Încă un pas spre androizi: muşchi pentru roboţi

Muşchii artificiali pentru roboţi au fost creaţi în laboratoarele de la Columbia University. Cercetătorii au dezvoltat un material sintetic moale și elastic care reproduce caracteristicile mușchilor omului și va ajuta la o mai bună fabricare a roboților.

Experți de la Creative Machines Lab, din cadrul Facultății de Inginerie a Universității Columbia, în frunte cu Hod Lipson, au rezolvat astfel unul din marile obstacole pentru crearea de roboți soft „ale căror acțiuni pot imita mișcări ale sistemului biologic natural”, se arată în articol.

Ţesut pentru roboţi

Țesutul care deține „o abilitate expansivă intrinsecă — nu depinde de un mecanism extern — este de trei ori mai tare decât mușchiul uman, are o mare capacitate de întindere și rezistență și este moale la atingere, informează sciencedaily.com.

Materialul care se poate imprima în 3D în forma dorită a fost elaborat de Aslan Miriyev și constă într-o matrice din cauciuc siliconic pe care este distribuit etanol sub formă de microbule.

Potrivit cercetătorilor, „este ușor de fabricat, ieftin și elaborat cu materiale sigure pentru mediul înconjurător”.

Crearea muşchiului artificial

După imprimarea în 3D, cercetătorii au testat mușchiul artificial activându-l în mod electric în diferite funcții robotice. În aceste experimente s-a demonstrat o mare capacitate de întindere și contracție, proprietăți ce pot fi utile fabricării roboților care pot interacționa cu publicul, de exemplu în sectorul medical.

„Materialul nostru este moale și funcțional și poate servi drept mușchi deoarece este foarte rezistent. Se poate întinde, îndoi, răsuci și folosi la ridicarea greutăților. Este materialul artificial cel mai similar mușchiului uman de care dispunem”, a asigurat Aslan Miriyev.

Cu noul material s-a depășit una din principalele bariere în fabricarea de roboți cu aspect uman, a subliniat el.

Cercetătorii vor continua să dezvolte materialul pentru a-i ameliora viteza de reacție și durabilitatea, scopul final fiind introducerea sa în sisteme robotice cu inteligență artificială pentru a obține mișcări cât mai naturale.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*