Parentingul nu se rezuma doar la teorii despre educatia copilului. Parentingul este o stiinta relativ noua cu informatii utile pentru cresterea si educatia copilului. Din perspectiva stiintei numita parenting atasamentul fata de copil este important dar, la fel de important este cum utilizati sau cum manifestati mai degraba acest atasament. Principiile de educatie a copilului evolueaza paralel cu toate celelalte stiinte si tocmai de aceea blogul nostru acorda o atentie deosebita parenting-ului. Mai multi specialisti in parenting, printre care si Alfie Kohn, sustin ca metoda bazata pe pedepse si recompense nu duce la nimic bun, in nicun caz nu dezvolta dorinta copilului de a face lucruri bune si de a reusi in viata.
In ultimele decenii, in intreaga lume s-a raspandit curentul numit attachment parenting. Cu siguranta iti este cunoscut acest termen.
Teoria si termenul de attachment parenting au fost elaborate de pediatrul american William Sears si presupun o filosofie a parintilor care isi cresc copiii bazandu-se pe principiile teoriei atasamentului. Conform acestei teorii a atasamentului, copilul isi formeaza o puternica legatura emotionala cu parintii sai sau cu persoanele care il cresc in perioada copilariei, iar modul in care percepe aceasta perioada si modul in care se simte copilul are efecte pe durata intregii sale vieti.
Din perspectiva acestei teorii, parintii atenti la nevoile copilului si care ii ofera mereu sustinere emotionala si intelegere il vor ajuta pe copil sa se simta in siguranta, sa aiba o dezvoltare psiho-emotionala reusita si, in general, sa se simta bine. La polul opus, parintii mai putin sensibili la nevoile copilului si inaccesibili din punct de vedere emotional, cei care neglijeaza nevoile micutului pot genera un sentiment de insecuritate la copil, ce poate degenera in probleme de sanatate a mintii si a sufletului, de genul depresiilor, anxietatii sau tulburarilor alimentare.
Ce presupune, in mod concret, attachment parenting? „Biblia” acestei metode de crestere a copiilor este cartea „The Baby Book” scrisa de William si Martha Sears. Lucrarea recomanda 7 sfaturi practice de parenting:
1. Primele ore dupa nastere sunt considerate foarte importante in asigurarea atasamentului.
2. Parintii sunt incurajati sa invete sa inteleaga plansul copilulului si sa-i raspunda repede si eficient.
3. Alaptarea ofera numeroase avantaje fiziologice si psihologice atat mamei, cat si copilului.
4. Copilul trebuie purtat intr-un sling sau cu ajutorul unei alte modalitati de purtare, important este ca micutul sa fie in contact corporal cu parintele.
5. Este recomandat ca parintii sa doarma in aceeasi incapere cu copilul sau chiar in acelasi pat, mai ales in conditiile in care mama trebuie sa alapteze pe parcursul noptii.
6. Un echilibru intre raspunsul pozitiv si negativ la cererile copilului este necesar pentru a mentine familia armonioasa.
7. In locul „antrenarii” copilului pentru a plange cat mai putin si pentru a dormi cat mai mult, parintii sunt incurajati sa-si asculte instinctul si intuitia.
Exista si o asociatie la nivel mondial numita „Attachment Parenting International” (API) care se adreseaza parintilor care aleg aceasta metoda de crestere a copiilor. API identifica 8 principii de attachment parenting, conform site-ului webmd.com. La randul lor, parintii au o mare libertate de a-si alege modul in care interpreteaza aceste principii si le pun in practica.
Cele 8 principii ale API (Attachment Parenting International )
Asadar, iata cele 8 principii:
1. Pregateste-te pentru sarcina, nastere si pentru „meseria” de parinte. Sustinatorii attachment parenting-ului sunt de parere ca este importanta eliminarea gandurilor si sentimentelor negative legate de sarcina. Procedand astfel, parintele va fi bine pregatit pentru exigentele emotionale pe care le implica misiunea de parinte.
2. Hraneste copilul cu dragoste si respect. Alaptarea este modul ideal de a crea un atasament in deplina siguranta pentru copil. Copiii alaptati stiu ca parintii vor fi atenti la semnele pe care le transmit si le vor indeplini nevoile.
3. Raspunde cu sensibilitate. Din perspectiva attachment parenting-ului, parintii considera toate expresiile emotiilor copiilor, inclusiv crizele de tantrum repetate, ca fiind eforturi reale de comunicare. Aceste eforturi trebuie luate in serios si intelese, mai degraba decat pedepsite sau respinse.
4. Beneficiile atingerilor. Se recomanda cat mai mult contact fizic intre parinte si copil. Modalitatile de a realiza acest lucru includ baile comune și purtarea copilului.
5. Parenting pe timp de noapte. Expertii in attachment parenting recomanda co-sleeping-ul, adica cel mic sa doarma in aceeasi camera cu parintii, astfel incat sa-si poata hrani si calma copilul in timpul noptii. Unii parinti prefera sa doarma in acelasi pat cu copilul.
6. Ingrijire constanta, cu dragoste. Sustinatorii attachment parenting-ului recomanda prezenta aproape constanta a unui parinte alaturi de copil, chiar si atunci cand este vorba de iesiri la plimbare sau cand parintii ies in oras. Adeptii acestei metode se declara impotriva optiunilor de ingrijire a copiilor (bona, cresa, gradinita etc.) pentru mai mult de 20 de ore pe saptamana in cazul copiilor mai mici de 30 de luni.
7. Practicarea disciplinei pozitive. Parintii sunt sfatuiti sa distraga atentia, sa o redirectioneze si sa o ghideze chiar si in cazul copiilor foarte mici, pentru a modela un comportament pozitiv. In attachment parenting, parintele face eforturi sa inteleaga ce vrea sa comunice un comportament negativ al copilului. Parintii sunt incurajati sa gaseasca o solutie impreuna cu copilul, evitand bataia sau impunerea vointei lor in fata copiilor.
8. Echilibru intre viata personala si cea de familie. Parinții sunt incurajati sa creeze o retea de sprijin, un stil de viata sanatos, prevenind supraoboseala si extenuarea.
Parentingul este o stiinta tanara care trebuie luata in seama atunci cand ne gandim la educatia copiilor. Lady’s Blog vine cu informatii despre parenting si despre aceasta stiinta tanara.