
Continuam cu sfaturile de Parenting pe Lady’s Blog. Un blog care tine cont de aceasta stiinta noua si inovativa: parentingul. Apelam de aceasta data, pentru a sustine parentingul, la opinia unui specialist. Si incercam sa devoalam care este limita dintre autoritate exagerata si permisivitate in educatia copiilor. Sau, mai bine spus: cand anume parintii impiedica dezvoltarea copiilor si cand ii ajuta sa creasca armonios. Cunoscutul psiholog Gordon Neufeld, specializat in relatiile dintre parinti si copii, vine cu informatii importante si argumentate stiintific. Parentingul nu mai este o optiune sau doar o posibila analiza, parentingul este de ceva vreme o stiinta importanta care sta la baza relatiilor dintre parinti si copii. Va prezentam asadar informatii despre parenting prezentate de Gordon Neufeld intr-un interviu acordat publicatiei Huffington Post de Gordon Neufeld. Este un cunoscut psiholog specializat in relatiile dintre parinti si copii, cu sediul in Vancouver, Canada, coautor, alaturi de Gabor Mate, al cartii „Hold on to Your Kids: Why Parents Need to Matter More Than Peers” (trad. „Tine-te de copiii tai: De ce parintii trebuie sa conteze mai mult decat colegii”).
Potrivit psihologului, parintii din ziua de astazi cauta emanciparea. „Suntem atat de obositi de responsabilitatile noastre incat facem confuzia dintre dependenta copiilor nostri de alte persoane cu independenta”.
Specialistul canadian subliniaza in lucrarea sa faptul ca, daca un copil se indeparteaza de parinti si devine dependent de colegii sai si de prieteni, asta nu inseamna niciun fel de progres, in ciuda faptului ca numerosi parinti il considera asa. „Nu este o independenta adevarata”, spune autorul. Acesta reaminteste faptul ca, in anii 1960-1970, toate cartile de parenting le spuneau parintilor sa nu faca multe lucruri pentru copii, in intentia de a-i creste independenti, pornind de la ideea ca, daca nu fac aceste lucruri de mici, nu vor invata niciodata sa devina independenti.
„Parintii si natura sunt o echipa”
Gordon Neufeld contesta aceasta abordare, spunand ca societatea a pierdut abordarea naturala in procesul cresterii copiilor si al maturizarii. „Parintii si natura sunt o echipa. Si natura nu poate merge mai departe fara rolul parintelui de a fi capabil sa dezvolte individualitatea si viabilitatea doar atunci cand nevoile de atasament sunt satisfacute in totalitate”, afirma el in interviul citat.
Practic, Gordon Neufeld rezoneaza cu teoria attachment parenting–ului. Din punctul sau de vedere, atasamentul se refera la nevoia de contact si conectare a copiilor cu parintii lor. De asemenea, parintii nu ar trebui sa se ingrijoreze prea mult in legatura cu regulile si cu instrumentele si tehnicile de educatie, in conditiile in care ceea ce conteaza mai mult este relatia. In relatia parinte-copil, intuitia parintelui joaca un rol special.
In ceea ce priveste dependenta copiilor de colegii sai, psihologul canadian spune ca acest lucru modifica structura societatii si saboteaza contextul de care au nevoie copiii ca sa fie educati. „Pentru parinti devine cu mult mai dificil, si parintii nu stiu de ce este atat de dificil (…). Intr-adevar, nu poti face nimic cu un copil a carui inima nu-ti mai apartine”, adauga specialistul.
In acest context, solutia de care au nevoie parintii este sa-si tina copiii aproape si sa fie cat mai aproape de copii, cat mai real, cat mai concret, zi de zi.
Parentingul promoveaza o educatie stiintifica si o relatie bazata pe informatii oferite de psihologi si psihiatrii pentru ceea ce presupune constructia personalitatii copilului. Autoritatea exagerata nu este recomandata de aceasta stiinta si parentingul vine in schimb cu solutii noi si inovatoare.