Cele mai puternice armate din lume

Un clasament cu cele mai puternice armate din lume plaseaza pe primele 3 locuri Rusia, Statele Unite si China.  Clasamentul celor mai puternice armate din lume ia in calcul 35 de tari si se bazeaza pe bugetele alocate pentru inzestrare si aparare precum si pe puterea de lupta pe care o au in prezent. Romania nu figureaza in acest clasament format din 35 de tari cu armate puternice si bine echipate. Clasamentul celor mai puternice 35 de tari din punctul de vedere al efectivelor militare este realizat de organizatia internationala Global Firepower.

Realizat în functie de bugetul militar al fiecarei tari, populatia apta pentru lupta si orice fel de participare în caz de razboi, echipamentul din arsenal si accesul la resurse, clasamentul Global Firepower Index se concentreaza pe cantitate, dar ignora diferente calitative semnificative, cum ar fi faptul ca cele 78 de submarine ale Coreei de Nord nu sunt tocmai de ultima ora, scrie Business Insider.

Clasamentul armatelor in lume

Indexul nu a considerat prioritar arsenalul nuclear si nici nu penalizeaza tarile intercontinentale pentru lipsa flotei. Clasamentul este completat, pana la pozitia 10, de India, Marea Britanie, Franta, Germania, Turcia, Coreea de Sud si Japonia. Coreea de Nord se afla pe locul 35, precedata de Belgia si Mexic.

Primele armate din lume clasament

Constatari ale clasamentului cu cele mai puternice armate

Statele Unite ale Americii conduce detasat ordinea globala în ceea ce priveste investitia militara, cheltuind mai mult de 600 de miliarde de dolari. Urmatoarea natiune la acest capitol este China, cu un buget de aproape 130 de miliarde de dolari, un numar oricum mai mic decat o treime din cheltuielile totale ale Americii. Potrivit unui raport SIPRI (Institutul International de Cercetare pentru Pace), SUA au redus bugetul de aparare cu 7,8% în mare parte din cauza retragerii treptate a trupelor din operatiuni militare de peste ocean, precum Afganistan si Irak. Rusia, în schimb, si-a marit arsenalul prin cheltuirea a 88 de miliarde de dolari si planuieste sa-si modernizeze armele actuale.

SUA detin monopol absolut si asupra numarului de nave portavion. Acestea contribuie în mare masura la forta militara de ansamblu a unei tari. Vasele acestea masive le permit natiunilor sa îsi exploateze forta cu mult mai departe de granite si de întreaga suprafata a globului, functionand, în principiu, ca o baza mobila de echipamente aeriene si navale. Portavioanele pot transporta si drone.

Submarinele Coreei de Nord: O anomalie care reiese la o prima vedere din clasamentul Global Firepower este pozitia de lider pe care nord-coreenii o ocupa la submarinele detinute. Strict în termeni de cifre, nord-coreenii au mai multe submarine decat orice alta natiune din lume. Totusi, vasele sunt aproape complet inutilizabile, o treime din submarinele Coreei de Nord fiind depasite din 1961. Aceste submarine au o raza de numai 6,5 kilometri, în timp ce un submarin modern al Statelor Unite are o raza de actiune de 240 de kilometri.

La capitolul armelor nucleare, statul lider în clasament este Rusia, cu 8.484 de focoase nucleare, urmata de Statele Unite, cu 7.506 focoase.

Business Insider mai precizeaza ca pentru clasament nu au contat calitatea echipamentului si a antrenamentului, nici profesionalismul fiecarei armate.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*