor, laxativ, diuretic, astringent, depurativ, hemostatic.

Proprietăţi principale

Coacăzul negru elimină acidul uric în exces şi purinele, hipotensor. Sinergismul dintre vitamina C şi antocianozide le comunică proprietatea de a preveni accidentele vasculare şi a mării acuitatea vizuală. Frunzele sunt antireumatismale renumite.

Prepararea leacurilor din coacăz negru

 • 2 linguriţe de frunze mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 4-5 căni pe zi.
 • Praf din plantă uscată obţinut cu râşniţa de cafea. Se va lua un vârf de cuţit care se va ţine sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite cu puţină apă. Tot acest praf se poate pune şi pe rănile care zemuiesc.
 • Extern se va putea folosi şi o infuzie mai concentrată cu cantitate dublă de plantă.

Tinctură şi unguent din coacăz negru

Tinctură- se va folosi la prepararea tincturii praf de plantă. Se pune 50 g de praf împreună cu 250 ml alcool alimentar de 70˚. După 15 zile se filtrează. Zilnic se va lua câte o linguriţă de tinctură diluată în apă. Extern se va folosi tinctura diluată cu apă în proporţii diferite în funcţie de sensibilitatea fiecăruia locală.

Unguent- se va amesteca o parte de praf de plantă cu unt care a fost în prealabil fiert şi i s-a înlăturat spuma şi depunerile de la fund. Se va folosi în strat subţire aplicat 1-2 ori pe zi pe locurile afectate.

Lichior şi vin din coacăze

Lichior de coacăze negre: 1 kg de bobe foarte coapte, 2 g de scorţişoară şi 12 g de cuişoare. Lăsăm totul să se macereze o lună în 3 litri de ţuică împreună cu 750 g de zahăr. Recipientul îl agităm în fiecare zi. Apoi zdrobim fructele şi strecurăm printr-o pânză, storcând-o. Filtrăm şi turnăm în sticle.

Vin din coacăze. Lăsăm să se macereze boabele 3 zile în vin roşu. Apoi strecurăm printr-o sită şi amestecăm cu un sirop de zahăr la cald.

Cremă de coacăze

Cremă de coacăze- se pun boabele uscate într-o sticlă, alternând cu straturi de zahăr pudră. Astupăm sticla şi lăsăm să se macereze mai multe luni. Clătinând sticla din când în când. Conţinutul se filtrează şi rezultă un lichior cu o aromă delicioasă.

Trebuie să socotim 5-6 sticle pline cu boabe pentru a obţine o sticlă de cremă. Prin distilarea fructelor se obţine un alcool de foarte bună calitate.

Se pot folosi la următoarele afecţiuni:

 • Accidente vasculare (preventiv) se consumă fructe în cure de cât mai lungă durată.
 • Acrocianoză, afecţiuni inflamatorii ale tubului digestiv şi urinar.
 • Afecţiuni oculare cu diminuarea vederii- se consumă fructe sub orice formă.
 • Angine, ateroscleroză (curăţă venele şi arterele), boli pulmonare, calculi renali- elimină acidul oxalic şi alcalinizează urina, colesterol în exces, crăpături ale pielii, edeme cardio-renale.
 • Fisuri ale pielii, furuncule, gută (elimină acidul uric şi purinele), hipertensiune, laringite, menopauză, osteoporoză (ajută la formarea oaselor şi la păstrarea masei osoase), infecţie urinară, înţepături de insecte, panariţiu, paraziţi intestinali, prostatită, reumatism cronic, tăieturi, tuse, varice.

Leacuri din muguri de coacăze negre

 • Mugurii: -Se vor folosi muguri zdrobiţi sau sfărâmaţi- 2 linguriţe care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3-4 căni pe zi. Se pot lua chiar în cure de lungă durată.
 • Praf din muguri uscaţi se vor lua câte un vârf de cuţit de 3 ori pe zi. Se pune sub limbă de 3 ori. Se ţine apoi timp de 10 minute, după care se înghit eventual cu apă.
 • Tinctură- 50 g de muguri zdrobiţi se pun împreună cu 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se ţin 15 zile agitând des. Se strecoară şi se va lua de 3 ori pe zi câte 10 picături- 1 linguriţă.

Se pot folosi la următoarele afecţiuni: conjunctivită- comprese cu infuzie bine filtrată se poate picura şi în ochi de 2-3 ori pe zi, episclerită, hipertensiune arterială, impotenţă, insuficienţă urinară, prurigo, psoriazis, urticarie- infuzie sau tinctură diluată şi apoi se va pune şi puţin oţet.

Leacuri din fructe

 • Fructe proaspete se consumă de 3 ori pe zi înainte de mese câte 300 g o perioadă mai lungă. Pentru a le avea această perioadă fructele se pot păstra la congelator, fără să-şi piardă proprietăţile, cu toate că unele din vitamine se distrug.
 • Suc de fructe obţinut cu storcătorul de fructe. Se vor consuma de 3 ori pe zi câte 100 ml . La fel este bine să se ţină o cură cu acest suc cât mai lungă.
 • Fructe uscate- se macină cu râşniţa de cafea. Se va lua o linguriţă de praf şi se pune la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot folosi 3-4 căni pe zi, perioade mai lungi de timp.
 • Praf obţinut cu râşniţa de cafea care se cerne apoi cu o sită fină. Se va pune un vârf de cuţit sub limbă pentru 10 minute, după care se va înghiţi.
 • Tinctură- 50 g de praf de fructe se vor pune la 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se ţine apoi timp de 15 zile. Se strecoară. Se va lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi diluat cu puţină apă.
 • Sirop- se poate face din suc sau din decoct de coacăze mai concentrat la care se va adăuga apoi zahăr. Se strecoară şi se fierbe apoi la consistenţa unui sirop. Se va pune şi puţin suc de lămâie. Se poate pune apoi în sticle închise. Se va putea folosi câte o linguriţă diluată de 3-4 ori pe zi cu 250 ml apă. Se poate şi din fructe obţine ca orice sirop din fructe.

Se pot folosi la următoarele afecţiuni:

 • Afecţiuni bucale, amigdalite, ameţeală, anemie, angine, artroze, astenie, avitaminoze.
 • Bolile coloanei, boli renale, bronşite, calculoză urinară sau renală, cancer, constipaţie, convalescenţă, creştere (ajută la formarea oaselor).
 • Dureri de gât, faringită, gingivite, gripe, gută (elimină acidul uric şi purinele), guturai, hepatite virale, incapacitate de concentrare, infecţii în general.
 • Icter, inflamaţiile aparatului digestiv şi urinar, înţepături de insecte, laringite, menopauză, meteorism.
 • Migrene, nefrite cronice, nevroze, obezitate, osteoporoză, oboseală cronică, ochi fructele proaspete măresc acuitatea vizuală).
 • Paradontoză, pneumonii, răceli, răguşeală, splină (activează secreţia şi activitatea ei), somnolenţă, stomatită, surmenaj.
 • TBC pulmonar, tulburări glandulare la pubertate, tuse, ulcer cronic.
Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*