Castane coapte reteta

O reteta pentru castane coapte. Nimic mai bun decat castanele coapte pe care le poti realiza acasa.  Castanele coapte le poti prepara acasa, foarte simplu. Nu te gandi ca este eva dificil in a realiza si a obtine castane coapte. Simplu si eficient: citeste acest articol pentru a prepara acasa castane coapte.

Atentie: este o reteta aplicata pentru a obtine castane coapte. Pare simplu dar sunt cateva repere esentiale. Si foarte important este ce fel de castane utilizati. Din pacate, in hypermarketuri, in magazinele mari cunoscute, nu gasiti castane romanesti. De fapt eu nu am gasit niciunde intr-un magazin din Bucuresti castane romanesti. Am incercat cu castane chinezesti cumparate de la Carefour: esec total!

Asadar, pentru a prepara castane coapte aveti nevoie de CASTANE. Intelegand castane de calitate (nu chinezesti).  Eu am utilizat cu rezultate bune castane din Grecia. Mult mai bune si incomparabile cu castanele chinezesti. Iata mai jos metoda de preparare a castanelor coapte. CRESTAREA castanelor este importanta.

Preparare castane

Se iau aproximativ 20-30 de castane (bombate de preferat si nu plate) pe care le crestati (TAIATI) in cruce cu cutitul pe partea bombata. Nu taiati adanc. O crestare in cruce… Identic procedati pentru toate castanele pe care doriti sa le coaceti. Toate aceste castane (crestate) le puneti intr-un vas. CRESTAREA este extrem de importanta.crestare-castane

Separat fierbeti o cantitate de apa necesara pentru a „opari” castanele preparate pentru a fi coapte. Dupa ce apa ajunge la nivelul de fierbere turanti apa in vasul cu castanele crestate. Puneti un capac peste vasul cu castane (unde le opariti).

Oararire castane

Opariti castanele in vasul in care le-ati pus pentru „oparire”. Lasati sub un capac sa se „opareasca” timp de 2 (doua) minute. Apoi puneti castanele intr-o sita de strecurare. Apa trebuie sa „dispara” de pe castane.

Reteta Castane CoaptePuneti castanele pentru copt pe o tava pentru convector sau pentru cuptorul dv. Setati cuptorul/cuptorul electric de gatit la 220 de grade pentru o perioada de 30 de minute. Pentru reusita in cuptorul electric (cuconvectie) turnati niste apa inainte de a incepe coacerea (pe fundul vasului de convectie).

Pe masura ca „castenele infloresc” o sa vedeti cum se desprinde „miezult” de coaja. Puteti observa asta atat in convector dar si pe fereastra cuptorului. Umezeala si CRESTAREA asigura o coacere corecta. Crestarea ajuta si la evitarea „explodarii” castanelor. Pentru o coacere indelungata sau pentru a avea castane cat mai coapte… incercati din nou dupa ce veti deprinde experienta. Nu este usor sa faci castane coapte!

Cand sunt coapte castanele

Functie de castane poate va fi nevoie de inca 10-15 minute (la cele chinezesti nu garantam nimic). O sa constatati asta „consultand” castanele – daca sunt bine coapte dupa 30-35 de minute. Daca nu este bine desprinsa coaja de miez, daca nu se desface bine coaja, mai lasati cate 5 minute…

Cand sunt gata castenele coapte se lasa la racit intr-un prosop (pentru a nu se raci brusc si pentru a nu-si pierde umezeala repede). Prosopul poate fi si usor umed. Se lasa castanele in prosop aproximativ 4-5 minute. Apoi se decojesc de coaja groasa. Coaja subtire din interior (daca ramane) poate fi curatata prin frecare usoara. Castanele coapte se servesc cu sare. Puteti incerca si cu smantana sau cu sare si piper.

SFAT: este bine sa faceti „practica” pentru a realiza reteta de castane coapte pe cateva castane mai intai. Vedeti cum va iese… Testati cele doua elemente importante: crestarea (ca adancime de crestare) si coacerea (ca temperatura si durata). Succes in realizarea castanelor coapte!

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*