NASA va încerca devierea unui asteroid

NASA va încerca devierea unui asteroid pentru a face primul experiment de acest tip. Devierea asteroidului va fi un test important pentru viitorul omenirii în situaţia în care Pământul ar fi ameninţat în viitor de ciocnirea cu un asteroid.

Agenţia Spaţială Americană NASA va iniţia în premieră o tentativă de deviere a unui asteroid de pe orbita sa în anul 2022, cu ajutorul misiunii DART (Double Asteroid Redirection Test). Misiunea va fi lansată în perioada decembrie 2020 – mai 2021. Misiunea de test dublă de redirecționare a asteroizilor (DART) este condusă de NASA – Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins (JHU / APL), cu sprijinul centrelor NASA: Laboratorul Jet Propulsion (JPL), Goddard Space Flight Center (GSFC) Centrul Spațial (JSC).

DART este un test planetar, cu scop de apărare, folosind una dintre tehnologiile de prevenire a impactului Pământului cu un asteroid periculos.

Numit Didymoon, asteroidul-satelit are circa 150 de metri înălţime şi aparţine sistemului dublu de asteroizi Didymos.

NASA va încerca devierea unui asteroid

Misiunea dispozitivului autoghidat DART va fi prima tentativă a NASA de a demonstra impactul kinetic, prin care asteroidul va fi lovit pentru a i se afecta dinamica în vederea asigurării protecţiei faţă de un potenţial viitor impact al asteroidului, potrivit unui comunicat semnat de Lindley Johnson, ofiţerul NASA pentru apărarea planetei.

DART va fi prima demonstrație a tehnicii de impact cinetic pentru a schimba mișcarea unui asteroid în spațiu.

Potrivit NASA, sonda DART va realiza impactul kinetic prin prăbuşirea deliberată pe suprafaţa asteroidului cu o viteză de aproximativ 6 km/s.

Totodată, agenţia spaţială americană a precizat că această coliziune va modifica viteza micului satelit natural Didymoon care orbitează asteroidul principal din acest sistem cu o fracţiune de 1%, suficientă pentru a putea fi evaluată cu ajutorul telescoapelor de pe Pământ.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*