Cel mai vechi masacru din istoria omenirii

Cel mai vechi masacru din istorie a avut loc in Kenya. Antropologii demonstreaza astfel ca au existat crime in masa cu mii de ani in urma. O echipa de cercetatori a descoperit in Kenya mai multe schelete care poarta urme de rani mortale, sugerand un „masacru in masa” acum 10.000 de ani, cand omul preistoric nu era inca sedentar, potrivit Agentiei France Presse. O mica comunitate a fost suprinsa intr-un atac rapid si a fost masacrata. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca a fost un pasacru pentru ca pur si simplu nu a rama nimeni in viata pentru a inmormanta cadavrele celor ucisi. Potrivit revistei britanice „Nature” este prima si singura dovada a unui eveniment sangeros in randul vanatorilor-culegatori din preistorie.

„Nici in vis nu mi-am imaginat ca vom gasi ramasite de la cel mai vechi masacru inregistrat in istorie” la vanatorii-culegatori, afirma Marta Mirazon Lahr, antropolog la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie), care a condus sapaturile arheologice.
Echipa a descoperit ramasitele a cel putin 27 de persoane — barbati, femei si copii — pe situl semidesertic Nataruk, in apropierea lacului Turkana din valea Riftului. in urma cu 10.000 de ani, aceasta zona situata la marginea unei intinderi de apa, avea o fauna abundenta, care atragea vanatorii-culegatori in cautare de hrana. O parte din ramasitele umane, care au intre 9.500 si 10.500 de ani, erau imprastiate pe acest sit arheologic.

Arheologii si antropologii au mai dezgropat 12 schelete, mai mult sau mai putin intacte, dintre care 10 prezinta leziuni traumatice mortale. „Patru dintre ele au rani care par a fi fost provocate de sageti”, arata Lahr intr-un videoclip difuzat de Nature. Alte patru schelete au urme de lovituri craniene — unul are chiar o lama de obsidian ramasa in cap. Aceasta roca vulcanica era utilizata la confectionarea de arme si unelte de taiere in epoca preistorica.

Alte schelete prezinta fracturi la picioare, maini, coaste, tot atatea elemente care indica rani de razboi.
„Am gasit si o femeie in pozitia stand, cu mainile incrucisate intre membrele inferioare, cu picioarele tot incrucisate. Ne putem gandi ca era legata cand a murit. Era insarcinata”, spune antropologul. in cavitatea abdominala a scheletului s-au gasit ramasitele unui fetus intre sase si noua luni.

Primul razboi din lume

„Eu cred ca este vorba despre o comunitate mica de oameni, in cautare de hrana, care a fost atacata pe neasteptate”, afirma dna Lahr. Osemintele din Nataruk „sunt dovada ca a existat un conflict intre doua grupuri de oameni, inainte ca acestea sa devina sedentare si sa existe sate si cimitire. Este un lucru unic”, adauga ea.

Antropologie primul masacruOriginile razboiului continua sa fie un subiect de dezbatere intre oamenii de stiinta, in lipsa unor elemente tangibile asupra relatiilor intre diferite grupuri umane in trecutul indepartat. Cazuri foarte vechi de violenta brutala fusesera deja puse in evidenta, dar nu se stia daca incidentele se petrecusera intre doi indivizi sau implicau mai multe persoane, mentioneaza cercetatoarea.

Pentru nivelul de dezvoltare de acum 10.000 de ani si pentru comportamentul fiintei umane aceste informatii sunt foarte importante. Pentru ca ne referim la o perioada pe care unii istorici au denumit-o „paradisul pierdut”, atunci cand resursele naturale erau din belsug si oamenii, ca fiinte superioare, se puteau sustine din culesul fructelor si din vanatoare.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*