
Leguma fina, gustoasa, conopida este bogata in vitamine mai ales K si C , in saruri minerale cu predominanta saruri ale sulfului. Conopida, desi face parte din din aceeasi familie cu varza, se digera usor, fierbe repede si se poate combina si cu alte alimente, imbogatind lista preparatelor culinare. Conopida are si valori cunoscute pentru tratarea uno boli.
Conopida se desface in buchete, se curata de partea tare alba si se pune sa fiarba in apa clocotita cu sare, apoi se gateste. Conopida are si proprietati minunate terapeutice. Despre toate aceste proprietati ale conopidei aveti informatii mai jos.
Conopida cu sos alb
1 conopida mica, sos alb din unt, faina , lapte,cascaval.
Conopida se curata de cotorsi de frunzulitele verzi; daca este deasupra patata, se rade cu cutitulsi se curata. Se desface in buchete si cand fierbe apa in care s-a adaugat sare,se pun buchetele sa fiarba,la foc mic. Cand conopida este fiarta,se scoate cu lingura cu gauri ca sa se scurga bine de apa. Se unge cu unt o forma de sticla incasabila, se aseaza buchetele de conopida, iar deasupra se toarna un sos alb amestecat cu cascaval ras, apoi se introduce in cuptorul fierbinte pentru 10-15 minute.
Sos alb cu conopida
1 lingura de unt,2 linguri faina, 1/2 l apa sau supa de carne sau de legume,1 galbenus,sare, zeama de la jumatate de lamaie.
Se pune o lingura cu unt intr-o tigaie pe foc si cand s-a topit se adauga faina si se amesteca repede si bine pana se incorporeaza faina in unt,apoi se toarne cate putina supa sau apa rece, amestecand continuu. Se adauga sare, iar cand sosul este bine legat, se ia de pe foc si se incorporeaza galbesnusul amestecat cu zeama de lamaie.
In acest sos se pot adauga ciuperci, branza rasa, capere, rosii, sparanghel, conopida. Sosul se foloseste si la prepararea sufleurilor.
Conopida cu ciuperci
1 conopida, 200g ciuperci, unt, 100g sunca, 150 g cascaval ras, 2 galbenusuri, 100g unt, 2 linguri faina, 1 1/2 pahare de lapte.
Se fierbe conopida intreaga in apa cu sare si apoi se desface in buchete. Ciupercile taiate felii se calesc in 30 g unt.Sunca se taie cuburi mici. Se face un sos alb din 50 g unt,faina si lapte.Seia un vas de sticla incasabila, se unge bine cu unt, se asaza buchetele de conopida, se presara cascaval ras,apoi se asaza un strat de ciuperci, se adauga sare, bucatele de unt si se toarna sosul alb in care s-au amestecat cuburile dunca, cascaval ras si doua galbenusuri. Se introduce vasul in cuptor si cand compozitia este rumenita se serveste din vas.
Conopida cu smantana
1 conopida,1 lingura unt, 2 cesti smantana,1 lingurita faina, sare.
Conopida curatata si spalata se fierbe in apa cu sare, apoi se desface in buchetele, se asaza intr-un vas pe foc, se pune o lingura cu unt si se toarna 2 cesti cu smantana, in care se amesteca o lingurita de faina. Se fierbe in 3-4 clocote si se serveste.
Conopida cu pesmet
1 conopida, 2 oua fierte tari,1 lingura patrunjel verde, sare, 125 g unt, 2-3 linguri pesmet.
Se fierbe conopida in apa cu sare, pe foc mic. Cand este gata fiarta se scoate cu lingura cu gauri,apoi se pune in strecuratoare sa se scurga bine de apa. Se pune pe un platou, se presara ouale taiate foarte marunt, patrunjel verde tocat si cu pesmetul prajit usor in unt. Se serveste calda.