Ce este diabetul?

Ce este diabetul – află ce este diabetul zaharat. Un articol Ladys Blog care răspunde la întrebarea „ce este diabetul”. Ce este diabetul potrivit unei definţii simple? Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului. Asta din punctul de vedere al definiţiei generale, un răspuns direct la întrebarea: „Ce este diabetul?”.

Ce trebuie însă să reţinem – şi asta este important – diabetul zaharat de tip II poate fi tratat, poate fi oprit. Avem pe acest website un articol extrem de util pentru a regla anomalia pe care o putem numi „diabet zaharat de tip II„. Şi susţinem, nefiind doar părerea noastră, că diabetul zaharat de tip doi poate fi stopat prin regim şi exerciţii fizice sau mişcare (plimbări cel puţin 30 minute zilnic).

Totul depinde însă de un hormon produs sau nu de organismul uman. Acest hormon, denimit „insulină”, reprezintă şi răspunsul la întrebarea „ce este diabetul?”. Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să folosească glucoza ca sursă de energie. Când secreția de insulină este insuficientă sau când insulina nu-și îndeplinește rolul în organism, afecțiunea se numește diabet zaharat. Diabetul poate fi ținut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei și a greutății și prin exerciții fizice, ca supliment al tratamentului medical.

Ce este diabetul

Se pune diagnosticul de diabet atunci când valorile glicemiei trec peste valoarea maximă normală de mai multe ori, pentru că o singură dată se poate întâmpla din cauza unei cantități mai mari de glucoză blocate în organism. De exemplu, dacă un organ este mai oboist, îi trebuie mai multă glucoză, iar dacă efectuezi analizele în acel moment și ai o valoare mai mare, nu înseamnă că ai diabet.

Testele trebuie repetate, se face și testul de toleranță la glucoză și, dacă glicemia este în continuare mare, atunci înseamnă că există o problemă de sănătate. În medicina chineză, analizele se recoltează la anumite ore: pentru ficat la 1 noaptea, pentru glicemie la 5 dimineața, când activitatea organului respectiv este maximă.

Valorile normale ale glicemiei

Valorile normale ale glicemiei se situează între 80 și 140 mg/dl, dacă luăm în considerație cercetările americane, realizate pe un lot extins de pacienți, ținând cont de greutate, activitatea fizică, situația familială. În funcție de țară, dar și de dotările laboratorului, limita maximă variază între 105 și 140 mg/dl. La noi, cele mai multe laboratoare au ca limită superioară pentru valoarea glicemiei 115 mg/dl. Depășirea acestei valori înseamnă hiperglicemie și arată incapacitatea pancreasului de a produce insulină sau neasimilarea acesteia în organism.

Cum se clasifică diabetul

OMS recunoaște trei forme principale de diabet zaharat : tipul 1, tipul 2 și gestațional (de sarcină). Cele mai frecvente forme sunt diabetul zaharat tip 1 și diabetul zaharat tip 2. Termenul diabet zaharat tip 1 a înlocuit mai mulți termeni vechi cum ar fi diabet juvenil și diabet insulino-dependent. La fel, termenul diabet zaharat tip 2 a înlocuit denumiri vechi, printre care și diabet insulino-independent (non insulino-dependent).

Tipuri de diabet

Există trei tipuri majore de diabet:

-tipul I (insulinodependent);
-tipul II (noninsulinodependent);
-gestațional (apare la unele femei însărcinate și dispare după naștere).

Tipuri de diabet ce este

Copiii, de exemplu, fac diabet insulinodependent, cauza fiind șocul emoțional. Adeseori se întâmplă ca aceștia să întâmpine dificultăți de comunicare, să nu fie înțeleși de cei din jur. Îi poate supăra o lumină prea puternică sau că muzica este prea tare.
Diabetul de tipul I este forma cea mai gravă, deoarece treptat insulina anulează pancreasul.

Diabetul Zaharat Tip I

Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizează prin distrugerea celulelor beta pancreatice producătoare de insulină din „insulele Langerhans” din pancreas, fapt care conduce la un deficit de insulină. Principala cauză este o reacție autoimună mediată de limfocitele T. Diabetul zaharat tip 1 reprezintă aproximativ 10% din cazurile de diabet zaharat din Europa și America de Nord. Majoritatea pacienților prezintă debutul în plină sănătate, frecvent la vârsta copilăriei (deși poate să apară la orice vârstă). Sensibilitatea la insulină este normală mai ales în stadiile incipiente.

Diabetul zaharat de tipul 1 necesită tratamentul cu insulină prin injecție. Suplimentar, este necesară o dietă destul de strictă, cu cântărirea alimentelor la fiecare masă și calculul numărului de carbohidrați, plus autocontrol glicemic (măsurarea glicemiei din deget cel puțin înaintea fiecărei mese).

Deși progresele din ultimii ani sunt remarcabile (pen-uri de insulină tot mai avansate, pompe de insulină, inclusiv wireless, senzori de monitorizare continuă a glicemiei), pancreasul artificial sau un alt remediu al acestei boli întârzie încă să apară.

Diabetul zaharat Tip II

Diabetul zaharat de tip 2 [3] se datorează rezistenței crescute la insulină a țesuturilor, însoțită de scăderea secreției de insulină. Lipsa de răspuns la insulină a țesuturilor se datorează cel mai probabil modificării receptorului pentru insulină de pe membrana celulară. Factorii care pot cauza diabetul tip 2 includ: regimul sedentar de viață și abundența calorică a dietei moderne, fapt concretizat în obezitate sau măcar indici ai masei corporale ridicați, fumatul de tutun, o mărire a nivelului de colesterol, tensiune (presiunea) arterială înaltă.

Tipul 2 este tratat cu medicație orală o lungă perioadă, el necesitând aportul extern de insulină doar din momentul în care tratamentul oral nu mai este eficient în controlul concentrației glucozei sanguine (tipul 2 este caracterizat printr-o insulinemie ridicată (ca efect compensatoriu), fapt care duce, în timp, la epuizarea capacității endogene de secreție; noile medicamente orale care ridică sensibilitatea celulelor la insulină au tendința să protejeze funcția de secreție, în contrast cu cele care dimpotrivă, își bazează acțiunea pe stimularea acesteia).

Un element foarte important în diabetul de tip II este dieta. Prin digestie, unele alimente cu carbohidrați sunt transformate în zahăr (glucoză, mai exact) mai repede decât altele. Acestea au un indice glicemic mai înalt. Diabeticii ar trebui sa opteze pentru alimentele care se digeră mai lent. Un aport de grăsimi și proteine poate să scadă indicele glicemic al unei mese. Consultați dieteticianul sau medicul înainte de a vă modifica dieta.

Alimente cu indice glicemic foarte scăzut: legume verzi, fasole boabe, alune, brânză, unt, soia, linte, pește, ouă, crustacee, orz, carne, fructe ;
Indice glicemic scăzut: fasole la cuptor, mazăre, năut, fasole neagră, cartofi dulci, nuci, porumb dulce, mere, portocale, struguri, iaurt, pere, pâine de secară, paste, fulgi de ovăz ;
Indice glicemic moderat: pepene roșu, sfeclă, banane, stafide, pâine albă și integrală, biscuiți din secară, mussli, orez, zahăr cristalizat ;
Indice glicemic foarte înalt: miere, orez expandat, fulgi de porumb, prăjituri din orez, morcovi, baghetă, păstârnac, cartofi.

Ce este diabetul: cauze

Glucoza este principalul aliment al creierului, iar întreruperea de informații dintre creier și pancreas este o cauză a diabetului. Acest lucru poate fi provocat și de prezența unor viruși sau bacterii care trec de bariera hematocerebrală. Astfel creierul nu mai coordonează corect activitatea celulelor secretoare de insulină, metabolismul lipidic dereglându-se.

Alte cauze pentru diabet

· stresul;
· alimentația necorespunzătoare care dăunează pancreasului exocrin și care, automat, afectează și pancreasul endocrin, cel care se ocupă cu secreția de insulină;
· devieri de vertebre sau ciocuri depuse la nivelul anumitor vertebre răspunzătoare de activitatea pancreasului: vertebre cervicale, cervical-toracale și lombare;
· boli ale tiroidei, care afectează pancreasul și ficatul;
· șocuri psihice foarte puternice;
· obezitatea;
· suprasolicitarea și oboseala cronică;
· ereditatea poate determina și ea o incidență mai mare a cazurilor de diabet;
· în cazuri rare, excesul de dulciuri.

Ce este diabetul gestional

Este o boala care se traduce printr-un nivel prea ridicat de zahar in sange (glicemie). Aceasta forma de diabet apare in luna a șasea de sarcini la circa 5-6% dintre femei si dispare dupa nastere in aproape 60% dintre cazuri. La restul, acesta se transforma in diabet de tip 2 pe la douăzeci-treizeci de ani după naștere.

Ce este diabetul: cauze

Afecțiunea este, din păcate, tot mai larg răspândită la nivel mondial, în special în țările aflate în curs de dezvoltare. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2014 erau în evidență, la nivel mondial, aproximativ 422 de milioane de diabetici, însă numărul este acum mult mai mare, mai ales că multe cazuri nu sunt diagnosticate din timp.

Boala este tot mai răspândită, în special din cauza alimentației nepotrivite, foarte bogată în sare și zahăr și a înmulțirii numărului de persoane obeze. De altfel, cele două boli sunt strâns legate, de cele mai multe ori. La nivel mondial, un adult din 3 este supraponderal și unul din 10 este obez. Greutatea peste medie, asociată cu un stil de viață nesănătos, este principalul factor de risc pentru diabet.

Este important să cunoaștem cât mai bine această boală, pentru a recunoaște simptomele și a interveni la timp. Cu tratament adecvat, un diabetic poate duce o viață normală, independentă și va fi protejat de complicații. Desigur, despre diabet se scrie foarte mult și circula numeroase informații, nu toate adevărate. Iată în acest articol câteva mituri despre diabet pe care nu trebuie să le crezi, deși sunt foarte mediatizate.

Diabet de tip I şi diabet de tip II

Diabetul tip 1 apare de multe ori în copilărie și se mai numește diabet insulino-dependent. Este o boală autoimună, care apare din cauză că anticorpii din organism atacă pancreasul. Acesta este distrus și nu mai poate produce insulină, un hormon esențial pentru a putea transforma glucoza în energie. Această formă a bolii poate să apară din cauza unei predispoziții genetice sau ca urmare a unor afecțiuni la nivelul celulelor beta din pancreas, care în mod normal produc insulină.

Diabetul tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet, întâlnit la peste 95% dintre bolnavi. Apare de obicei la adulți, dar și la copiii și adolescenții care suferă de obezitate. Forma aceasta a bolii se mai numește și diabet non-insulino-dependent. În diabetul de tip 2, pancreasul produce o anumită cantitate de insulină. Dar această cantitate este prea mică, sau celulele corpului sunt rezistente la insulina produsă. În acest caz vorbim de rezistență la insulină – celulele organismului nu reacționează la acest hormon, nu îl pot folosi pentru a prelucra corect glucoza. Cauza cea mai frecventă pentru apariția acestui tip de diabet este obezitatea.

Complicaţii diabet

Potrivit Wikipedia, toate tipurile de diabet au simptome și complicații similare. Hiperglicemia poate duce la deshidratare, și necorijată o perioadă măsurată în săptămâni sau luni, la cetoacidoză. Complicațiile de termen lung („tardive”) sunt de ordin vascular și neurologic. Problemele vasculare sunt de 2 tipuri: macrovasculare și microvasculare; cele macrovasculare sunt reprezentate de maladia cardiovasculară (infarct, angină) și accidentul vascular cerebral (AVC); problemele microvasculare sunt nefropatia diabetică (gravă maladie renală) și retinopatia diabetică (problemă care constă într-o alterare continuă și uneori brutală a retinei, fapt care poate conduce la orbire).

Tot de natură microvasculară este și impotența provocată de diabetul necontrolat, ca și o parte dintre problemele piciorului diabetic, care se manifestă printr-o lentoare a vindecării plăgilor pe extremități, infecții repetate și dificil de tratat, gangrenă cu risc de amputare, etc. O altă categorie de complicații tardive ale diabetului sunt cele de ordin neurologic, anume neuropatia diabetică. Aceasta se manifestă prin pierderea senzației, simțului, în membrele inferioare (picioare) și dureri neuropatice (senzații de durere, arsură, în picioare, fără cauze imediate externe); Complicațiile neurologice au și ele, cel puțin în parte, tot o etiologie microvasculară.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*