Prima pandemie din Europa a fost în Neoliticul Târziu

Civilizaţia umană s-a confruntat cu prima pandemie în epoca de piatră. Mai exact este vorba despre o epidemie de ciumă care s-a răspândit cu rapiditate în Europa. Această epidemie a avut ca rezultat un declin al civilizaţiei neolitice îndeosebi în Nordul Europei. Studiul a fost publicat în cunoscuta revistă Science Daily.

Ciuma de acum 5 mii de ani

O tulpină necunoscută a bacteriei ce provoacă ciuma a fost descoperită într-un mormânt vechi de 5 milenii, din Suedia.

Cercetătorii au descoperit cea mai veche tulpină a temutei bacterii Yersinia pestis, microorganismul responsabil de poate cea mai temută boală cu care s-a confruntat vreodată omenirea – ciuma, conform unui studiu realizat la Universitatea Aix-Marseille din Marsilia, Franţa.  Această descoperire sugerează faptul că ciuma ar fi decimat triburile europene la sfârşitul Epocii Pietrei, în ceea ce probabil a fost prima pandemie majoră din istoria omenirii.

Noua descoperire are şi potenţialul de a rescrie o parte importantă din istoria europeană timpurie. Cercetătorii au descoperit tulpina necunoscută a bacteriei care provoacă ciuma în rămăşiţele unei femei în vârstă de aproximativ 20 de ani.

Epidemia de ciumă din Neoliticul Târziu

Conform datării cu carbon aceasta a murit în urmă cu aproximativ 4.900 de ani, în Neoliticul Târziu. Prin compararea materialului genetic al bacteriei descoperite în sit cu cel al bacteriei Yersinia pestis cunoscute, cercetătorii au ajuns la concluzia că această formă veche a bacteriei este înrudită îndeaproape cu cel mai recent strămoş al bacteriei actuale ce provoacă ciuma.

Oamenii de ştiinţă au emis ipoteza că această tulpină bacteriană s-a desprins de alte tulpini de Yersinia pestis în urmă cu aproximativ 5.700 de ani. Noua descoperire contrazice o teorie mai veche privind modul în care se răspândea ciuma.

Acum aproximativ 5.000 de ani populaţiile din din stepele Euroasiatice au început un proces migrator, înaintând în Europa în mai multe valuri majore, dislocând sau asimilând populaţiile de agricultori din Neolitic care populau Bătrânul Continent în acea perioadă.

Ciuma a fost adusă de migratori

Studii mai vechi sugerau că migratorii proveniţi din stepe au adus ciuma cu ei, distrugând pur şi simplu aşezările umane pe care le-au întâlnit în cale. Tulpina de bacterie identificată în mormântul din Suedia sugerează însă că această boală era prezentă în Europa înainte de începerea acestui proces migrator.

Acum, o nouă teorie susţine că ciuma a apărut prima oară în aşa-numitele mega-aşezări umane, ce numărau între 10.000 şi 20.000 de locuitori şi care au existat pe continentul european acum 5 – 6 milenii. În aceste mega-aşezări, de până la 10 ori mai mari decât aşezările europene anterioare lor, „oamenii trăiau laolaltă cu animalele domestice şi păstrau hrana la un loc, totul în contextul inexistenţei măsurilor de igienă.

Este un exemplu de manual de situaţie care poate duce la apariţia unor noi germeni patogeni periculoşi”, a precizat Simon Rasmussen, biolog de la Universitatea din Copenhaga şi participant la studiu.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*