Caine si militar prieteni in fata mortii

Prietenia dintre om si caine este deja proverbiala. Insa, intr-un teatru de operatii dificil cum este Afganistanul aceasta relatie este unica, la fel cu orice prietenie legata in linia intai. Specialistul (oarecume echivalent cu gradul de caporal) Andrew Brown si cainele militar Rocky au fost decorati cu „Purple Haearts” dupa ce au fost raniti grav de schijele unui dispozitv exploziv improvizat in Afganistan. Stirea transmisa de ABC News suna in felul urmator:

„Brown si Rocky, care au fost parteneri timp de doi ani, au parasit Fortul Hood din SUA pentru a ajunge in teatrul de operatii Afganistan in luna octombrie. Doua luni mai tarziu, in timp ce controlau o zona pentru a depista explozibili, au fost loviti de explozia unui dispozitiv exploziv improvizat (IED).”

Andrew Brown si cainele militar Rocky au fost transferati imediat dupa incident la spitalul militar american din Baza Kandahar unde Romania are un detasament de infanteristi care au ca principala misiune paza si protectia bazei.

caine decoratAndrew Brown si cainele Rocky erau camarazi de ani buni, si au salvat zilnic zeci de vieti prin dezamorsarea bombelor. Din pacate de aceasta data soarta nu a mai fost de partea lor, si lucrurile nu au mers conform planurilor, acestia fiind aruncati practic in aer. Cu toate acestea,  nimeni nu si-a pierdut viata, dar cei doi au suferit rani in urma carora au fost transportati la spital. Evident, impreuna. Conducerea Walter Reed National Military Medical Center a decis ca militarul si cainele lui sa fie tratati in acelasi loc si camera. Luati de la locul atacului, Andrew Brown si Rocky au fost transferati impreuna la Kandahar si au primit — in acelasi timp — medalia „Purple Heart”, prestigioasa distinctie acordata in general de armata americana persoanelor ranite sau ucise in misiuni.

”Fac parte din AE 379 EAES (Aeromedical Evacuation Squadron) si i-am transportat pe specialistul Brown si Rocky de la locul accidentului la spital. Acum pot spune ca cei doi sunt bine asa ca nu va faceti griji. Au trecut peste momentele critice si se recupereaza amandoi in camera lor de spital” a anuntat intr-o postare Sherry Sexton, de la Politia Militara. Intervievat de postul TV ABC News, soldatul, casatorit si tata a doi copii, a spus ca tot meritul in activitatea lor ii revine lui Rocky. „El face totul. stiu cum actioneaza. Il duc intr-un sector si el se adapteaza”, a afirmat militarul, care spera sa ajunga cat mai repede pe teren, cu cainele — spitalizat inca si urmand sa fie supus altor interventii chirurgicale, ca de altfel si Andrew. Cainii sunt adevarati camarazi pentru soldati si asta o dovedesc zecile de intamplari care s-au petrecut. Patrupede reprezinta si un tratament pentru cei care se intorc din razboi si sufera de socul bombardamentelor.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*