Dictionar cu superstitii la romani

Fie ca este vorba despre pisica neagra, de vineri 13, de o oglinda sparta, de palma care ne mananca sau de ochiul care se zbate: vorbim de superstitii. Ti se zbate pleoapa dreapta – noroc pentru barbati si ghinion pentru femei. te manaca palma: dai sau iei bani.

Vorbim asadar de superstitii despre care veti gasi informatii pe acest webstie. In aceasta prima pagina a dictionarului de superstitii vom aminti cateva dintre superstitiile cunoscute de romani, cu „larga raspandire”. palma stanga te manca, ti se zbate pleopa de sus a ochiului, ai trecut pe sub scara sau ti-a taiat pisica neagra calea? iat ce trebuie sa faci pentru a fi impacat cu superstitiile.

Superstitiile au inceput cu secole in urma, cand stramosii nostri incercau sa-si explice circumstantele misterioase sau evenimente prin cunostintele dobandite de-a lungul timpului.

De exemplu, inainte de dezvoltarea stiintei care explica destul de multe lucruri obsnuite din zilele noastre, totusi pentru oamenii acelor timpuri unele lucruri erau considerate ciudate cum ar fi de ce oglinzile arata reflectiile noastre sau de ce ne apar umbre cand este soare, oameni din trecut au motivat ca o umbra sau o reflectie a fost o parte din sufletul lor. Daca cineva a rupt ceva pe care umbra sau o reflectia a aparut, oamenii credeau ca sufletul lor a fost vatamat.

Prin urmare, atunci cand o persoana care a spart o oglinda, este considerat ghinion sau un rau mare. Astazi, stim ca reflectiile si umbre nu fac parte din sufletele noastre, dar inca se crede ca a sparge o oglinda este ghinion mare.

Deci, o superstitie este „o credinta sau o practica”, care se agata de oameni, chiar si dupa noi cunostinte sau fapte dovedească faptul ca aceste convingeri sunt neadevarate.

Sare varsata superstitiiCele mai comune supertitii:
Superstitii si obiceiuri preluate din popor…

  • Nu trece pe sub o scara sau vei avea ghinion;
  • Daca spargi o oglinda o sa ai parte de 7 ani de ghinion;
  • Poarta ghinion o pisica neagra ce ti-a taiat calea;
  • Daca vezi o stea cazatoare, aceasta iti va aduce noroc!
  • Numarul 13 poarta ghinion;
  • Daca ploua in ziua nuntii vei fi spalat cu noroc;
  • Daca iti ard obrajii se zice ca vorbeste cineva despre tine;
  • Daca te mananca palma dreapta, dai bani. Iar daca te manaca palma stanga inseamna ca primesti bani;
  • Nu e bine sa lasi mancare in farfurie pentru ca vei avea parte de un sot urat;
  • Daca versi sare sau piper pe masa vei avea parte de cearta…

Nu uita sa revii pe Lady’s Blog pentru informatii actualizate in dictionarul de superstitii.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*