Consumul de afine ajută la reglarea tensiunii arteriale

Consumul de afine ajută la reglarea naturală a tensiunii arteriale. Tot consumul de afine ajută şi la tratarea diabetului zaharat de tip doi. O porţie substanţială de afine în fiecare zi poate contribui la îmbunătăţirea tensiunii arteriale la oamenii sănătoşi, potrivit unui studiu publicat de academic.oup.com.

Cercetătorii au testat efectele afinelor pe un grup de voluntari cu o stare bună de sănătate, care au consumat 200 de grame de afine, echivalentul a două ceşti, timp de o lună.

Pe parcursul studiului, tensiunea arterială sistolică a scăzut în medie cu 5 milimetri coloană de mercur.

Tensiunea arterială sistolică

Tensiunea arterială sistolică este presiunea care se formează în vasele de sânge la fiecare pompare a inimii. Aceasta scade când vasele de sânge se relaxează şi se dilată când acestea se contractă.

Efectul afinelor este similar cu cel observat în cazul pacienţilor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii.

Consumul de afine

În cadrul studiului, 40 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani au primit fie o băutură care conţinea 200 de grame de afine, fie o băutură care nu conţinea afine.

Efectele asupra funcţionării vaselor de sânge au fost constatate la aproximativ două ore după consumul băuturii cu afine. Băutura fără afine, cu proprietăţi neutre sau cu conţinut de fibre, vitamine sau minerale, nu a avut niciun efect semnificativ.

Beneficiile asupra tensiunii arteriale

Oamenii de ştiinţă au stabilit că beneficiile asupra tensiunii arteriale sunt provocate de antocianine, pigmenţii care dau culoarea albastră, roşie sau violet a unor fructe sau legume.

Băuturile care conţineau antocianine în stare pură au dus la îmbunătăţirea funcţiei celulelor endoteliale, responsabile pentru relaxarea şi contractarea vaselor.

„Dacă schimbările pe care le vedem în funcţionarea vaselor de sânge după consumul de afine în fiecare zi ar putea fi susţinut de-a lungul întregii vieţi, s-ar putea reduce cu 20% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare”, a precizat Ana Rodriguez-Mateos, cercetător principal din cadrul King’s College, Londra potrivit sursei citate.

Consumul de afine în tratarea diabetului

Afinele sunt bogate in acizi organici, minerale precum fier, potasiu, mangan, cupru, sulf, fosfor, zinc si crom, vitamine, taninuri, alcool si ului esential. Frunzele de afin, culese primavara, inainte de a ajunge la maturitate, au si ele o compozitie care ajuta in tratarea a numeroase boli, cum ar fi diabetul zaharat.

Afinele pot fi consumate ca atare, congelate, gasindu-se sub aceasta forma tot anul la supermarket, sub forma de suc proaspat, pulbere preparata din afine uscate ori sub forma de decoct, din frunze ori fructe uscate.

Bolnavilor de diabet li se recomanda sa consume afine pe tot parcursul anului si sa bea decoct din frunze ori fructe uscate, care se gasesc de cumparat la plafar. Afinele reduc cantitatea de zahar din sange si stimuleaza functionarea pancreasului.

Afinele stimuleaza regenerarea celulelor de la nivelul retinei

Consumul de afine proaspete trateaza infectiile urinare, afectiunile hepatice, stimuleaza regenerarea celulelor de la nivelul retinei cu efect benefic asupra vederii noastre, reduce riscul de boli cardiovasculare, previn infarctul miocardic. Daca mesteci fructe de afine, aftele dispar.

Studii recente spun ca un consum frecvent de afine ajuta la mentinerea sanatatii creierului, prevenind astfel boala Alzheimer si sporind performantele intelectuale. Afinele imbunatatesc semnificativ memoria, motiv pentru care elevii si studenii constiinciosi, cei care invata mult, dar si alte persoane care inca mai au de studiat, ar trebui sa le consume zilnic.

Pulberea de afine se obtine macinand fructele uscate in rasnita electrica de cafea. Nu se rasneste mult odata, e suficienta o portie pentru 10 – 15 zile. Zilnic se iau cate patru lingurite de pulbere, cu putina apa, cu o jumatate de ora inainte de mese.

Mierea de afine este unica, atat in ceea ce priveste gustul, cat si proprietatile terapeutice, de aceea este si foarte scumpa. Este parfumata si inchisa la culoare.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*