Persoanele cu talie mare posibil să aibă creierul mai mic

Persoanele cu talie mare posibil să aibă creierul mai mic relevă un studiu al cercetătorilor britanici. Cu alte cuvinte greutatea corporală în exces poate provoca probleme de sănătate mintală. Cercetarea a fost realizată pe aproximativ 9700 de persoane cu o vârstă medie de 55 de ani. Cercetătorii britanici au identificat o posibilă asociere între talia mare şi scăderea în volum a creierului. O talie mai generoasă ar putea trăda un creier mai mic, sugerează un studiu realizat de o echipă de cercetători din Marea Britanie, citat de Science Daily. Descoperirea indică o posibilă asociere între greutatea corporală în exces şi problemele de sănătate mintală.

Datele cercetării

Oamenii de ştiinţă au analizat 9.652 de persoane cu vârsta medie de 55 de ani. 19 % dintre acestea erau obeze, conform indicelui de masă corporală (IMC).
O limitare a studiului a fost că numai 5% dintre cei invitați să participe la studiu au luat parte, iar cei care au participat au avut tendința de a fi mai sănătoși decât cei care nu au făcut acest lucru, deci rezultatele ar putea să nu reflecte populația în ansamblu.

O talie mai generoasă corelată cu un creier mai mic

Potrivit evaluării realizate cu ajutorul tehnicii de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), utilizată pentru determinarea volumului creierului, un procent dintre persoanele cu valori ridicate ale IMC, cele care aveau talia mai mare, prezentau un volum redus de substanţă cenuşie în creier în comparaţie cu subiecţii mai supli.

Cel mai mic volum de substanţă cenuşie în creier, observat la 1.291 de participanţi, a fost de 786 centimetri cubi. Aproximativ 3.000 de persoane care aveau o greutate corporală sănătoasă prezentau un volum de substanţă cenuşie în creier de 798 de centimetri cubi.

”Cercetările existente au asociat micşorarea creierului cu declinul memoriei şi cu un risc mai mare de demenţă, însă studiile pe tema influenţei – protectoare sau, din contră, nocive – a grăsimii corporale în exces asupra dimensiunii creierului au fost neconcludente”, a declarat unul dintre autorii lucrării, dr. Mark Hamer de la Universitatea Loughborough.

”Cercetarea noastră a analizat un grup mare de oameni şi a constatat că obezitatea, în special în zona taliei, ar putea fi asociată cu scăderea în volum a creierului”, a adăugat specialistul.

Din analiză nu a reieşit clar dacă obezitatea conduce la anomalii ale structurii creierului sau invers, a precizat el. „Este posibil ca, într-o zi, prin măsurarea regulată a IMC şi a raportului talie-şold să poată fi evaluată sănătatea creierului”, a adăugat dr. Hamer.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*