Happy Feet: un pinguin pitic schiop a primit o proteza 3D

Un pinguin in varsta de noua ani a primit o proteza pentru un picior lipsa. Este o premiera in lumea medicala veterinara si totodata un sprijin pentru un minunat pinguin aflat in tratament. Proteza imita in masura foarte mare un picior cu laba de pinguin. Totul se intampla in Noua Zeelanda.

Schiop de noua ani, pinguinul Bagpipes va putea sa mearga din nou normal datorita unei proteze imprimate in 3D. El a fost gasit in 2007, prins intr-un navod al unor pescari din Noua Zeelanda. A trebuit sa i se amputeze un picior si de atunci schioapata, scrie metronews.fr.

Datorita membrilor Centrului International al Arcticii, unde Bagpipes traieste de la tragicul accident, in 1 iunie i-a fost creat un picior, imprimat in 3D. Pana la inceputul lunii iunie, pinguinul se deplasa cu ajutorul unor bucati de polistiren expandat, ajustate pe masura lui, arata site-ul neo-zeelandez Stuff. „Cand iese din bazin, utilizeaza parti ale corpului care nu ar trebuie folosite pentru deplasare, cum ar fi ciocul. Cu putin noroc, aceasta proteza il va ajuta sa isi repartizeze mai bine greutatea”, explica Mal Hackett, care are grija de animal.

Datorita participarii benevole a unui specialist in design 3D, dr. Don Clucas, piciorul artificial al lui Bagpipes a fost realizat pe masura, dupa circa 30 de ore de lucru. „Cel mai greu a fost sa ii scanam piciorul fiindca se rasucea mereu”, spune expertul. Deocamdata din material plastic alb, proteza va fi imprimata din nou in cauciuc, pentru a evita ca pinguinul sa alunece.

Dupa ce a cazut de cateva ori pe burta, Bagpipes („cimpoi” in engleza, fiindca salvatorul lui este scotian) a inceput deja sa se obisnuiasca cu noul lui picior. Pinguinul este primul animal salbatic care beneficiaza de o proteza in 3D in Noua Zeelanda.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*