
Al doilea bebeluş modificat genetic în China ar avea între 12 şi 14 săptămâni. Informaţia a fost prezentată în timpul unei conferinţe la Hong Kong dar nu a fost confirmată de oficiaii chinezi. Mai mult, autorităţile din China l-au pus sub acuzare pe cel care a efectuat această cercetare. Eperimentul s-ar fi realizat pe un fetus de către cercetătorul chinez He Jiankui care a șocat comunitatea științifică după ce a dezvăluit că a modificat cu succes ADN-ul unor fete gemene născute în noiembrie pentru a le împiedica să contacteze virusul HIV, informază hongkongfp.com.
Al doilea bebeluş despre care se crede că a fost modificat genetic în China ar avea între 12 şi 14 săptămâni de gestaţie, potrivit estimărilor lui William Hurlbut, profesor de neurobiologie de la Universitatea Stanford din SUA. „La conferinţa de la Hong Kong s-a precizat că sarcina este detectabilă ‘chimic’ (un test de laborator la nivel hormonal), însă prea recentă pentru a fi detectată clinic”, a declarat Hurlbut. Potrivit calculelor profesorului, pornind de la aceste date, fătul s-ar afla în acest moment ”între 12 şi 14 săptămâni de gestaţie”.
Al doilea bebeluş modificat genetic în China
În noiembrie 2018, cercetătorul chinez He Jiankui a surprins comunitatea internaţională afirmând că a reuşit să creeze primii bebeluşi modificaţi genetic pentru a rezista la virusul HIV, fapt ce i-a atras un val de critici şi a determinat autorităţile chineze să deschidă o anchetă. Potrivit unui material publicat luni de agenţia Xinhua, rezultatul acestei investigaţii, desfăşurată de autorităţile din Cantón (sud-est), a stabilit că He „a desfăşurat o cercetare ilegală în scopul obţinerii de faimă personală şi câştiguri”.
He Jiankui a „evitat în mod deliberat supervizarea” cu intenţia de a crea un copil modificat genetic „în scopul reproducerii”, conform concluziilor iniţiale ale unei echipe de anchetă, înfiinţată de Comisia de Sănătate din China în provincia sudică Guangdong, potrivit agenţiei Xinhua.
Cercetătorul a adunat el însuşi fonduri şi a organizat în particular o echipă care să realizeze procedura, în ”căutarea faimei personale şi a profitului”, a menţionat Xinhua, adăugând că He Jiankui ar fi falsificat documentele privind aspectele etice în vederea atragerii voluntarilor care au participat la experiment.
Modificările genetice interzise
Acest tip de modificare genetică realizată pe fiinţe umane este interzisă în majoritatea ţărilor, inclusiv în China. Dosarul lui He Jiankui va fi transferat organelor însărcinate cu securitatea publică, a precizat Xinhua.
Cercetătorul chinez a folosit tehnica CRISPR-Cas9, sau „foarfeca genetică”, ce permite înlăturarea şi înlocuirea unor părţi indezirabile ale genomului uman. Această tehnică este amplu controversată, deoarece modificările realizate pot fi transmise generaţiilor viitoare şi afecta astfel întregul patrimoniu genetic.