Retete de sosuri din bucataria romaneasca. 7 retete de sosuri reci pe baza de maioneza. Retete de sosuri inspirate din cartea de bucate a cunoscutei Sanda Marin. Sunt sapte retete de sosuri reci pe care este bine sa la aveti la indemana in orice bucatarie. Sosurile pe baza de maioneza sunt utilizate des in bucataria franceza dar au fostintes folosite si in bucataria romaneasca dupa Primul Razboi Mondial.
Avem in acst articol retete de sosuri cu maioneza simple, cu smantana, sau cu mustar. Sosul cu maioneza tartar sau cunoscutul sos economic cu maioneza. Toate aceste sosuri intra in categoria sosurilor reci. Sunt sosuri ce se servesc reci dupa ce au fost preparate sau dupa ce au stat la frigider.
Sosuri reci cu maioneza
1. SOS MAIONEZĂ
3 gălbenuşuri, 300 g ulei, 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet, sare.
Se pun gălbenuşurile într-un castron, cu zeama de lămâie şi un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn sau se bat cu telul până ce gălbenuşurile sunt bine amestecate. Apoi se adaugă uleiul picătură cu picătură. Se freacă mereu, punând din când în când şi puţină lămâie. Când maioneza începe să se îngroaşe, se poate adăuga şi câte o linguriţă de ulei odată, dar nu mai mult.
Dacă se întâmplă ca maioneza să se taie în cursul pregătirii, se pune un gălbenuş de ou în alt castron, se amestecă cu o lingură de lemn apoi, cu o linguriţă, se adaugă puţin câte puţin din maioneza care s-a tăiat, până se amestecă toată.
Una din cauzele pentru care uneori maioneza se taie este întrebuinţarea uleiului prea rece. De aceea iarna se recomandă ca uleiul să fie puţin încălzit înainte de întrebuinţare.
Dacă maioneza este reuşită, dar prea groasă, se poate subţia cu puţină apă.
2. SOS MAIONEZĂ CU SMÂNTÂNĂ
2 gălbenuşuri, 200 g ulei, 1/2 linguriţă zeamă de lămâie, 2 linguri smântână groasă, sare, piper.
Se pregăteşte sosul maioneză şi când este gata, se adaugă smântâna. Maioneza se sporeşte şi în acelaşi timp capătă un gust fin.
3. SOS MAIONEZĂ CU MUŞTAR
2 gălbenuşuri, 1 linguriţă muştar, 200 g ulei, 1l2 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet, sare.
Se amestecă de la început muştarul cu ouăle. Se lucrează ca şi maioneza simplă. Şi la această maioneză se poate adăuga, când este gata, o lingură de smântână de fiecare gălbenuş.
4. SOS MAIONEZĂ CU TARHON
2 gălbenuşuri, 1 linguriţă muştar, 200 g ulei, 1/2 linguriţă oţet, 1 linguriţă tarhon tocat, 1 castravete mic în oţet.
Se face un sos maioneză cu muştar, ca mai sus, adăugând, dacă este necesar, ceva mai mult idei, ca să fie foarte legat. Când este gata, se adaugă câteva frunze de tarhon, precum şi un castravete în oţet, tocat mărunt.
5. SOS PICANT CU VERDEŢURI
2 gălbenuşuri, 1 linguriţă muştar, 200 g ulei, 1/2 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet, sare, câteva frunze de haţmaţuchi (plantă asemănătoare pătrunjelului, cu gust picant), de pătrunjel şi ceapă verde.
Se face sosul maioneză ca mai sus. Se adaugă verdeaţa tăiată toată foarte fin.
6. SOS TARTAR
2 gălbenuşuri, 1 linguriţă muştar, 200 g ulei, 1/2 linguriţă oţet sau zeamă de lămâie, sare, 1 castravete mic în oţet, 1 lingură arpagic tocat, 1 lingură capere, verdeaţă (tarhon şi pătrunjel).
Se face sosul maioneză ca mai sus. Se adaugă arpagicul, castravetele în oţet, caperele şi verdeaţa, toate tăiate foarte fin.
7. SOS MAIONEZĂ ECONOMIC
2 gălbenuşuri, 200 g ulei, 1 linguriţă zeamă de lămâie, sare, piper. Pentru sosul de făină: 1 linguriţă unt, 2 linguriţe făină, 1 ceaşcă lapte îndoit cu apă, sare.
Se pregăteşte sosul maioneză şi când este gata se amestecă cu 2 — 3 linguri de sos de făină.
Sosuri reci retete de la Sanda Marin. Retete de sosuri reci cu maioneza, cu smantana. Sosuri reci pentru fripturi si mancaruri. Retete de sosuri reci in categorie speciala dedicata bucatariei romanesti. Retete de sosuri reci pe LadysBlog.ro.