Atacuri informatice descoperite de ICANN

Cea mai mare corporaţie pentru domenii de internet din lume a lansat un avertisment serios cu privire la atacuri informatice asupra unor website-uri. Mai exact este vorba de domenii de internet care sunt ţintite de atacuri chiar asupra numelor (denumirilor) pe care le conţin. Corporaţia Internet pentru Nume şi Numere Alocate (ICANN) a avertizat că o serie de atacuri informatice masive sunt în curs contra unor nume de domeniu internet, care definesc adresele site-urilor, în lumea întreagă.

Aceste atacuri informatice consistă „în efectuarea unor schimbări neautorizate” în adrese şi „înlocuirea adreselor serverelor” autorizate „cu adrese ale unor maşini controlate de atacatori”, a informat ICANN într-un comunicat citat de afp.com.

Atacuri asupra infrastructurii de internet

Hackerii „atacă infrastructura internetului în sine”, a declarat un oficial ICANN pentru AFP.

„Au mai existat atacuri ţintite, dar niciodată ca acesta”, a adăugat el.

ICANN „consideră că există un risc în curs important în curs de desfăşurare pentru părţi importante din infrastructura DNS (Internet Domain Name System)”, adică adresele site-urilor internet. De asemenea, organizaţia solicită administratorilor de nume de domeniu să ia măsurile corespunzătoare.

Domain Name System Security Extensions (DNSSEC)

Mai precis, solicită implementarea unui protocol de protecţie numit Domain Name System Security Extensions (DNSSEC).

Organizaţia, cu sediul în California, administrează numele de domenii internet şi de adrese IP pe care publicul larg el cunoaşte sub formă de adrese de site-uri în .com sau .eu, de exemplu. Adresele pentru România pe .ro nu sunt direct gestionat de ICANN.

Ce este ICANN

Corporația Internet pentru Nume și Numere Alocate este o organizație cu sediul în cartierul Playa Vista din California, SUA. ICANN este o organizație californiană ne-orientată spre profit („non-profit”) care s-a constituit la 18 septembrie 1998, având drept scop supravegherea unui șir întreg de sarcini și activități legate de Internet, care până în acel moment erau îndeplinite de către alte organizații, și în special de către IANA, în numele Guvernului Federal al Statelor Unite.

Potrivit Wikipedia, sarcinile ICANN includ stabilirea regulilor de atribuire de nume de domenii Internet și de adrese IP. O mare parte din sarcinile actuale o constituie introducerea unor așa-numite Top-Level Domains sau TLD de tip generic, nou. Munca tehnică necesară pentru îndeplinirea acestui scop se numește funcțiunea IANA. Restul atribuțiilor ICANN îl reprezintă stabilirea de reguli (policies) pentru funcționarea Internetului.

La 29 septembrie 2006 ICANN a semnat un nou contract cu Departamentul de Comerț al SUA (Department of Commerce sau DoC), aceasta reprezentând un mare pas spre realizarea unui control deplin și centralizat asupra tuturor identificatorilor din Internet.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*