Pastilă gonflabilă pentru tratarea ulcerului şi cancerului la stomac

O pastilă gonflabila ar putea fi soluţia pentru montorizarea cazurilor de cancer sau ulcer la stomac. Invenţia a fost deja testată. Pastila conţine un senzor care transmite informaţii importante despre temperatura din stomac. Pilula gonflabilă este realizată din particule superabsorbante, acoperite cu un strat protector care împiedică dezmembrarea lor. În aceste partile gonflabile ar putea fi instalate şi camere video minuscule.

Pastilă gonflabilă pentru supravegherea ulcerului

O pastilă care se umflă şi ajunge la dimensiunea unei mingi de ping-pong în interiorul stomacului a fost creată de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi ar putea fi utilizată pentru a monitoriza cazurile de cancer şi ulcer sau pentru a detecta primele semne ale infecţiilor.

Versiunea de test a dispozitivului, al cărui design se inspiră din peştii-balon, conţine un senzor care urmăreşte în continuu temperatura din stomac timp de până la o lună. Pilula este realizată din două tipuri de hidrogel, care îi permit să reziste în faţa efectelor generate de mişcările stomacului şi de sucurile sale gastrice foarte acide.

Cercetătorii au dorit să imite mecanismul de apărare al peştilor-balon, care reacţionează la ameninţări aspirând foarte repede apă şi umflându-şi corpurile foarte mult, ajungând să semene cu un balon ţepos. În testele de laborator, ea a fost cufundată în diverse soluţii apoase asemănătoare sucurilor gastrice şi a fost supusă unor presiuni mecanice, pentru a simula mişcările stomacale.

Utilitatea pastilei gonflabile

Pilula şi-a mărit volumul de 100 de ori în raport cu mărimea sa iniţială într-un interval de 15 minute, suficient de repede pentru a împiedica trecerea ei prin stomac înainte de a-şi finaliza misiunea. Studiul a fost coordonat de profesorul Xuanhe Zhao, cercetător la Massachusetts Institute of Technology.

În alte teste, senzori de temperaturi scăzute au fost încastraţi în mai multe pilule de acest tip, care au fost amestecate apoi cu hrana oferită unor porci. Senzorii au putut să monitorizeze tiparele activităţilor zilnice ale animalelor timp de până la o lună. Autorii acestui studiu, ce a apărut în revista Nature Communications, intenţionează să dezvolte pilule gonflabile care pot să transporte în stomac mai mulţi senzori şi care vor fi de tipuri diferite.

Acei senzori ar putea să monitorizeze nivelurile de aciditate şi să depisteze semnalele chimice ale unor bacterii şi virusuri. De asemenea, camere video de mici dimensiuni ar putea fi instalate în pilule, pentru a urmări dezvoltarea tumorilor şi a ulcerelor.

O altă posibilă aplicaţie: pilulele gonflabile ar putea deveni o alternativă mai sigură şi mai comodă pentru baloanele gastrice, folosite pentru a suprima supraalimentarea şi a controla greutatea corporală, au explicat creatorii acestei invenţii medicale.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*