Păianjenii mănâncă mai multă carne decât oamenii

Un studiu arată că păianjenii consumă peste 400 de milioane de tone de vietăţi pe an. Aceste statistici îi situează pe păianjeni pe glob înaintea oamenilor din punctul de vedere al consumului de carne.

Prezenţi pe planeta noastră de cel puţin 305 milioane de ani, păianjenii fac parte din categoria prădătorilor cei mai comuni şi mai numeroşi de pe planetă.

Până în acest moment au fost inventariate 46.000 de specii de arahnide, aproape toate carnivore, dar ne putem întreba câte exemplare trăiesc pe Terra şi care este locul lor pe scara mondială a prădătorilor?

Studiu despre păianjeni

Un studiu publicat Martin Nyffeler (cercetărtor la Universitatea din Basel, Elveţia) şi Klaus Birkhofer (Universitatea din Lund, Suedia) arată că aceste vietăţi, discrete şi capabile să supravieţuiască pretutindeni, sunt cei mai redutabili consumatori de insecte de pe planetă. Studiul a fost publicat de Journal the Science of Nature.

Numărul prăzii ucise şi consumate de păianjeni însumează între 400 şi 800 de milioane de tone de vietăţi (insecte, peşti, mamifere mici) pe an. Desigur, cunoscătorii ştiu că arahnidele nu pot ingera decât lichide. Pentru a-şi obţine proteinele, fie îşi zdrobesc prada pentru a extrage „sos”, fie realizează o predigestie externă, injectând enzime în corpul capturat şi sorbind ulterior conţinutul lichefiat.

Consumul estimat pe an de carne şi de peşte al oamenilor este de circa 400 milioane de tone. Concluzia? Deşi mai discreţi şi mai „uşori” decât oamenii, păianjenii consumă cel puţin tot atâta „carne”, dacă nu chiar dublu.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*