Preparate simple din dovlecei

Patru retete simple cu dovlecei. Dovleceii sunt bogati in potasiu si mangan (bune ptr inima). Dovlecei cu sos alb, dovlecei gratinati, dovlecei prajiti si dovlecei cu smantana: patru retete intr-un singur articol. Preparatele din dovlecei se incadreaza atat in dieta vegetarienilor cat si in cea a lacto-vegetarienilor, avand in acest caz si retete cu cascaval, lapte si smantana. Indiferent de modul de administrare al dovleceilor, este necesar să retinem un lucru foarte important: majoritatea vitaminelor, a mineralelor si a altor substante active (enzime, flavonoide etc.) sunt depozitate in coaja dovlecelului.

Este recomandat sa alegeti dovlecei mai tineri. Asta insemnand sa alegeti dovlecei de dimensiune medie si nu dovlecei foarte mari, foarte dezvoltati. De asemenea este bine sa nu consumati dovleceii imediat ce i-ati cules – asta in cazul in care aveti gradina. Dovleceii mancati relativ repede dupa culegere provoaca balonare. Dar, in aceasta forma au efecte terapeutice mai bune (in ciuda balonarii). La fel ca in cazul celorlalte retete cu dovlecei publicate pe Blogul Doamnelor va recomandam sa cumparati dovleceii din piata, de la tarani, nu de la marile magazine. Dovleceii cumparati de la tarani, despre care macar banuim ca au fost cultivati „normal” sunt mai sanatosi si mult mai gustosi decat cei de pe rafturile hypermarketurilor. Iata mai jos si retetele cu dovlecei pe care vi le propunem.

Dovlecei cu sos alb

5-6 dovlecei potriviti, 50 g unt, 1 lingura faina, supa, 60 g cascaval ras, sare.

Dovleceii se rad de coaja si se fierb in apa cu sare, apoi se scurg si se taie cubulete. Se rade cascavalul. Se prepara un sos din 30 g unt incalzit, amestecat cu o lingura faina care se stinge cu zeama din care au fiert dovleceii. Se ia sosul de pe foc si se amesteca cu sare, cascaval ras si cu dovleceii. Se asaza intr-un vas uns cu unt si se introduc in cuptor pentru 15-20 minute.

Dovlecei gratinati

15-20 dovlecei mici, 100 g unt, parmezan ras.

Se rad dovleceii de coaja si se pun in apa fiarta sa dea 2-3 clocote. Se scot si se asaza intr-o tava, se toarna untul topit peste ei, se presara deasupra parmezan ras si se introduc in cuptor sa se gratineze. Se servesc fierbinti.

Dovlecei gratinati

Dovlecei prajiti

4 dovlecei nu prea mari,  ulei pentru prajit, 1 ceasca lapte, 3 linguri faina.

Se rad dovleceii de coaja, se taie felii in lung, se dau prin faina, se inmoaie in lapte si din nou in faina si se prajesc in ulei fierbinte. se servesc imediat, altfel se inmoaie si nu mai au nici aspect, nici acelasi gust.

Dovlecei cu smantana

14 dovlecei mici, 1/2 kg de smantana, 1 lingurita faina, 30 g unt, sare, patrunjel verde.

Dovleceii se rad, se fierb  3-4 clocote in apa cat sa-i acopere, apoi se toarna smantana amestecata cu o lingurita faina, o lingura unt, patrunjel verde tocat, se mai fierbe in 2-3 clocote si se servesc.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*