Despre Alain Delon: cel mai recent interviu

Vorbim în acest articol despre Alian Delon, inegalabilul actor francez. El suprinde în continuare prin francheţe şi luciditate în ciuda vârstei înaintate, cu un palmares de 80 de filme. Starul francez Alain Delon, în vârstă de 82 de ani, a declarat că dacă nu ar fi fost propulsat în cinema de femeile care-l adulau şi care l-au ajutat să debuteze, ar fi putut deveni proxenet, relatează AFP.

Într-un foarte lung interviu publicat de ziarul Le Monde, starul internaţional explică faptul că „s-a trezit în această meserie datorită femeilor”.

„Ele sunt acelea care m-au făcut să fac cinema. Femeile sunt acelea care mă vor, îmi dau totul, femei care s-au îndrăgostit de mine. Ele au, minim, şase sau şapte ani mai mult decât mine. Vreau să văd atunci în ochii acestor femei că sunt cel mai frumos, cel mai mare, cel mai puternic şi de asta devin actor”, a relatat actorul.

Despre Alain Delon

Actorul afirmă însă că viaţa sa ar fi putut avea un cu totul alt curs şi că ar fi putut deveni proxenet.

La revenirea sa din războiul din Indochina, în 1956, Alain Delon spune că a fost un „gangster”. „Am femei într-un anumit cartier din Paris şi urmează să devin peşte. Dar, cum am femei şi într-un alt cartier din Paris, devin un star”, relatează el.

Făcându-şi veacul în cartierul efervescent Saint-Germain des Pres al anilor „50, Alain Delon ajunge, prin intermediul unor relaţii succesive, să-şi câştige un loc.

O soţie îndrăgostită l-a convins pe soţul ei cineast să-l ia pe tânăr „pentru filmul care îl pregăteşte, „Quand la femme s”en mele”. Iată cum încep în cinema”, povesteşte marele actor.

Viata lui Alain Delon

Octogenarul Alain Delon

Acum octogenar, titanul cinema-ului francez şi-a confirmat intenţia de a nu mai juca în cinema pentru „a nu face prea multe filme” şi mărturiseşte un singur regret. „Aş fi vrut, înainte să mor, să fac un film regizat de o femeie”, spune el. „Vă daţi seama că asta nu mi s-a întâmplat niciodată”, subliniază Alain Delon în nterviul preluat de AFP. „Nu vreau să continui lupta prea mult. Am o carieră atât de excepţională încât nu vreau să fac un film prea mult”, a spus actorul mitic, care a turnat peste 80 de filme şi a lucrat cu mari regizori precum Melville, Visconti, Losey şi Antonioni.

„Cineaştii cu care aş putea turna sunt morţi. Vă jur, astăzi, nu văd cine ar putea să-mi facă un film. Sau atunci trebuie să-mi prezinte o poveste extraordinară”, a mai spus el.

Actorul, care a avut roluri memorabile în „Rocco şi fraţii săi” şi „Ghepardul” lui Luchino Visconti, a confirmat, în acelaşi timp, că are „intenţia, înainte de a muri, să joace într-o piesă intitulată „Le Crépuscule d”un fauve” (Crepusculul unei feline), de Jeanne Fontaine”.

„Aştept să fiu restabilit fizic. Sper ca asta să se întâmple foarte repede”, a mai afirmat Alain Delon.

Un copil adoptat

Adesea considerat corespondentul francez al lui James Dean, Alain Delon nu a făcut nicio şcoală de actorie. A fost însă remarcat şi lansat de unii dintre cei mai cunoscuţi regizori ai lumii, precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean- Pierre Melville, Michelangelo Antonioni sau Louis Malle.

Alain Delon s-a născut pe 8 noiembrie 1935, în Sceaux, zonă liniştită, din departamentul Hauts-de-Seine, însă copilăria sa avea să fie una tumultoasă. Părinţii, Edith şi Fabien, au divorţat pe când acesta avea patru ani, mai târziu, fiecare recăsătorindu-se.

După acest episod, Alain Delon este adoptat, pentru ca mai apoi, după moartea părinţilor adoptivi, Edith şi Fabien să împartă custodia, fără însă a se înţelege cu privire la acest aspect. Viitorul star al Franţei este înscris la un internat romano-catolic, dar va fi exmatriculat de aici, precum şi din alte şcoli, din cauza comportamentului său iregulamentar.

La 14 ani a renunţat la şcoală

La vârsta de 14 ani, Delon renunţă definitiv la şcoală, lucrând ca măcelar în magazinul tatălui său vitreg. Tot în această perioadă, după cum povesteşte într-unul dintre primele sale interviuri în limba engleză, din august 1970, visa să ajungă în Chicago, pur şi simplu „pentru că suna bine”, pentru că în vremurile acelea, Statele Unite ale Americii păreau o altă lume.

Mânat de această nostalgie oarbă, după ceva ce nu cunoscuse de fapt, se hotărăşte împreună cu un prieten, să fugă, pe o barcă, în Chicago. Planurile îi sunt dejucate însă de poliţie care îl arestează, lăsându-l să plece cu un avertisment.

Trei ani mai târziu, la vârsta de 17 ani, viitorul actor se înrolează în marina franceză, unde îşi petrece aproximativ patru ani din viaţă. Totuşi, Delon a mărturisit că dintre aceşti ani, 11 luni şi le-a petrecut în arest, pe motiv disciplinar. Între 1953-1954, a activat ca puşcaş marin, în Vietnam, în timpul primului război indochinez. Mai în glumă mai în serios, în acelaşi interviu din 1970, Delon povesteşte că a părăsit marina în 1956, după patru ani şi jumătate, pentru că îi era rău de mare.

Cariera lui Alain Delon

În 1957, fără niciun ban în buzunar, Delon se descurcă cum poate, muncind ca ospătar, portrar, asistent personal sau asistent de vânzări. În această perioadă devine prieten cu actriţa Brigitte Auber pe care o însoţeşte la Festivalul de Film de la Cannes. Aici este remarcat de căutătorul de talente american David Selznick care îi oferă primul său contract, cu condiţia ca Alain Delon să înveţe engleza.

Întorcându-se la Paris cu gândul de a se apuca de studiat, îl întâlneşte pe regizorul Yves Allégret care îl convinge că poate deveni la fel de faimos şi dacă rămâne în ţara de origine. Mâna sorţii sau nu, Selznick îi permite lui Delon să rupă contractul încheiat la Cannes, iar Allégret îi oferă primul său rol, în pelicula ” Quand la femme s’en mêle’, în care este extrem de apreciat, primind astfel şi cel de-al doilea rol al său, în „Faibles femmes”, o coproducţie italiano-franceză care, datorită faptului că a fost un succes în box office-ul francez, ajunge să fie lansat şi în America. Astfel, Alain Delon devine cunoscut internaţional.

Alain Delon: primele filmări

Oamenii de film care au lucrat cu Delon au avut încredere într-un talent înnăscut al acestuia, cerându-i un singur lucru, naturaleţe.

„În prima zi de filmare, regizorul a venit şi mi-a spus: «Ascultă, Alain, îţi voi spune ceva foarte important: fii ceea ce eşti! Priveşte cum priveşti, spune cum spui tu. Fii tu însuţi şi nu juca! Trăieşte!» (… ) Acest sfat m-a urmărit toată viaţa“, a afirmat actorul în cadrul Festivalului de Film Transilvania (TIFF) din acest an, unde a fost invitat de onoare.

În timpul vizitei de la TIFF, Alain Delon a mai povestit că atunci când era copil, nu visa să fie actor, ci poliţist, aminteşte Historia despre Alain Delon.

Iubirile lui Alain Delon

Alain Delon este cunoscut ca un adevărat Don Juan, atrăgând de-a lungul anilor foarte multe femei. Printre acestea s-au numărat cele două soţii ale sale, Nathalie Barthélemy şi Rosalie van Breemen, prima sa iubire, Romy Schneider şi femeia cu care a avut o relaţie timp de 15 ani, Mireille Darc.

În 1958, Delon joacă în „Christine”, ocazie cu care o întâlneşte pe actriţa Romy Schneider (foto)cu care se va logodi un an mai târziu, în martie. Pentru el, actriţa de origine vieneză, părăseşte Germania şi se împotriveşte familiei care nu este de acord cu legătura lor, mutându-se la Paris.

Delon nu este însă pregătit de angajamente serioase, dovadă fiind că, în timpul acestei relaţii, are o aventură cu celebra cântăreaţă şi superstar Warhol, Nico (Christa Päffgen). Din relaţia celor doi ar fi apărut Ari (Christian Aaron Boulogne), despre care actorul a negat că i-ar fi tată. Pentru că Nico nu are posibilitatea să îl crească sigură, părinţii lui Delon îl iau în grijă pe Ari care va ajunge fotograf şi actor.

Actele de divorţ sunt gata încă din 1967, astfel că din `68, în timpul filmărilor la „Jeff”, actorul începe o relaţie care va dura timp de 15 ani, cu actriţa Mireille Darc.

Mireille Darc

La un moment dat, Darc este implicată într-un accident şi ajunge la spital. Delon închiriază un elicopter privat şi o veghează pe Mireille pe parcursul întregii recuperări. Când aceasta reîncepe să meargă singură, actorul se desparte de ea, lucru care reprezintă picătura care umple paharul. Ea cade în depresie şi nu mai vorbeşte cu nimeni, perioadă ce va ţine un an de zile, după care îşi va reveni şi se va căsători cu Pierre Barre.

Rosalie van Breemen

În 1991, actorul este decorat de preşedintele Francois Mitterand cu Legiunea de onoare, cea mai înaltă distincţie în Franţa. La ceremonia organizată cu această ocazie, actorul apare la braţ cu Rosalie van Breemen cu care se întâlnise în 1987 când pregătea videoclipul „Comme au cinema” unde acesta cânta alături de un cor de fete. Una dintre fetele care formau grupul s-a îmbolnăvit aşa că şi-a rugat o prietenă să o înlocuiască. Acesta era Rosalie.

Relaţia cu van Breemen va duce la căsătorie şi la doi copii, Anouchka şi Alain-Fabien. Ca în cazul actriţei Mieille Darc, legătura va ţine 15 ani, după care cei doi vor divorţa.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*