Computer cu 160 Terabiti de la Hewlet Packad

Hewlett Packard Enterprise a prezentat un prototip de computer ce poate gestiona mai multe date decat orice computer similar din lume. Un computer cu 160 terabiti de memorie. Computerul prezentat de HP poate gestiona informatiile pentru absolut toate cartile care se afla in Biblioteca Congresului SUA. Mai mult, memoria de 160 TB permite gestionarea unei cantitati de informatii de 5 ori mai mare decat cea detinuta de biblioteca amintita.

Potrivit agentiei Reuters, acesta este cel mai recent prototip al proiectului de cercetare intitulat „The Machine”, dezvoltat de HPE, prin care se intentioneaza crearea unor computere super rapide, al caror concept este centrat pe memorie. In prezent, interactiunea dintre procesoare, spatiul de stocare si memorie poate încetini computerele, precizeaza sursa citata.

Prototipul subliniaza ambitia HPE de a fi lider în domeniul tehnologiei informatice în conditiile în care seturile de date uriase reprezinta o provocare pentru dispozitive. ”Avem nevoie de un computer construit pentru epoca Big Data”, a declarat în cadrul unui comunicat de presa Meg Whitman, directorul executiv al HPE, facând referire la bazele de date de mari dimensiuni.

HP memorie de 160 TB

Chiar daca multe dintre computere beneficiaza de o putere de calcul suficient de mare, ele nu reusesc sa transfere în mod eficient datele, a completat într-un interviu Kirk Bresniker, arhitect sef în cadrul Laboratoarelor HP. Acest lucru înseamna ca modelul sistem-unic al HPE ar putea într-o buna zi sa concureze infrastructura initiata de companiile de cloud-computing precum Amazon.com Inc.

HP se asteapta ca modelul sau sa contina, în timp, din ce în ce mai multa memorie. Nivelul actual de memorie unica – de 160TB – depaseste orice produs similar de pe piata IT.

Desi prototipul se afla la multi ani distanta de lansarea sa, HPE scoate deja pe piata o parte din aceasta tehnologie.
Totusi, companiile si comunitatea stiintifica trebuie sa cada de acord asupra modului optim de folosire a acestei tehnologii de catre utilizatori, precizeaza sursa citata.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*