Preparate din dovlecei

In acest articol va aducem doua retete cu dovlecei. Gradul de dificultate pentru cele doua retete cu dovlecei este unul mediu. O prima reteta, un pic mai complexa, va ajuta sa preparati dovlecei umpluti cu branza de vaci. Poate fi incadrata aceasta reteta si in randul produselor pentru cei care consuma doar preparate lacto-vegetariene. A doua reteta pe care o publicam pe aceasta pagina a Blogului Doamnelor este o mancare rece din dovlecei. O reteta ce poate fi incadrata in capitolul retetelor de post.

Este foarte important sa cumparati dovleceii din piata, de la tarani si nu de la marile magazine. Este important ca dovleceii sa fie cultivati cat mai „normal” pentru ca astfel legumele sunt mult mai sanatoase si au un gust mai bun. De asemena, este important sa cumparati dovlecei mai tineri, nu dovlecei foarte dezvoltati si de marime mare. Dovleceii tineri sunt mai gustosi si mai usor de digerat. Dovlecelul este o leguma cu multe vitamine si reprezinta o sursa foarte buna de potasiu si mangan, stimuleaza digestia si ajuta la sanatatea ochilor. De asemenea, dovlecelul scade tensiunea si previne bolile de inima. Nu in ultimul rand, dovlecelul ajuta la tratarea gastritelor si ulcerelor.

Dovlecei umpluti cu branza de vaci

4 dovlecei, 300 g branza de vaci, 2-3 linguri smantana, unt, 1 lingura cu pesmet, 1 ceapa, 1 lingura cu orez, patrunjel si marar verde, sare, piper, 1 ou, 1 pahar bulion de rosii, smantana pentru servit la masa.

Dovleceii mai mari se spala, se rad de coaja, se taie pe lungime in jumatati, se scobeste miezul fiecarei jumatati cu lingurita si raman ca niste barcute. Se taie marunt ceapa si verdeata si se pun cu o lingura de unt intr-o cratita, pe foc mic, sa se inmoaie bine. Orezul se spala si se pune pe foc, intr-o cratita cu apa cat sa-l acopere, ca sa se umfle bine. Branza se framanta bine cu lingura, se adauga ceapa cu verdeata, sare, piper, pesmetul, oul, 2-3 linguri smantana si orezul fiert. Cu aceasta compozitie se umplu dovleceii, se asaza intr- o cratita, se toarna peste ei bulionul de rosii, se mai presara putina verdeata si se dau la cuptor. Cand sunt gata fierti si sosul de rosii a scazut, se servesc la masa cu smantana deasupra.

Dovlecei umpluti branza vaci

Mancare rece din dovlecei

3-4 dovlecei, 50 g unt sau 2-3 lunguri ulei, 1 ceapa, 2 ardei grasi, sare,  piper, 1 pahar suc de rosii, patrunjel verde tocat, 2 rosii, 1 catel de usturoi, marar verde.

Se rad dovleceii de coaja si se taie bucati. Ceapa se toaca, ardeii se spala si se taie bucatele, rosiile curatate de pielite si seminte se taie felii. Ceapa, ardeii si rosiile se pun cu ulei intr-o cratita acoperita cu capac, pe foc mic, sa se inmoaie bine, apoi se adauga si dovleceii, se pune sare, piper, usturoi, verdeturi tocate, suc de rosii si se introduce cratita in cuptor sa fiarba legumele si sa scada apa lasata de ele. Se serveste rece.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*