Top articole

Mormantul reginei Nefertiti identificat 90%

Arheologii considera ca mormantul reginei Nefertiti nu a fost inca descoperit si vin cu noi informatii pentru camera mortuara a acestei printese egiptene. Informatiile dau peste cap toate descoperirile facute pana acum.

Toate datele de pana acum legate de ”descoperirea” reginei Nilului, printesa Nefertiti, sunt contrazise de noile descoperiri. Arheologii au identificat semne despre noi cai de acces spre galerii inca necunoscute care pornesc din celebrul mormant al lui Tutankamon. Si, potrivit specialistilor, cele doua cai de acces duc cu in proportie de 90% la mormantul lui Nefertiti.

Regina legendara Nefertiti a fost inmormantata cu fast, respectand religia egipteana. Dar niciodata nu s-a identificat, nu s-a descoperit mormantul real al reginei Nefertiti, considerata zeita in preistoria egipteana. Zeita, printesa si regina a Egiptului celor doua imparatii, fiind considerate astfel cele doua one situate pe cele doua maluri ale Nilului.

Nefertiti Mormant

Se pare insa ca mormantul reginei Nefertiti, zeita in viziunea egiptenilor, a fost identificat potrivit arheogilor. Asa sustine un specialist britanic, potrivit caruia acesta s-ar afla in spatele camerei funerare a faraonului Tutankhamon, despre care se spune ca ar fi fost fiul ei, informeaza dailymail.co.uk.

Noi descoperiri in urma sapaturilor arheologice dar si prin utilizare tehnologiei moderne (scanare, termo scanare, radare performante, scanare cu raze de performanta) releva o posibila descoperire ce ar putea fi cea mai mare identificare arheologica din secolele XX-XXI: noi galerii ce duc la camere mortuare separate, legate de mormantul lui Tutankamon. Avem asadar noi dovezi pentru galerii nedescoperite ce duc la realul mormant al reginei Nefertiti.
Nefertiti, supranumita „Doamna celor doua tari”, era celebra pentru frumusetea ei deosebita, insa mormantul sau a fost pierdut de-a lungul secolelor, dupa moartea subita a reginei, in anul 1340 i.e.n.

Dupa ce au analizat cu o serie de scanere de inalta definitie peretii complexului funerar al faraonului Tutankhamon din Valea Regilor, profesorul Reeves a gasit ceva ce parea sa fie o intrare secreta.
El spune ca a descoperit doua portaluri „ascunse”, desenate pe un perete, iar accesul a fost blocat de constructorii piramidei. Unul dintre acestea duce, dupa parerea sa, intr-o camera de depozitare.

Ministrul egiptean al turismului, Hisham Zaazou, a vorbit, in cazul confirmarii, de un viitor „Big-Bang — descoperirea secolului al XXI-lea”.
Nefertiti a devenit cunoscuta in secolul al XX-lea mai ales datorita bustului (protoma) ei, ajuns in colectia Muzeului egiptean din Berlin, si care face parte in prezent din Muzeul Nou. Bustul lui Nefertiti, in mai multe variante, a fost una din cele mai des copiate sculpturi dintre cele ce ne-au parvenit din Egiptul antic.

Titlurile reginei Nefertiti erau numeroase, de exemplu, la Karnak sunt inscriptii in care este denumita „Mostenitoarea, cea mare in gratii, cea plina de farmec, marea aducatoare de fericire, doamna gingasiei, foarte iubita, care linisteste inima regelui in casa sa, in toate dulce vorbitoare, Stapana Egiptului de Sus si de Jos, Marea Mama a regelui, care o iubeste, Doamna celor doua tari, Nefertiti”. Se pare ca exista cel putin o usa secreta in interiorul mormantului lui Tutankamon care este foarte posibil sa conduca la locul de inhumare, la mormantul reginei Nefertiti.

Posibil intrare Nefertiti

Despre mormantul lui Tutankamon

Mormantul faraonului Tutankamon, construit acum 3.300 ani la Luxor, in Egipt, nu-si lasa cu usurinta dezvaluite secretele si nu inceteaza sa alimenteze fantasmele, scrie site-ul connaissancedesarts.com. Echipa de experti care analizeaza necropola are nevoie de mai mult timp pentru a putea afirma cu certitudine daca mai exista camere necunoscute, s-a anuntat vineri, 1 aprilie, cand erau asteptate rezultatele definitive ale scanarilor realizate in mormant.
La aproape 100 de ani de la descoperirea sa, mormantul faraonului Tutankhamon continua sa işi dezvaluie unele dintre secretele sale stravechi in fata oamenilor de ştiinta. Un cercetator britanic afirma ca a gasit o „uşa secreta” intr-un perete din camera funerara a celebrului faraon şi considera ca acea uşa duce spre mormantul presupusei mame a acestuia, regina Nefertiti.

Descoperit in noiembrie 1922 de catre arheologul britanic Howard Carter in Valea Regilor, la Luxor, in Egiptul Superior, mormantul lui Tutankamon este singurul mausoleu care a pastrat, pana acum, intacta comoara proprietarului sau: peste 5.000 de obiecte, multe din aur masiv. Nenumarate morminte ale altor faraoni si personalitati ale Egiptului antic descoperite pana acum au fost jefuite de-a lungul mileniilor, aminteste El Mundo.
Dupa sase sezoane de cautari zadarnice, Howard Carter si Lordul Carnarvon, bogatul sau sponsor, au descoperit in cele din urma comoara funerara.
Mormantul contine sarcofagul, masca de aur si o importanta colectie de bijuterii. Sarcofagul din cuartit rosu este format din trei sicrie incastrate unul intr-altul, iar in ultimul (de 110 kg) din aur masiv se afla mumia lui Tutankamon. Piesa de rezistenta a comorii, masca funerara, care acopera fata regelui, este realizata din aur si incrustata cu lazurit, cornalina si sticla colorata.

Schita mormant Tutankamon Dar mormantul ascunde inca secrete. Anomalii termice si imagini de inalta rezolutie au facut ca Nicholas Reeves, reputat egiptolog britanic de la Universitatea Arizona, sa distinga in 2015 in pereti indicii privind existenta unei usi secrete care duce catre o una sau mai multe camere ascunse, alimentand speculatii in legatura cu ce s-ar putea afla in interiorul acestora.

S-a vehiculat ipoteza ca intr-una dintre aceste camere sa se afle Nefertiti (1370 — 1333 i.e.n.), fosta regina a Egiptului si ”marea sotie” a faraonului Akhenaton, tatal lui Tutankamon. Dar, despre Nefertiti aveti mai multe informatii la inceputul articolului.

Top articole
Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*