
Leacurile din coada şoricelului sunt renumite ca remedii naturiste. Coada şoricelului, în tradiţia populară, se folosea la tăieturi şi răni. În unele zone se pisa planta, ori numai frunzele ei, se storcea seva pe rană sau tăietură, iar cu resturile se legau. În alte părţi, frunzele se pisau, se amestecau cu grăsime şi aşa se puneau, ori se uscau, se sfărâmau şi se presăra praful.
Leacuri din coada şoricelului
Frunza pisată şi amestecată cu răşină se punea pe buboaie, ca să le grăbească coacerea, spargerea şi vindecarea. Tot cu coada şoricelului se tratau petele de pe faţă, pecinginea.
Frunzele uscate şi sfărâmate se puneau între degetele de la picioare contra opărelilor, iar crude şi pisate pe bătături.
În amestec cu usturoi se făceau cu ele legături contra durerilor de măsele.
Ceaiul sau decoctul se folosea în multe părţi contra bolilor de piept. Ceaiul din vârfurile florale se lua contra tusei uneori în amestec cu cimbru şi muşeţel când se lua şi contra astmului. Se mai făceau băi la dureri de picioare, amestecate cu flori de fân.
Peste tot se întrebuinţa pentru bolile aparatului digestiv, dureri de stomac, colici intestinale, diaree.
Pentru bolnavii cu ulcer se fierbeau frunzele de jos nu cele care creşteau în sus până scădea apa la jumătate, iar apoi se lua de trei ori pe zi înainte de mesele principale câte o ceaşcă.
Acţiune farmaceutică coada şoricelului
Proprietăţile majore ale cozii şoricelului se datorează uleiului volatil şi proazulenelor- stomahic, tonic amare, bronhodilatator. Este antiseptic, expectorant, antiseptic bronhic, inflamaţii gastro-intestinale. Este dezinfectant şi calmant gastric şi intestinal, hemostatic, stomahic. Este antiseptic şi calmant al mucoasei anorectale, antispasmodic al căilor biliare, bronhodilatator, diminuează secreţiile gastrice, carminativ, decongestiv hemoroidal analgetic, antihelmitic.
Extern: efect calmant, antiinflamator şi dezinfectant, regenerează ţesuturile.
Tratamente cu coada şoricelului
Se poate folosi la următoarele afecţiuni:
- Abcese, acnee, afecţiuni cardiace, afecţiunea măduvei spinării, afecţiuni stomacale, afecţiuni vasculare, afte, alergie, alopecie, anorexie, arsuri, astm, ateroscleroză, balonări abdominale,
- bolile aparatului urinar, bronşite,
- cancer genital, chisturi ovariene (este bine să se adauge şi frunze de nuc), cistite, colici gastrice, colici hepatice, constipaţie, contuzii,
- degerături, dischinezie biliară, dismenoree, dureri menstruale, dureri renale, dureri de stomac,
- eczeme zemuinde, enterocolite, enurezis,
- gastrite, fibroame uterine, fisuri mamelonare, gastrită, gingivită,
- hemoragie, hemoroizi, hipermenoree, hipertensiune arterială,
- infecţiile aparatului urinar, inflamaţiile aparatului urinar,
- leucoree, lipsa menstrelor,
- menopauză, menstruaţie neregulată, meteorism, metroanexită,
- oboseală, osteoporoză,
- panariţiu, paraziţi intestinali,
- pecingine, pete pe piele, plăgi zemuinde sau infectate chiar purulente,
- rinite, rino-sinuzite alergice,
- scabie, stimularea ficatului, stomatită, supuraţii externe,
- tenuri uscate, tulburări circulatorii, tuse,
- ulcer varicos, ulceraţii diverse, ulcer duodenal,
- vaginite, varice, viermi intestinali, vitiligo (planta proaspătă se stoarce pe petele albe şi apoi se stă la soare), vomă.
În cazul afecţiunilor aparatului ginecologic este una dintre cele mai eficiente plante. Intră în compoziţia ceaiurilor: gastric, contra colicilor, hepatic şi laxativ antihemoroidal.
Preparare coada şoricelului
- O linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri pe parcursul unei zile.
- Extern se va folosi cantitate dublă de plantă.