
De ce au disparut dinozaurii care au trăit pe Pământ în urmă cu milioane de ani? Noi cercercetări au avut ca scop stabilirea unei legături între dispariţia dinozaurilor şi erupţiile vulcanice sau impactul unui asteroid uriaş cu Terra. Oamenii de ştiinţă au obţinut date mai precise din fluxurile de lava vulcanică de la Deccan Traps care fac legătura între dispariţia dinozaurilor şi impactul asteroidului sau cometei cu 66 de milioane de ani în urmă – incident care se presupune că a dus la disariţia dinozaurilor.
Pe baza datelor publicate in revista Science se pare ca un asteroid sau o cometa care a lovit Terra cu 66 de milioane de ani în urmă a reaprins eruptiile vulcanice masive in India. Vulcanii erau situaţi în apropiere de locul de impact din Marea Caraibelor. Dar nu se știe în ce măsură cele două catastrofe au contribuit la dispariția în masă aproape simultană, eveniment care a ucis dinozaurii și multe alte forme de viață.
De ce au disparut dinozaurii
Dinozaurii erau deja in declin cu zeci de milioane de ani inainte ca impactul Terrei cu un asteroid sa duca la disparitia lor, sustine un studiu efectuat de cercetatorii britanici. Oamenii de stiinta au crezut pana acum ca dinozaurii erau in plina evolutie pana sa fie distrusi de impactul cu un asteroid masiv in urma cu 66 de milioane de ani, arata agentia de presa Xinhua.
In acest nou studiu, cercetatorii britanici au descoperit specii de dinozauri care au disparut intr-un ritm mai rapid decat altele noi care se dezvoltau cu 50 de milioane de ani inainte ca un asteroid sa loveasca in zona Golfului Mexic de astazi.
Rezultatele cercetarii publicate in revista americana „Proceedings of the National Academy of Sciences” s-au bazat pe o analiza statistica sofisticata si pe informatii din registrul fosil.
„Nu ne asteptam la acest rezultat. In timp ce impactul cu un asteroid ramane inca primul candidat pentru explicarea disparitiei dinozaurilor, este clar ca ei trecusera deja de perioada lor de inflorire, in sens evolutiv”, a spus intr-un comunicat Manabu Sakamoto de la University of Reading, care a condus cercetarea.
„Acest lucru sugereaza ca dinozaurii au inceput sa-si piarda avantajul intre speciile dominante de pe Pamant cu zeci de milioane de ani inainte de disparitia lor”, a sustinut sursa citata.
De asemenea, studiul a aratat ca in timp ce dinozaurii cu gatul lung sauropozi gigant au cunoscut cel mai rapid declin, theropozii, grupul de dinozauri din care face parte si Tyrannosaurus Rex, au parcurs un declin mai lent.
Cercetări noi, informaţii noi
Noile cercetări scot în evidenţă importanţa fluxurilor mari de lavă care au erupt periodic în istoria Pământului și cum au afectat acestea atmosfera și au modificat cursul vieții de pe planetă.
În cadrul studiului efectuat de Universitatea din California, Berkeley, oamenii de știință au raportat cele mai precise date pentru erupțiile vulcanice intense din India care au coincis cu dispariția globală a dinozaurilor la sfârșitul perioadei Cretacice, așa-numita graniță K-Pg. Succesiunea de erupții de milioane de ani a revărsat fluxurile de lavă pe distanțe de cel puțin 500 de kilometri de-a lungul continentului indian, creând așa-numitele bazalturi de inundații de lavă Deccan Traps, care în unele locuri au o grosime de aproape 2 kilometri.
„Acum, după ce am cercetat fluxurile de lavă de la Deccan Traps în locații mai multe și diferite, vedem că tranziția pare a fi aceeași peste tot, aș spune cu destulă încredere că erupțiile au avut loc cu 50.000 de ani și poate 30.000 de ani înainte de impact, ceea ce înseamnă că acestea erau sincrone în limitele de eroare „, a declarat Paul Renne, profesor de reședință a științei pământești și planetare la UC Berkeley, director al Centrului de Geocronologie din Berkeley și autor principal al studiului. „Aceasta este o validare importantă a ipotezei că impactul (asteroidului) a reînnoit fluxul de lavă.”
Erupţiile vulcanice au fost stimulate de asteroid
Noile date confirmă, de asemenea, estimările anterioare că fluxurile de lavă au continuat timp de aproximativ un milion de ani. Dar informaţiile aduc o surpriză: trei sferturi din lavă provine din erupţiile de după impactul asteroidului cu Pământul. Studiile anterioare au sugerat că aproximativ 80% din lava a erupt înainte de impact.
Dacă cea mai mare parte a lavei de la Deccan Traps a erupt înainte de impact, atunci gazele emise în timpul erupțiilor ar fi putut fi cauza încălzirii globale în ultimii 400.000 de ani din perioada Cretacicului, în timpul căreia temperaturile au crescut, în medie, cu circa 8 grade Celsius .
În această perioadă de încălzire, speciile ar fi evoluat adecvat condițiilor de seră doar pentru a se confrunta cu răcirea globală ce urma să fie provocată de praful provocat de impact sau de gazele provocate de erupţiile vulcanice. Frigul care a urmat a fost un şoc pentru majoritatea creaturilor care au dispărut. A fost o extinţie în masă pentru majoritatea speciilor.
Aşadar impactul asterodiului dar şi erupţiile vulcanice ce au urmat au provocat o răcire rapidă a climei după ce în prelabil temepratura pe Pământ crescuse la sfârşitul Cretacicului cu 8 grade Celsius.
Dispariţia dinozaurilor
Până la data de 21 februarie 2019 când a fost publicat acest studiu, se ştia că dispariția dinozaurilor (Extincția Cretacic-Terțiar) ar fi fost cauzată de un meteorit de 10 km în diametru, care s-a ciocnit cu Pământul acum aproximativ 65 milioane de ani. Când meteoritul a lovit planeta, aceasta a fost acoperită de un nor uriaș de praf care a blocat lumina soarelui și astfel, a fost frig și întuneric timp de câteva luni. Odată cu dispariția plantelor au murit și dinozaurii ierbivori, iar datorită acestui fapt dinozaurii carnivori au murit și ei, rămânând fără hrană.
În acest timp au erupt mulți vulcani care vărsau lavă pe suprafața Pământului și emanau gaze otrăvitoare în aer. Traiul pe Pământ devenise din ce în ce mai dificil.
După ultimele cercetări amintite de Wikipedia se crede că asteroidul s-a ciocnit de Pământ în apropiere de Mexic, unde în nord-estul orașului Chicxulub există un crater submarin uriaș cu un diametru de 200 km. Craterul se numește Craterul Chicxulub.
Noile cercetări arată că înainte de acest evenimen erupţiile vulcanice au provocat o încălzire a climei cu 8 grade ceea ce a accentuat şocul creat de răcirea ce a urmat impactului astoroidului cu Terra.