Istoria migraţiei Homo Sapiens ar putea fi rescrisă

Migraţia Homo Sapiens este corelată de primele relicve descoperite în Africa. Este vorba de schelete de Homo Sapiens dar şi de unelte. Cu siguranţă că Homo Sapiens a migrat din Africa spre celelalte regiuni şi continente. Rescrierea istoriei migraţiei are în vedere doar datarea pentru perioada când a avut loc această migraţie. Ideea vehiculată de cercetători susţine că migraţia Homo Sapiens ar fi avut loc cu 50.000 de ani mai devreme decât se credea iniţial.

Mai multe unelte străvechi din piatră, descoperite recent în India, sugerează că Homo sapiens ar fi migrat din Africa mult mai devreme decât se credea, conform unui studiu. Cercetarea se bazează pe examinarea a 7.200 de artefacte din piatră, colectate din situl arheologic Attirampakkam, aflat la circa 60 de kilometri de Chennai, capitala statului Tamil Nadu din sud-estul Indiei.

Uneltele descoperite au fost realizate în urmă cu 385.000 – 172.000 de ani, potrivit echipei de cercetători din India şi Franţa, fapt ce dovedeşte un debut mai timpuriu al Paleoliticului de mijloc în India, fază despre care se credea că ar fi început în urmă cu aproximativ 125.000 de ani. Această descoperire ar putea duce la reexaminarea migraţiei timpurii a oamenilor în afara Africii, au notat oamenii de ştiinţă.

Homo sapiens Israel

Fragment de maxilar Homo Sapiens descoperită în Israel.

Migraţia Homo Sapiens

Cele mai vechi fosile de Homo sapiens sugerează că specia a apărut în Africa în urmă cu cel puţin 300.000 de ani. Ulterior, strămoşii noştri au părăsit această zonă şi au colonizat alte regiuni de pe glob, însă părerile cercetătorilor cu privire la momentul şi modul în care acest lucru s-a petrecut sunt împărţite. De asemenea, experţii nu ştiu cu certitudine dacă migraţia a avut loc sub forma unei dispersii într-un singur val sau în mai multe. Însă, majoritatea oamenilor de ştiinţă este de părere că au existat mai multe episoade de dispersie în afara Africii, doar unele dintre acestea fiind încununate de succes.

Descoperirea recentă într-o peşteră din Israel a unei mandibule fosilizate sugerează că strămoşii noştri au părăsit Africa încă de acum circa 180.000 de ani. Potrivit nature.com, Această reuşită arheologică raportată săptămâna trecută dă înapoi ceasul istoriei omului cu cel puţin 50.000 de ani, potrivit cercetătorilor. Anterior, majoritatea antropologilor a ajuns la concluzia că omul modern a evoluat în Africa în urmă cu circa 160.000-200.000 de ani şi a început să migreze în afara acestui continent acum aproximativ 100.000 de ani.

Însă, descoperirea făcută în India, publicată în jurnalul ştiinţific Nature, sugerează că migraţia ar fi putut avea loc mai devreme de această dată.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*